Cursusblokken voorbereiden

Cursusblokken voorbereiden

Voorbereiding cursusblokken

Het is belangrijk dat iedereen van de begeleidingsploeg de lijn van de cursus en de verhouding t.o.v. de andere cursussen kent. Bovendien is het ook belangrijk dat de inhoud goed gekend is. Besteed hier specifiek aandacht aan bij de nieuwe mensen die begeleiden. Enkele tips:

  • Elk uitgewerkt blok begint met het formuleren van de doelstelling van dat blok: niet alleen als geheugensteuntje voor de leefgroepbegeleiding, maar ook om er de uitwerkers tijdens hun creatieve werkvergaderingen aan te herinneren wat de bedoeling is.
  • De doelstellingen van de cursus vind je in de begeleidingsbundel. Het is belangrijk dat alle begeleidingsploegen zich daaraan houden zodat iedereen in de Chiro dezelfde basisvorming krijgt.
  • De evaluatie moet gebeuren vanuit de doelstellingen van elk blok. Pas daarna moeten we de methodiek bekijken. Anders kan het gebeuren dat je als enige opmerking over een belangrijk blok iets krijgt als: “Er waren te weinig tikkers.”
  • Bekijken de werkvormen vanuit de evaluatie van vorig jaar. Zit er voldoende variatie in de verschillende methodieken? Is er elke dag voldoende spel? Wat moet er eventueel nog veranderen?
  • Herwerk de blokken waar dat nodig is, en met het oog op wat er nog ontbreekt (bv. te weinig actie).
  • Elk blok moeten door iemand thuis nog eens bekeken worden, ook als het niet verandert. 
  • We moeten blokken volledig durven veranderen. Ga eens naar je collega’s van de andere ploegen om daar je mosterd te halen.
  • Er moet een duidelijke opdracht mee naar huis gegeven worden. Vooraf brainstormen met de ploeg maakt de thuisopdracht gemakkelijker. Dat voorkomt ook dat je dezelfde werkvormen meermaals ziet terugkomen. Spreek een duidelijke tijdslimiet af wanneer de blokken voorgesteld moeten worden. Zorg wel dat er daarna nog tijd is voor eventuele aanpassingen.
  • Een blok inoefenen, zorgt ervoor dat je begeleiding de methodiek volledig begrijpt en er ook de valkuilen en sterke punten van ondervindt. Je hoeft daarom niet het hele blok van begin tot eind uit te voeren, maar als je de essentie doorneemt, kun je zelfs tijd winnen bij je voorbereidingen (in plaats van ze allemaal tekstueel te overlopen op de vergaderingen).
  • Wanneer je nieuwe methodieken, spelen of blokken uitwerkt, hou dan ook rekening met onze Chirostijl: in alle spelen die we als Chiro aanbieden, kan eten enkel gebruikt worden als het een meerwaarde biedt én niet verspild wordt.
  • Als je na de cursus je inhoudelijke blokken wilt evalueren, kun je het formulier op de volgende bladzijden gebruiken. Je mag die methodiek zeker gebruiken om ons te laten weten wat je goed en niet goed vond. Met de commissie Vorming buigen we ons dan graag over verbeteringen.
Contact

Heb je vragen over cursussen, stages, workshops of andere vormingsgerelateerde dingen? Mail ons en wij helpen je graag verder!