Lokalen verhuren

Lokalen verhuren

Mogen we onze lokalen verhuren?

Regelgeving: verhuren van lokalen

Als jullie een lokaal willen verhuren, dan is het belangrijk om te weten of jullie eigenaar zijn van de lokalen of niet. Zijn jullie zelf geen eigenaar? Dan zal dat in de meeste gevallen de gemeente, de parochie of de kerkfabriek zijn.
Willen jullie graag jullie lokalen voor kampen verhuren (meer dan 60 dagen) dan moet je bij het CJT aankloppen.

  • Zijn jullie zelf eigenaar? Dan kunnen jullie het lokaal verhuren. Let op! Je moet dan wel bijvoorbeeld een positief verslag van de brandweer hebben en een goede verzekering voor jullie lokaal hebben.
  • Is de gemeente eigenaar? Informeer dan bij de jeugdconsulent van je gemeente of jullie het lokaal mogen verhuren.

Voorbeeldbrief melding overnachtingen

  • Is de parochie eigenaar? Informeer je daar (als je het mag verhuren, moet je uiteraard ook in regel zijn met de veiligheidsvoorschriften).

Er is nog wat heel belangrijk informatie die jullie niet mogen vergeten. Klik op onderstaande knop als je graag meer informatie wil over jouw lokaal verhuren.

Modeldocumenten

In samenwerking met Jeugdlokalen.be hebben we een aantal modeldocumenten opgesteld om jullie op weg te helpen. 

1. Een infomap: Een infomap is essentieel bij het verhuren van je lokalen. Zorg voor een stevige map en steek de infobladen in plastieken mapjes. Op die manier zal de infomap langer meegaan. 

Modeldocument infomap

Modeldocument inventaris

 

2. Huishoudelijk reglement: Het huishoudelijk reglement is een aanvullend document bij het contract. Dit omvat extra informatie om een vlot verloop en goed samenleven te bewerkstellingen. Zorg ervoor dat het reglement voor de huurder vlot raadpleegbaar is. Hang het op in de lokalen, geef hen een afgedrukt exemplaar bij het te ondertekenen contract en biedt het aan op je website.

Modeldocument huishoudelijk reglement

 

3. Verhuurovereenkomsten: Het is belangrijk om goede overeenkomsten af te sluiten. 

Model verhuurovereenkomst 'overnachting in een gebouw'

Model verhuurovereenkomst 'overnachting in tenten'

Model verhuurovereenkomst 'feesten'

Model gebruiksovereenkomst 'vaste gebruiker'

 

4. Formulier voor eindafrekening van gemaakte kosten: 

Mochten de kosten voor energie, afval en water niet opgenomen zijn in de verhuurprijs, dan moet je die op het einde van de verhuurperiode nog afrekenen. Hier vind je  een eindafrekeningstool: 

Formulier eindafrekening