Voornaamwoorden in e-mailhandtekening
Voornaamwoorden in e-mailhandtekening
Voornaamwoorden (hij/zijn, zij/haar, die/hun...) dienen om naar iemand te verwijzen. In de e-mailhandtekening van Chirojeugd Vlaanderen vind je welke voornaamwoorden de persoon in kwestie zelf verkiest, of dat nu de 'traditioneel' mannelijke of vrouwelijke zijn, of andere. Staan er geen, dan mag je uitgaan van wat het meest voor de hand ligt.
Veronderstellingen vermijden
We gebruiken allemaal voornaamwoorden wanneer we naar iemand verwijzen en vaak denken we daar niet bij na. We zien een gezicht of een naam, gaan ervan uit dat we de genderidentiteit kunnen bepalen, en spreken of schrijven zonder meer over ‘hij’ of ‘zij’.
Voor sommigen is dat vervelend of zelfs pijnlijk omdat we een foute veronderstelling maken. Denk maar aan mensen met een naam als Sam, Kim of Tjorven. Maar het gaat ook over mensen die zich niet herkennen in zo’n tweedeling. Als iedereen zichzelf mag zijn, mag je ook je eigen labels kiezen. Door zelf die labels proactief te vermelden, maken we duidelijk dat dat echt kan, en dat iedereen echt zichzelf kan zijn.
Voorbeeldfunctie
De Chiro wil een plaats zijn waar al haar medewerkers zich thuis voelen. We zijn er voor iedereen, met respect voor ieders voorkeuren, mogelijkheden en talenten. We willen graag een voorbeeldfunctie opnemen in deze thematiek. Daarom tonen we aan onze medewerkers en andere jeugdwerkorganisaties dat voornaamwoordgebruik niet altijd even vanzelfsprekend is en willen we verder de genderbinariteit doorbreken.
P.S.: Vind je die genderterminologie moeilijk of verwarrend? Documentatiecentrum RoSa vzw geeft meer uitleg.