Ontdek het nieuwe jaarthema!

Ontdek het nieuwe jaarthema!

Een regenboog, veel emoties en eenhoorn die vraagt 'Hoe is 't?'

Alles wat je moet weten over het nieuwe jaarthema


#çava?! #meeteenhoorn

 

Ça va?!

jaarthema_cava


Het moment om eens te vragen hoe het nu echt met je medeleiding of je leden gaat. Het moment ook om zelf je gevoelens te delen met de anderen.

Druk, druk, druk: elke dag naar school, huiswerk maken, goeie punten halen op toetsen en examens, uitblinken op de muziekschool, scoren met de voetbalploeg, de hipste kleren uitzoeken, blijk geven van een spetterend leven op je Facebook-, Instagram- en Snapchatprofiel, oma toch regelmatig eens bezoeken, afspreken met vrienden en, oh ja, dan in het weekend ook nog eens naar de Chiro gaan voor de leukste namiddag van de week. Ja, dat is een druk leven.

Uit onderzoek van de Vlaamse Jeugdraad blijkt dat twee op de drie jongeren zich vaak gelukkig en tevreden voelen. Maar dat betekent dus ook dat een op de drie zich vaak droevig, bedrukt of ongerust voelt. Het onderzoek wijst ook uit dat 60 % van de jongeren het gevoel heeft niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Meer dan een op de drie jongeren voelt zich psychisch zo slecht, dat het hun functioneren belemmert. Een positieve noot hierbij is dat meer dan 80 % van de jongeren aangeeft dat afspreken met vrienden hen het meeste energie geeft, en twee op de drie jongeren vindt dat hun vrienden hen echt begrijpen.

De laatste jaren komen vragen over psychisch welzijn van kinderen en jongeren alsmaar vaker tot bij ons. Hoog tijd om dat thema eens onder de aandacht te brengen. Want jongeren, die moeten zorgeloos jong kunnen zijn!

jaarthema_eenhoorn

Ontdek hier het afdelingsfiguurtje!
 

Een verhalenboek?!

jaarthema_verhalen

Zéér zeker! Elke maand mag je hier in Dubbelpunt van ons een nieuw verhaal verwachten. Maar daarnaast zijn er nog massa's verhalen te vinden in het verhalenboek. Dat kun je hier downloaden. Dat boek is er speciaal voor jou en iedereen van je Chirogroep! Naast verhalen vind je er ook tips in en ideeën voor spelletjes.

We kozen er heel bewust voor om zowel 'positieve' als 'negatievere' emoties aan bod te laten komen. Want iedereen voelt weleens beide. Het leven is helaas niet altijd een ponykamp en er is ook totaal niets mis mee om je eens slecht te voelen. Jullie kiezen wanneer je welk verhaal opneemt. Misschien sluit het net supergoed aan bij een gebeurtenis binnen of buiten jullie groep? Enjoy!

Het eerste verhaal vind je hier!

Save the date: 7 oktober

7 oktober. Dan doen we met z'n allen mee met de campagne 'Wij v(l)echten mee!' Je kreeg het materiaal daarvoor in de startzending toegestuurd. Vraag er even naar bij je groepsleiding. #Chirovlechtmee #wijvlechtenmee

Meer info vind je op de website en in de volgende Dubbelpunt.