Songwritersdag met de werkgroep Muziek

Songwritersdag met de werkgroep Muziek

Zo werd het jaarthema-album geschreven

In het kader van het jaarthema Muziek staken een aantal muzikale zielen de koppen bijeen. In de werkgroep Muziek gingen zij aan de slag met het idee om een album te maken vol nieuwe Chironummers. Dubbelpunt ging op de songwritersdag op 24 maart poolshoogte nemen van het creatieve proces.

Door Lies en Ferre

Nieuwe vibe

Dubbelpunt: Dag Floor, Freek en Juno van de werkgroep Muziek! We zijn hier vandaag op songwritersdag. Wat staat er op de planning? 
Freek: Vandaag gaan we werken aan een heel aantal nieuwe Chiroliedjes, in het kader van het nieuwe jaarthema. Het doel daarbij is om muziek nieuw leven in te blazen in de Chiro. We gaan ook enkele nummers opnieuw opnemen, waarbij we ze in een nieuw jasje steken. Een jasje dat iets meer van deze tijd is.
Floor: Je merkt dat de gekende Chiroliedjes wat gedateerd zijn, we hebben nood aan een nieuwe vibe. 
Juno: We willen daarbij ook verder kijken dan enkel een nieuw jaarthemalied. Het kan dan gaan van een nieuw lied om mee te gaan stappen tot een nummer over liefde in de Chiro.

“Je gaat kijken en vergelijken: Taylor Swift pakt het zo aan in haar lied, we kunnen dat misschien ook zo doen”

Dubbelpunt: Hoe begin je aan zo’n creatief proces? 
Floor: We hebben dat gedaan aan de hand van een ‘songwriters’ circle’. Eerst brainstormen we over woorden, over thema’s. Dan gaan we woorden samenvoegen en koppelen we dat aan een beeld en een verhaal. Doordat je met een grote groep bent, wordt er telkens spontaan voortgebouwd op wat iemand zegt. En zo bouw je samen heel snel toffe dingen. 
Freek: Die dingen moeten dan uiteraard nog bijgeschaafd worden. En daarin worden we ook heel goed begeleid door songwriter en muziekleraar Herman Acke, als sturende kracht. Hij doet vandaag met ons oefeningen om ons aan het schrijven te zetten. 
Juno: Herman geeft ons inzicht in: wat zit er in een goed lied? Het is interessant om die achtergrond mee te krijgen. 
Freek: Je leert hoe een lied in elkaar zit, wat werkt en wat niet. Je gaat kijken en vergelijken: Taylor Swift pakt het zo aan in haar lied, we kunnen dat misschien ook zo doen. 

Dubbelpunt: Hoe hebben jullie de thema’s vastgelegd voor de nieuwe Chironummers? 
Juno: We vonden dat de algemene Chironummers vaak over hetzelfde gaan. Over kampvuur en gezellig samenzijn, je kent het wel. Daarom zijn we verder gaan denken: wat is Chiro voor ons? En waarover hebben we nog niet gezongen? Daar zijn we eerst mee aan de slag gegaan. 

Kazoo

Dubbelpunt: Kunnen jullie ons al iets verklappen over de nieuwe nummers? 
Freek: Een tipje van de sluier is de kazoo. De kazoo wordt hét instrument van het Chirojaar. Het is een toegankelijk instrument waarmee iedereen aan de slag kan. Op die manier willen we muziek weer wat binnenbrengen in de Chiro. 

“We zijn gaan denken: wat is Chiro voor ons?”

Dubbelpunt: Welke liedjes maken momenteel het meeste kans om door te stromen naar de Vlaamse hitparade? 
Freek: Momenteel ligt alles nog open! We zitten echt nog volop in de brainstormfase. 
Floor: We hebben ook een no-no-zone afgesproken bij het brainstormen. Dat houdt in dat we geen nee mogen zeggen op ideeën, om het creatieve proces niet te stoppen. Niets is slecht in deze fase.

Dubbelpunt: Welke stemmen zullen we kunnen horen op het album? 
Juno: Beyoncé …
Freek: … waarschijnlijk niet! 
Juno: Nee, dat staat momenteel nog allemaal open. 

Dubbelpunt: Erg jammer, wij waren fan! Via welke kanalen kunnen we de nieuwe nummers beluisteren? 
Juno: Op Spotify. Maar op de website en via andere online kanalen zal je onze nummers zeker ook kunnen vinden. En om de twee maanden is er een release in Dubbelpunt.


Dubbelpunt: Wij weten weer welke nummers we kunnen toevoegen aan onze playlist! Dank jullie wel voor het interview. We kijken uit naar de nieuwe Chirohits!