Bang van SOM?

Bang van SOM?

SOM, of Steun op maat, is een van de taken van een gewest, maar ook verbonden en bepaalde nationale ploegen komen er weleens mee in aanraking. Het is een van de bestaansredenen van jouw kaderploeg, maar ook soms hetgeen waar we liefst zo ver mogelijk van weg blijven omdat het over lastige gevallen kan gaan. Hieronder geven we met enkele tips houvast bij moeilijke vragen  van groepen.

 

1. Durf hulp te vragen

Als gewest ben je het eerste aanspreekpunt voor groepen, maar daarom moet je nog niet alle problemen alleen oplossen. Binnen de Chiro hebben we de luxe dat we voor zo goed als elk thema een expertenploeg hebben. Vraag hen dus om raad of verwijs door naar de betrokken commissie of dienst.

2. Bewaak de privacy van de groep

Hulp vragen moet je dus doen, maar schreeuw de problemen en vragen van de groep die je helpt ook niet van de daken. Nieuws verspreidt zich snel, en groepen willen vaak niet dat heel de buurt van alle kleine details op de hoogte is. Zeker bij gevoelige thema's denk je het beste twee keer na voor je anderen ervan op de hoogte brengt. 

3. Schets hoe je te werk zal gaan

Meteen een kant-en-klare oplossing op tafel leggen is zelden tot nooit mogelijk. Wees daar ook eerlijk over. Wel kan je het beste meteen meegeven hoe je te werk zal gaan. Wie zal je erbij betrekken, wanneer neem je opnieuw contact met hen op, enz.

4. Wees voorzichtig met beloftes 

Hoe graag je dingen ook wilt oplossen voor anderen, dat is niet het enige dat telt. Wees dus voorzichtig met beloftes maken, je kan alleen maar je best doen. 

5. Toets af bij anderen

Af en toe pingpongen over je aanpak en ideeën kan wonderen verrichten. Je voelt je niet alleen zekerder in je aanpak, je bent gewoon slimmer met z'n tweeën dan alleen. 

6. Aanpak op maat

Steun Op Maat, dus ook een aanpak op maat. Er is zelden maar één juist antwoord of maar één goede aanpak. Durf in het bepalen van die aanpak ook de aanvrager te betrekken, zij kennen hun groep namelijk het beste. Hoe zouden jullie het graag hebben? Wat is voor jou de ideale uitkomst? 

7. Visie achter de hand

Over heel wat thema's schreef de Chiro recent of al wat langer geleden een visie uit. Als je niet meteen weet hoe wij denken over een bepaald thema kan je daar je licht opsteken. Bepaalde zaken vind je op de website, voor andere kan je terecht bij je beroepskracht. 

8. Eigen grenzen aangeven

Misschien is dat wel de belangrijkste van allemaal: je mag je eigen grenzen aangeven als je bezig bent met SOM. Je bent namelijk Chirovrijwilliger en geen dienstverlener. Verwijs dus door of vraag hulp als dat nodig is. Ook je beroepskracht is er om je daarin te ondersteunen. 

9. Ga mee op Kick 

Oefenen, oefenen, oefenen. Ook dat is het geheim van goede ondersteuning op maat. Elke situatie is uniek, maar je bouwt ook wel een soort routine op door er veel mee bezig te zijn. Zulke leerkansen krijg je op Kick, de instructeurscursus van de Chiro. Doen dus!