Taakverdeling regiowerking
Taakverdeling regiowerking
Welke niveau zal nu welke taken uitvoeren? Wat maakt een gewest een gewest? En wat maakt een verbond een verbond? Voor welke taken zijn beide niveaus verantwoordelijk? En welke randvoorwaarden zijn er om dit mogelijk te maken?
Ontdek hier de taakverdeling en die randvoorwaarden.
Taakverdeling regiowerking
In de tabel vind je de taakverdeling die van kracht is sinds het werkjaar '23-'24. We lichten hier de voornaamste veranderingen even toe.
SOM van Chirogroepen (gewesten)
SOM staat voor Steun Op Maat. Dat is de manier waarop we ondersteuning kunnen bieden aan onze Chirogroepen. De gewesten worden de voornaamste kaderploegen die verantwoordelijkheid opnemen voor de SOM van Chirogroepen.
Aangezien ze dicht bij de Chirogroepen staan en hen goed kennen, vormen ze een gemakkelijk aanspreekpunt om hun ondersteuningsvragen op te volgen. Ze vormen als het ware de ‘casemanager’ van Chirogroepen.
Een gewest staat er niet alleen voor en kan een beroep doen op het nationale kaderniveau en een regionale beroepskracht om hen hierbij te helpen.
Een verbond is niet meer het primaire aanspreekpunt voor een gewest op het vlak van ondersteuning bij een specifieke SOM-vraag. Zo willen we ervoor zorgen dat verbonden SOM-situaties niet overnemen van gewesten.
Organisatie evenementen en cursussen (verbond)
Het verbond zal de hoofdverantwoordelijkheid krijgen voor de organisatie van evenementen en cursussen. Dat betekent vooral dat ze het eerste aanspreekpunt zijn voor nationale kaderploegen. Dat wil niet zeggen dat ze er helemaal alleen voor staan.
Gewesten blijven helpen bij de organisatie van cursussen en evenementen en bij interesse kunnen ze zelfs een evenement of cursus trekken.
Vertegenwoordiging regio op nationale overlegmomenten (gewest en verbond)
In het verleden vertegenwoordigde het verbond de regio op nationale overlegmomenten. Nu kunnen ook gewesten die rol mee opnemen.
Op inputmomenten zijn gewesten welkom om hun mening te geven en een lokale blik te werpen op de nationale visievorming. Verbonden blijven wel stemrecht hebben voor de regio, maar ook daar rekenen we op meer consultatie van gewesten bij beslissingen.
Samenbrengen gewesten & verbonden/SOM gewesten & verbonden (gewest en verbond)
Omdat gelijkwaardigheid van groot belang is, worden gewesten en verbonden gedeeld verantwoordelijk om samen te komen in de eigen regio. Een regionale beroepskracht kan hen daarbij ondersteunen door specifieke noden bloot te leggen.
Daarnaast zal die regionale beroepskracht als 'casemanager' dienen voor gewesten en verbonden met problemen. De beroepskracht kan dan hulp inschakelen van andere verbonden of gewesten om de nodige ondersteuning te bieden. Zo vermijden we een hiërarchische structuur tussen verbond en gewest.
Randvoorwaarden
De onderstaande randvoorwaarden helpen bij het vormgeven van de regionale taakverdeling. Uiteraard is de lijst onvolledig en er zullen nog andere ideeën vormgegeven worden, maar ze vormt wel een belangrijke eerste aanzet.
Regionale beroepskracht
Waar de regionale beroepskracht tot nu voornamelijk een aanspreekpunt voor verbonden was, kan een beroepskracht nu ook rechtstreeks gewesten ondersteunen.
Herverdeling
De nieuwe taakverdeling vraagt in sommige regio's misschien wel om een herverdelingsoefening van verbond/gewest/Chirogroepen. Dit zal mogelijk gemaakt worden, maar is niet verplicht.
Regionale inputmomenten
Gewesten en lokale Chirogroepen bevragen naar hun mening over bepaalde Chirozaken, is een waardevolle activiteit voor het verbond. Dit kan zowel in het echt als via digitale alternatieven.
Gezamenlijk planningsmoment
Verbond en gewesten kunnen hun planningsmoment samen organiseren om zo de nodige bruggen te slaan en om in het begin van het jaar al een antwoord te krijgen op eventuele hulpvragen.