Methodieken voor je planningsdocumenten

Methodieken voor je planningsdocumenten

Zet het in de krant!

Je kan heel veel doen met de rubrieken en onderdelen van een krant. 

Verbond Limburg gebruikte deze krantenmethodiek om hun planningsdocument op te maken vorig jaar:

  • Voorpagina: hoofdpunten, belangrijkste zaken van het jaar
  • Buitenland: samenwerkingen met andere ploegen
  • Overlijdensberichten: dit willen we niet meer doen
  • Zoekertjes: hier zijn we naar op zoek, deze mensen mogen ons aanspreken

Nog een voorbeeld voor gewesten: je kan de krantenmethodiek gebruiken voor de evaluatie van je werkjaar en dat meteen koppelen aan het nieuwe werkjaar. In ploegjes van drie of vier maak je elk een eigen krant en dan koppel je samen terug: wie vindt wat, hebben we dezelfde hoofdpunten, enz.? Je kan zelf bepalen hoe ver je gaat in die eigen krant: is het gewoon neerschrijven wat je bedoelt of ga je echt knippen, plakken en lay-outen? Uiteraard kan je zelfs gaan voor een echt journaal met film- en beeldmateriaal, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt.

 

Negatief brainstormen


Negatief brainstormen is heel eenvoudig. Je vertrekt van een stelling die erg negatief geformuleerd is en gaat daarover brainstormen. Vervolgens draai je dan de output om tijdens een tweede fase. Ik verduidelijk even met een voorbeeld.

De Chiroraad verspreidt een document dat gaat over 'op nationaal niveau alternatieven stimuleren voor alcohol en drugs'. Je start dan de brainstorm met: welke initiatieven nemen we zodat leiding zoveel mogelijk alcohol/drugs gebruikt tijdens de Chirowerking?

Vervolgens mag iedereen daar zijn of haar ideeën over geven. Het voordeel van een negatieve brainstorm is dat je vaak veel meer outside of the box denkt en veel extremer gaat in je antwoorden. Hoe extremer de omgekeerde vraag, hoe beter dat lukt. Mogelijke antwoorden: we subsidiëren alcoholische dranken of bier is gratis op Ambriage.

In de laatste fase draai je de gegeven antwoorden om naar een positief gegeven. In het bovenstaande voorbeeld wordt dat bijvoorbeeld: we subsidiëren Chirogroepen als ze alcoholvrije initiatieven organiseren of water is gratis op Ambriage.

Je kan daarna nog nagaan wat het ‘laaghangend fruit’ is en wat moeilijker is: snel uit te voeren en niet zo moeilijk om te doen versus lange termijn, meer partijen voor nodig, enz.

Nog een voorbeeld voor gewesten: negatief brainstormen kan je gebruiken om na te denken over hoe je een bepaalde kerntaak van een gewest kan uitvoeren. 'Leiding samenbrengen', bijvoorbeeld. De negatieve stelling kan dan zijn: wat moeten we doen om geen leiding te hebben op onze gewestactiviteiten?
 

Met dank aan Koen van verbond Limburg!