Ecologische vonken 🔥

Het kampvuur is een van de hoogtepunten van het kamp. Maar, ecologisch verantwoord is het niet echt. Wist je dat vier uur aan het kampvuur dezelfde uitstoot van fijn stof geeft als een autorit van Brussel naar Moskou en terug?

Nu, géén kampvuur meer, dat zou maar erg zijn. De gezelligheid en het samenzijn horen nu eenmaal bij Chiro. Met deze tips kunnen we met z'n allen wel de impact beperken.

TIP 1: Kies voor een vuurpot met brandgel.

Wil je een klein vuurtje maken met je groep? Dan is dit alternatief iets voor jou. Door brandgel te gebruiken, krijg je een roetvrije vlam. Brandgel is meestal een mix van alcohol, water en een bindmiddel. Zorg wel dat je die altijd op een stabiele plek zet en dat je niet in contact komt met de gel. Dit is nog altijd een volwaardig vuur, veiligheidsvoorschriften zijn hier ook aangewezen! Onthou vooral: size does not matter!

TIP 2: Gebruik brandhout met een FSC- of PEFC-keurmerk.

Bij de verbranding van hout komen fijn stof en andere schadelijke (kankerverwekkende) stoffen vrij. Je kan dat beperken door te letten op welk hout je op het vuur gooit. Geef altijd de voorkeur aan droog en onbewerkt hout. Verbrand geen papier en karton (dat is trouwens ook verboden). Hout dat beschikt over het keurmerk van Forest Stewardship Council (FSC) of Programme for Endorsement of Forest Certification (PEFC) komt uit duurzaam beheerde bossen. Het zijn brandbare blokken van geperst hout. Die zijn het milieuvriendelijkst aangezien ze geen toevoeging bevatten. Mensen die er nood aan hebben om zetels of andere dingen die ze vinden op te fikken, zullen zich wat moeten intomen.

TIP 3: Niet elke avond een vuur

Samen rond het vuur zitten is altijd leuk en gezellig. Dat wil niet zeggen dat je dat elke avond moet doen. Spreek eventueel op voorhand af hoe vaak jullie het vuur aansteken. Maar weet dat je het niet altijd nodig hebt voor een leuke avond want Chiro geeft sowieso vonken! De pyromanen van de groep moeten soms eens op hun kin kloppen.

Ecowarriors