Dieren op kamp?!

Dieren op kamp?!

“Voorlopig houden we het toch maar bij muggen en fruitvliegjes”


Hoe leuk het gezelschap van je leden, medeleiding, kookploeg en VB's op kamp ook mag zijn, soms heb je de behoefte om nog ander (on)gedierte mee te nemen op kamp. Sommige groepen brengen een (huis)dier mee naar hun bivak: een hamster die figureert in het rodedraadspel of kippen die de etensresten naar binnen werken. De kerels van Chirojongens Ramsel nemen dit jaar een eigen huisdier mee op kamp: hun vis Pussy.

Maar dieren voor een kleine twee weken meenemen op kamp is niet altijd het slimste idee. Kippen kunnen bijvoorbeeld gestresseerd raken door een andere omgeving of door lawaaihinder, waardoor ze geen eieren meer zullen leggen. Ook vissen kunnen ongezonde hoeveelheden stress ervaren wanneer je ze op een verkeerde manier vangt of verplaatst. Bij Chiro Mikado hebben ze proefondervindelijk kunnen ontdekken dat een dier meedoen op kamp niet altijd het beste idee is.

Helemaal geen dieren meedoen op kamp dan maar? Dat hoeft zeker niet. Je kan van de gelegenheid gebruikmaken om je leden iets bij te brengen over de dieren en over hoe je respectvol omgaat met andere levende wezens. Die levensles kan je ook op andere manieren overbrengen. Chiromeisjes Veerle hebben beslist om één dag volledig diervrij te gaan. Zij houden een vegetarische dag op kamp: één dag waarop er voor de hele Chirogroep geen vlees of vis op het menu staat.

Dieren meenemen op kamp of ze toch liever thuis laten? Het blijft een moeilijke keuze, waarover je goed moet nadenken. Informeer je voldoende over het dier, en ga even respectvol om met het dier als met je eigen kat of hond. En als je echt nog twijfelt, hang je gewoon zelf het beest uit!

Matthias van Chirojongens Ramsel

Onze Pussy is het rodedraadspel. We wilden sowieso een dier als rodedraadspel, maar we wisten niet welk. We hadden heel wat ideeën, waaronder grotere dieren, maar we waren te bang dat het dier zou sterven. Bij een vis was die stress minder.

We hebben hem gekocht in het begin van het jaar en nu moeten de kerels om de beurt voor de vis zorgen. Ze krijgen hem telkens een week mee naar huis, en elke zaterdag is hij aanwezig tijdens onze Chironamiddag. Pussy is telkens de inzet van een spel, en de winnaar krijgt hem mee naar huis, of soms wil iemand hem vrijwillig meenemen. We hebben afgesproken dat als hij sterft, de verzorger die op dat moment verantwoordelijk is een straf moet uitvoeren. Maar gelukkig is hij nog nooit gestorven.

Pussy gaat sowieso mee op kamp. We zoeken zelf nog een speciale manier om op kamp te gaan. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld met onze beruchte step naar het kampterrein gereden. Afhankelijk daarvan zullen we zien hoe we Pussy vervoeren: mee op onze trip of nadien met een auto brengen. Na het kamp zal waarschijnlijk de 'man van het kamp' hem mee naar huis krijgen.

Binnen onze Chirogroep was er niet echt tegenstand om een vis als huisdier aan te schaffen. De mevrouw van de winkel waar we hem hebben gekocht, vond het eerst niet zo oké. Ze zag Chirobroeken en stelde wel wat vragen. Iedereen van de leidingsploeg dacht dat hij ging sterven na één week, maar we hebben het tegendeel bewezen. We hebben in de winkel een bokaal gekocht, en visvoer op maat. We gaan ervan uit dat de leden hem thuis goed verzorgen en daar krijgt hij altijd proper water. Ik denk dat hij een vrij rustig leventje heeft.

Charlotte van Chiro Mikado

De korte traditie begon toen wij aspi's waren. Onze leiding had kippen meegenomen op kamp om ons gezelschap te houden. Uiteraard moesten we er goed voor zorgen en nadien kregen ze een thuis bij een van de leidsters. We hebben er ongelooflijk mee gelachen, zeker toen ze op een avond ontsnapt waren en ze onder het bed van een aspi zaten. Natuurlijk net bij die ene persoon die bang is van kippen.

Het jaar nadien was ons eerste kamp met de leiding en besloten we opnieuw iets mee te nemen. Dat is niet alleen leuk voor de kleinste leden, ook voor de oudere! We besloten twee konijntjes te adopteren, maakten er een groot hok voor op de weide en hadden er enorm veel plezier aan! Zo mocht elke dag een andere groep ze eten geven. Nadien adopteerde een lid de konijntjes, waar ze nog altijd – en zelfs met een uitgebreide konijnenfamilie – verblijven. We gebruikten de dieren nooit voor spelletjes, echt enkel om extra gezelschap te hebben. Leden die het al eens moeilijk hadden, of met een beetje heimwee, konden zich optrekken aan de lieve snoeten.

Het jaar nadien besloten we een biggetje mee te nemen. De lokale boerderij wou ons er met plezier eentje meegeven. We bouwden een groot hok op de wei, maar één ding hadden we over het hoofd gezien: biggetjes kunnen niet alleen zijn, zonder een vriendje worden ze eenzaam en gaan ze gekke toeren uithalen. Onze big, Hedwig (het kampthema was Harry Potter), brak continu uit en kwam bij de leden zitten waar we aan het spelen waren. Natuurlijk was dat eerst grappig, maar aangezien hij niet langer dan een uur in zijn hok te houden was en er langs de wei een drukke weg liep, besloten we hem toch terug naar de boer te brengen. Een avontuur van korte duur! Toen hebben we toch maar besloten om het in de toekomst bij muggen en fruitvliegjes te houden.

Stefanie van Chiromeisjes Veerle


We hebben enkele leden die halal eten en leden en leiding die vegetariërs zijn. Het idee om één dag op kamp vegetarisch te eten, kwam van iemand van onze leiding die zelf vegetariër is. We vonden het een leuk idee, dus waarom niet?

We hebben daar geen problemen mee ondervonden. Natuurlijk zullen er altijd wel mensen zijn die liever vlees eten, maar er zijn genoeg lekkere gerechten waar geen vlees of vis in zit. Het mag al eens iets anders zijn. Over het algemeen was iedereen zeer enthousiast en we gaan het in de toekomst blijven doen. Gewoon één dagje veggie. Het is lekker en gezond, dat is nog altijd het belangrijkste.

Onze tip voor andere Chirogroepen? Gewoon doen! Er zijn veel lekkere en makkelijke alternatieven. Het is niet moeilijk om één vegetarische dag in te lassen en het kost helemaal niet veel moeite. Je kan er bijvoorbeeld meteen een gezonde dag van maken. Een gezond ontbijtje, gezond vieruurtje en een veggie avondmaal. Wij hadden bijvoorbeeld yoghurt met vers fruit, verse watermeloenen of lekkere soep. Ik denk dat vooral de vegetariërs dat appreciëren. We merken bovendien dat er meer en meer mensen uit onze Chirogroep vegetarisch eten, dus is het leuk als we daar een dagje aandacht aan besteden.

Ik denk dat ik namens iedereen kan zeggen dat ons favoriete vegetarische gerecht loempia's met rijst is. Het viel goed in de smaak, zelfs bij de kleintjes, want daar waren we wel een beetje bang voor. Maar het is goed meegevallen. Wij doen gewoon vanaf nu elk Chirokamp één dagje veggie. Doen jullie mee?