10 tips over duurzaam koken op kamp

10 tips over duurzaam koken op kamp

Als kookploeg sta je voor veel uitdagingen! Soms lijkt het onmogelijk. Maar toch slagen jullie erin om elk jaar een heerlijk kampmenu op tafel te toveren. Sjiek!

Op zoek naar nog wat extra tips? Die vind je hieronder!

1. Kies seizoensgebonden

In de kamperiode - juli en augustus - zijn er heel wat groenten en fruit 'in seizoen'. Ze zijn niet alleen gezond en lekker, maar hebben ook een kleinere impact op het milieu. Seizoensgroenten en -fruit besparen energie die anders zou gaan naar serres warmstoken en koeling aandrijven.
Raadpleeg dus een seizoenskalender voor groenten en fruit en haal er inspiratie uit voor je kampmenu. Neem ook eens een kijkje op Boerzaam om lokale producten te vinden in de buurt van jullie kampterrein. 

2. Ga voor korte keten 

Bij korteketenvoeding zijn er minder schakels tussen producent en consument. Op die manier worden de voedselkilometers tot een minimum beperkt. Ga op kamp daarom niet voor bananen maar kies voor een appel geteeld in de buurt. Kijk ook in de supermarkt goed naar het etiket voor de herkomst van de producten. Ga naar www.rechtvanbijdeboer.be of www.voedselteams.be voor je zoektocht naar lokale producten.

3. Kies voor een uitgebreider vegetarisch aanbod

Niet elk vegetarisch gerecht heeft dure vleesvervangers nodig. Daarnaast zijn groenten vaak goedkoper dan vlees. Inspiratie en vegetarische recepten vind je op https://proveg.com/be/recepten/.

4. Koop Fair Trade wanneer lokaal niet mogelijk is

Niet alle producten kunnen we binnen onze eigen landsgrenzen of zelfs binnen Europa verkrijgen. Koffie, chocolade, rijst en sinaasappelsap worden bijvoorbeeld aan de andere kant van de wereld geproduceerd. Denk altijd na of je een bepaald product kan vervangen door een product van dichterbij: bv. appelsap i.p.v. sinaasappelsap. Als dat niet mogelijk is, ga dan voor fair trade.

 

Appels eten

5. Schat hoeveelheden goed in

Doe je aankopen op basis van het aantal inschrijvingen. Laat een ervaren kookploeg mee nadenken over de hoeveelheden. Vraag ook aan leveranciers hoeveel zij denken dat je nodig zult hebben. 
Tip: Test je menu uit en begin de koksvergadering met een lekkere maaltijd!

6. Gebruik wat je hebt

In jullie Chirolokaal ligt misschien nog bruikbare voeding. Pasta, een blik gepelde tomaten, rijst en kruiden kunnen jullie perfect gebruiken op kamp!

7. Hou de houdbaarheid van producten in het oog

Kies je er bijvoorbeeld voor om room bij de soep te doen, weet dan dat je de soep het beste binnen de twee dagen verorbert. Is room in de soep dus wel nodig? Maak bij andere maaltijden dezelfde denkoefening om te vermijden dat je voedsel moet weggooien.

Stoofvlees met frietjes

8. Ga voor zo weinig mogelijk verpakkingen

Koop je producten in bulk en zo weinig mogelijk verpakt in plastic of karton. In veel winkels kan je groenten en fruit aankopen zonder dat je daar plastic voor nodig hebt. Voor het vieruurtje kies je dus ook het best voor koeken die niet apart verpakt zitten.

9. Verwerk restjes

Denk al bij het samenstellen van je menu na over hoe je de restjes van een maaltijd kunt verwerken in een andere maaltijd. Spaghettisaus kan je bijvoorbeeld perfect verwerken voor een croque bolognese als vijfde maaltijd. En het overschot van het fruit tijdens het vieruurtje kan je voor chocoladefondue gebruiken.

10. Gooi eten niet weg

Er zijn genoeg alternatieven om voedsel niet te moeten weggooien.

  • Conserven en andere droge voeding zijn vaak lang houdbaar, bewaar dat dus voor het kamp het jaar erop.
  • Overschotten als aardappelen, choco of ajuinen kan je nog gebruiken voor andere activiteiten en weekends met de Chiro.
  • Stal het eten uit dat je op geen enkele andere manier kwijt kunt en vraag aan leiding en ouders of ze iets kunnen gebruiken voor thuis.
  • Neem voor de start van je kamp contact op met de voedselbank of andere organisaties in de buurt van jullie kamp. Vraag of zij iets hebben aan eventuele overschotten.
Sfeerbeeld Chirocursus

10 tips om duurzaam te koken op kamp

Download hier de volledige fiche. 

Koken voor iedereen!

Niet eenvoudig, zo met al die diëten. Enkele tips!

  • Ga op voorhand in dialoog met de ouders en leden.
  • Streef ernaar dat iedereen wat inspanningen doet. Kunnen de ouders bv. speciale ingrediënten zelf voorzien of recepten aanleveren?
  • Voorzie een volwaardig alternatief. (Dus niet elke dag een ei als vleesvervanger.)
  • Probeer verschillende diëten in één gerecht te krijgen. (Vegetarisch is bv. ook halal, of haal al het vlees voor een bepaalde maaltijd ineens bij de halalslager.)
  • Voorzie een veggiedag voor iedereen.
  • Kost een bepaald dieet wat meer, reken dan liefst toch geen extra kosten aan. We gaan uit van een solidariteitsprincipe. Voor EHBO vraag je ook geen aparte bijdrage van kinderen die veel pleisters gebruikt hebben.
Sfeerbeeld Chirocursus

Bederf je zomerkamp niet!

Met enkele eenvoudige handelingen kan je een voedselvergiftiging vermijden.