Chiro Kreato doorbreekt de grenzen
Chiro Kreato doorbreekt de grenzen
Challenge: Wie durft de opdrachten van Dubbelpunt aan? Pas op: je zal je grenzen moeten doorbreken!
Om het nieuwe jaarthema alvast te testen, gingen we langs bij Chiro Kreato uit Westerlo. Zij waren begin juli met hun hele Chirogroep op kamp in Avelgem, maar het waren de aspimeisjes die ons ontvingen en onze uitdagingen aandurfden. Tien leden en hun drie leidsters stonden enthousiast klaar op een zonnige vrijdagnamiddag. Ze kregen van ons een hele reeks enveloppen, een kaart en een brief met de speluitleg. Het doel van de namiddag? Alle grenzen doorbreken die op de kaart aangeduid stonden door de bijbehorende opdrachtjes uit te voeren. Die opdrachtjes zouden – letterlijk én figuurlijk – hun grenzen moeten testen.
Door Emilie
Beginnen deden ze – niet al te gek – met de eerste envelop. De aspimeisjes besloten zich met de hele groep samen daarop te concentreren. In deze eerste envelop kregen ze acht vragen voorgeschoteld, samen met een e-mailadres waarin enkele cijfers en letters ontbraken. Ze kregen verder een oude Dubbelpunt. Al vlug sloeg iedereen aan het quizzen. De aspi’s zochten tevergeefs naar mogelijke antwoorden in de Dubbelpunt.
Enkele leden gingen in de buurt op pad om vragen over de buurt op te lossen. Ze zochten onder andere het aantal gemeenten dat aan Avelgem grenst, de naam van de rivier die langs Avelgem loopt en de locatie waar Chiro Avelgem zelf op kamp was.
Een ander ploegje deed wat we allemaal doen als we op kamp geconfronteerd worden met quizvragen waar we het antwoord niet op weten: de kookploeg lastigvallen. Die hielp onder andere met de antwoorden Fimcap – de naam van de internationale federatie waar Chirojeugd Vlaanderen toe behoort – en Vaals – het drielandenknooppunt van België, Duitsland en Nederland.
Ondertussen ontdekte een ander groepje dat er in de Dubbelpunt enkele letters onderstreept waren. Dat zou in een latere fase handig blijken te zijn.
Al bij al ging het oplossen van de eerste envelop nogal traag vooruit. Daarom besloten ze vanaf envelop twee over te gaan naar een nieuwe tactiek: de groep zou zich opsplitsen. Envelop twee bevatte een raadsel dat serieus wat denkwerk vroeg. Sommigen zullen het misschien herkennen als een van de raadseltjes uit het eerste boek van een niet nader genoemde zevendelige boekenreeks van J.K. Rowling, zij het ietwat aangepast aan de Chirosetting.
Tussen de drankjes zijn er twee lekker en zoet.
Om de grens te doorbreken is er echter maar één goed.
Twee van ons zijn water, onschuldig en fijn.
Drie van ons zijn dodelijk, maar welke zouden het zijn?
Kies, anders blijf je hier tot aan de jongste dag.
We geven je vier hints die je gebruiken mag.
1. Al verbergt het dodelijk venijn zich nog zo slinks,
altijd vind je gif naast water en wel altijd links.
2. Anders zijn de flessen aan de uiteinden van de rij,
maar wie verder wil, heeft niets aan allebei.
3. Zoals je ziet: onze maten verschillen erg,
je zult het gif niet vinden in de reus of in de dwerg.
4. De tweede fles van links en rechts lijken niet op elkaar,
maar wie ze proeft, die merkt: ze zijn inwisselbaar.
En zo begon een nieuw groepje te puzzelen en te zoeken naar één juist flesje in een rij van zeven. Wie juist dronk, werd beloond met een slokje grenadine. Fout kiezen werd bestraft met azijn en een time-out voor deze opdracht.
De eerste doordachte gok was helaas mis en om geen tijd te verliezen, besloot de groep ondertussen de derde envelop te openen: een doe-opdracht voor de hele groep, waarbij ze zonder hulpmiddelen over een touw moesten geraken. Dat bleek al snel een opdracht te zijn waar deze aspigroep minder moeite mee had. Binnen de tien minuten was hij al volbracht!
Na twee pogingen slaagde de groep er uiteindelijk in het drankraadsel op te lossen, waardoor ze aan twee volgende opdrachten konden beginnen. Zo werden de verschillende opdrachten langzaamaan volbracht. De aspi's maakten paspoortfoto's om langs de douane te kunnen passeren, ontdekten een usb-stick met een soduko die hen naar een pincode zou moeten leiden en voerden een telefoongesprek met een Franstalig reisbureau om de nodige reisinformatie te verkrijgen.
Uiteindelijk bleek dat ze eerst en vooral toch opdracht één moesten afwerken om verder te raken. Ze zetten externe middelen in: met de hulp van ieders favoriete online encyclopedie wist de groep de vragen te beantwoorden en het mailadres te vervolledigen. Ze vormden het wachtwoord aan de hand van de Dubbelpunt en logden succesvol in op de mailaccount. Daar vonden ze de handle van een Instagramaccount, waar ze aanwijzingen konden bekijken om een sleuteltje te zoeken. Dat lag dan weer – hoe kan het ook anders – verstopt op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië.
Nu alle grenzen op de Chirolandkaart verbroken waren, restte er één opdracht: de wereldkaart namaken door klerenkettinggewijs enkel gebruik te maken van kleren die ze op dat moment aan hadden. Net binnen de tijd wisten de aspimeisjes en hun leiding de laatste opdracht te volbrengen. Spel geslaagd, jaarthema goedgekeurd!