10 dingen die een VB beter niet zou doen

10 dingen die een VB beter niet zou doen

Als VB speel je een belangrijke rol in de leidingsploeg. Maar sommige taken laat je het beste los. Ontdek vier dingen die een VB beter niet zou doen.

 

 

De intrigant


Zichzelf opdringen om VB te worden van de groep.
De keuze wie de taak van VB zal invullen, wordt door de ploeg gemaakt. Een VB biedt zichzelf niet aan. Hij of zij wordt gevraagd.

 

De spelmaniak


Al eens een leidingskring overslaan maar toch naar de werking komen.
Een VB is er in eerste plaats voor de leiding. Een leidingskring is dus belangrijker dan meedoen aan of aanwezig zijn op activiteiten.

De accountant


Taken op zich nemen (kas, verzekering, papieren) om op die manier van alles op de hoogte te zijn.
De VB heeft eerder een ondersteunende functie. Het is niet de bedoeling dat de VB de teugels in handen houdt binnen de leidingsploeg. Stel taken jaarlijks weer in vraag zodat de VB als lid van de leidingsploeg taken opneemt, en niet als accountant.

De vertegenwoordiger


Als VB de vertegenwoordiging doen in alle parochiale en gemeentelijke vergaderingen.
Ook naar buiten toe moeten jongeren zelf hun verantwoordelijkheid opnemen. Een VB kan vertegenwoordigers ondersteunen, maar neemt hun verantwoordelijkheid niet over.

 

Big Brother


Als VB in je eentje de leidingskring of de weekends voorbereiden om zeker te zijn dat het goed zal gaan.
Je mag als VB zeker je inbreng hebben, maar zorg ervoor dat het resultaat er komt door samenwerking tussen meerdere mensen.

 

De blokvormer


Een dergelijke VB overloopt de leidingskring al op voorhand met een groepje uitverkorenen.
Informele contacten mogen er zeker zijn, maar ze mogen niet bepalend zijn voor het reilen en zeilen binnen de leidingskring. Werken aan een ploeg waarin iedereen evenwaardig is, zal meer vruchten afwerpen.


De veto-VB


Een veto stellen en dreigen op te stappen als de besluiten niet voldoen aan de verwachtingen. Ervan overtuigd zijn dat een volwassene vanuit zijn of haar levenswijsheid een besluit mag blokkeren.
Overleg is de meest duurzame manier van werken. Enkel door te overleggen, kun je tot een besluit komen waarin iedereen zich kan herkennen.


De VB voor het leven


Als VB ontgoocheld zijn over de leidingsploeg van de tweede generatie, zij die jou niet gevraagd hebben en met wie je geen gemeenschappelijk verleden hebt. De VB is zelfs zo vanzelfsprekend dat hij of zij de enige constante is in de groep.
Na ongeveer vier jaar heb je te maken met een leidingsploeg die niet zelf voor een VB gekozen heeft. Ook zij hebben het recht om de VB en de VB-taak te bevestigen of af te schaffen. Een jaarlijkse evaluatie is zeker aan te raden. Afgewezen worden hoort daar soms bij.


De “in mijn tijd was het beter”-VB


Vinden dat het vroeger beter was of dat de Chirogroep het best alleen kan rooien.
Neem deel aan vormingsinitiatieven. Zo blijf je op de hoogte van wat er leeft en hoe de visie van de Chiro verandert na verloop van tijd.


De roddelaar


Als VB genieten van het vertrouwen dat je krijgt van de verschillende mensen uit de leidingsploeg, en wat je te weten komt onmiddellijk doorvertellen aan degenen die het 'moeten' weten.
Het functioneren van een VB staat of valt met het vertrouwen dat hij of zij krijgt van de leidingsploeg én van de verschillende leiders en leidsters afzonderlijk.