Seksualiteit

Seksualiteit

Seksualiteit

Jonas valt op jongens, Amber heeft twee mama’s en leidster Karima voelt zich aangetrokken tot jongens én meisjes. Helemaal oké toch? Hoe kan je als leiding ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt in de Chiro? 

Volg deze 6 tips

  1. Zorg voor een veilige omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar open over thema’s als seksualiteit gepraat kan worden. Zo doorbreek je de taboes die daar rond hangen.
  2. Als leiding ben je vaak een vertrouwenspersoon, zeker als een van je leden iets wil delen over hun seksuele voorkeur. Ga discreet om met informatie die jou in vertrouwen wordt verteld. Eventuele waardeoordelen laat je achterwege. Steun je leden, geef hen een luisterend oor maar baken af wat je wel en niet kan doen of zeggen. 
  3. Geef met de leiding het goede voorbeeld. Roep niet dat Michael een ‘homo’ is omdat hij bij het vieruurtje zijn flesje niet open krijgt aan de bak met frisdrank. Spreek je leden en medeleiding erop aan als ze zulke opmerkingen maken. Noem 

    hen niet homofoob, maar leg uit waarom dat taalgebruik kwetsend is.
  4. Pas op met veronderstellingen. Ga er bijvoorbeeld niet van uit dat het nieuwe lief van Emanuel een meisje is. Vraag naar zijn ‘lief’. In de manier waarop hij erover vertelt, kom je waarschijnlijk meer te weten. Je kunt er ook naar vragen.
  5. Voor Emma maakt het niet uit op welk gender ze verliefd wordt. Dat kan vragen oproepen. Het belangrijkste is dat je die zaken bespreekbaar maakt.

En leiding?

Voor hen gelden eigenlijk dezelfde tips. Het belangrijkste is om alles bespreekbaar te maken. Al zou dat in de 21e eeuw geen groot probleem meer mogen zijn, toch?