Solidair zijn, hoe doe je dat?
Solidair zijn, hoe doe je dat?
Solidair zijn gaat verder dan het gevoel van samenhorigheid delen. Solidair zijn is steun geven aan elkaar. Het is denken aan een ander alvorens aan jezelf, delen met of luisteren naar elkaar.
In de Chiro is er veel solidariteit. Denk maar aan iemand die zich niet goed voelt in zijn of haar vel, of een lid dat moeite heeft met lidgeld betalen. We zorgen er samen telkens opnieuw voor dat iedereen hun eigen plekje kan vinden in de Chiro. Maar hoe doen we dat? Hoe hou je binnen, maar ook buiten jouw Chirogroep rekening met iedereen? Lees snel verder en ontdek onze tips!
Door Lies
Solidair met de buurt
Als Chirogroep maak je deel uit van de gemeenschap. Je bent als groep automatisch betrokken bij het reilen en zeilen van jouw gemeente. Het kan dan ook geen kwaad om een beetje solidair te zijn met jouw omgeving. Maar wat moet je daaronder verstaan?
Een Chirogroep kan op meerdere manieren haar steentje bijdragen aan de omgeving. Denk maar aan een bezoekje op het eetfestijn van de naburige scouts of een grote opruimactie in de buurt. Of het kampmateriaal dat enkel tijdens het kamp gebruik wordt even uitlenen aan de lokale school: waarom niet? Er zijn heel wat mogelijkheden. Denk daarom als Chirogroep soms een klein beetje verder en probeer af en toe extra steun of hulp te bieden aan je omgeving. Je zal de solidariteit snel ook je eigen richting uit voelen komen.
Solidair via de centjes
Heeft iemand moeite om het lidgeld of kampgeld te betalen? Of doen jullie binnenkort een leuke activiteit, maar kost dat een centje te veel voor sommige ouders? Die situatie heb je misschien wel al eens meegemaakt, maar hoe kan je daarbij helpen als Chirogroep?
Soms lukt het niet om te betalen of zit iemand krap bij kas. Zorg er daarom altijd voor dat er genoeg mogelijkheden zijn om het aan te geven als iemand het financieel even moeilijker heeft. Maak de drempel daarvoor zo laag mogelijk en ga er zo discreet mogelijk mee om. Zodra de stap kleiner is om hulp te vragen, kan je ook meteen de juiste hulp bieden. Enkele tips voor hoe je financiële steun kan bieden aan ouders die het nodig hebben:
- Introduceer een ‘glitterpotje’ op je evenementen, waar ouders of sympathisanten een vrije bijdrage kunnen doneren zodat jullie dat geld kunnen gebruiken om zelf bij te passen.
- Laat ouders weten dat sommige ziekenfondsen kamp- of lidgeld terugbetalen.
- Informeer eens bij de gemeente. Soms bieden zij financiële steun waar nodig.
- Zorg dat ouders op de hoogte zijn van de fiscale aftrekbaarheid van de extra kosten. Zolang het kind jonger is dan 14 jaar kunnen ouders een deel van het inschrijvingsgeld aftrekken van de belastingen.
Solidair met iedereen
Op het eetfestijn verkopen jullie kip of balletjes in tomatensaus en jullie communicatie is volledig in het Nederlands? Allemaal dingen die vanzelfsprekend lijken, maar soms is dat niet zo. Denk maar aan de vegetariërs die ook willen komen eten of de mama en papa van Younes die enkel Frans spreken. Als Chirogroep krijg je vaak te maken met een groep vol diversiteit, maar hoe hou je daar rekening mee?
Als jeugdbeweging wil je natuurlijk dat iedereen welkom is. Probeer daarom een klein beetje verder te denken dan je neus lang is. Zet vooroordelen aan de kant en laat duidelijk weten dat verschillen binnen de groep doodnormaal zijn. Zet je als groep zelf in om iedereen erbij te betrekken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat niemand een uitzondering is. Schenk een beetje extra aandacht aan die ene vegetariër of anderstalige en voorzie een alternatief zodat ook zij zonder problemen kunnen meedoen met de activiteiten. Diversiteit hoort erbij en kan voor leuke alternatieven zorgen. Denk soms wat meer outside of the box en je zal snel merken dat echt alles kan in de Chiro.
Solidair met je medeleiding
Als leiding moet je samenwerken en als één groep klaarstaan voor de leden. Dat zorgt ervoor dat je elkaar blindelings moet kunnen vertrouwen. Ook hier is solidariteit broodnodig, maar hoe zorg je daarvoor?
Het is simpel: als leidingsploeg moet je op elkaar kunnen rekenen. Heeft iemand het even moeilijk? Vang je vriend of vriendin op. Heeft die ene persoon weer meer shiften dan de rest? Neem er eens een over. Is de titoleiding uitgevallen waardoor Jasmin alleen staat? Spring even in. Zo kunnen we nog even doorgaan, maar het allerbelangrijkste is dat je elkaar kunt vertrouwen en steun vindt als je het nodig hebt.
Heb je een vraag over solidariteit? Stuur dan een mailtje naar spoorzes@chiro.be.