Sparen doe je samen

Sparen doe je samen

Chiro betaalbaar houden voor iedereen

Bij franken denk je, na die fantastische Frank die je kent, in de tweede plaats waarschijnlijk aan geld. In Vlaanderen groeit een op de vijf kinderen op in armoede. De kans is dus zeer groot dat er in jouw Chirogroep kinderen zijn die het financieel moeilijker hebben thuis. Een centje voor het vieruurtje, een leuke activiteit op zondagnamiddag, een kerstfeestje? Dat lijkt vanzelfsprekend, maar voor veel gezinnen is dit een hele opgave. Daarom geven we je hieronder enkele tips om de Chiro voor iedereen toegankelijk te maken. 


Door Lies


Start bij je eigen werking

Als Chirogroep heb je heel wat invloed op de uitgaven van de ouders. Vermijd dure activiteiten, zamel zelf centjes in of zorg voor andere alternatieven. Wij verzamelden enkele leuke ideetjes. 

Inzamelen doe je zo! 

Geld inzamelen kan heel gemakkelijk zijn en dat zorgt er meteen voor dat je over wat extra centjes beschikt. Ouders en andere sympathisanten die het breed genoeg hebben, zullen met veel plezier komen sponsoren. Leuke ideetjes om geld in te zamelen: 

  • Organiseer een wafelenbak. 
  • Organiseer een veiling en verkoop oude leuke spullen.
  • Organiseer een veiling en verkoop jezelf (vb.: om het gras af te rijden).
  • Organiseer een eetfestijn. Tip: als klein extraatje kan je een tombola organiseren.
  • Verkoop koekjes, chrysanten, paaseitjes, wc-papier, snoepjes…
  • Organiseer een carwash

Amusement is gratis!

De Chiro is een plaats waar kinderen en jongeren zich kunnen amuseren. Dat hoeft niet altijd geld te kosten. Je kan gerust leuke activiteiten organiseren zonder er veel geld aan uit te geven. Ontdek hieronder enkele kosteloze activiteiten.

  • Ga op bezoek bij de kinderboerderij in de buurt.
  • Woon een lokaal en gratis evenement bij.
  • Ga naar een openbare speeltuin.
  • Verzin een leuk spel op een locatie waar jullie nooit eerder speelden.
  • Maak samen pannenkoeken en ga langs bij de lokale boer voor de ingrediënten.
  • Boks een wandelzoektocht ineen.
  • Houd een voetbaltoernooi tegen een andere Chirogroep.

Begin zelf ook met sparen!

Als Chirogroep beslis je zelf hoeveel geld je uitgeeft. Bespaar dus zelf ook zodat je meer geld overhoudt voor het kamp of andere leuke activiteiten. Hoe kan je besparen? 

  • Check of die ene koelkast echt de hele week moet draaien. 
  • Zorg ervoor dat alle lichten uit zijn als er niemand is. 
  • Laat de verwarming niet onnodig op staan. 
  • Ga respectvol om met materiaal. 
  • Gebruik niet altijd A-merken, kijk ook eens naar een goedkoper merk. 
  • Ga op zoek naar lokale sponsors.
  • Hou je financiën nauwkeurig bij om zicht te krijgen op onnodige kosten.

Tweedehandskleren

Uniformen, slaapzakken, veldbedden… De kosten lopen snel op. Het is een goed idee om gebruik te maken van tweedehandskleren. Je kan een soort bib opstarten waar ouders de uniformen kunnen ruilen of je kan tweedehandskleren verkopen voor een heel klein bedrag. Dat zorgt ervoor dat er alweer een kost minder is! 

Introduceer het ‘glitterpotje'

Maak samen met jullie leden een ‘glitterpotje’: een kleine spaarpot die je kan gebruiken om financiële steun te bieden aan gezinnen die het moeilijk hebben. Zet die spaarpot op jullie evenementen en laat weten dat iedereen een vrije bijdrage kan geven. 

Vergeet de ouders niet

Informeer

Zorg ervoor dat de ouders op de hoogte zijn van alle financiële steun die ze kunnen krijgen. Zet alle informatie in jullie infoboekje en op de website. Laat hen bijvoorbeeld weten dat jullie een extra spaarpot hebben voor als het even moeilijk gaat of dat ze een tegemoetkoming kunnen krijgen via het ziekenfonds of de gemeente. Niet iedereen is daarvan op de hoogte dus informeren is de eerste stap! 

Maak het bespreekbaar

Aangeven dat je het financieel moeilijk hebt, is een grote stap. Niet iedereen heeft de moed om erover te praten. Voorkom dus dat taboe en begin zelf met proactief te informeren. Zorg dat er één vaste contactpersoon is die ze kunnen vertrouwen. Als je dit thema bespreekbaar maakt, zullen ouders je veel sneller aanspreken en kan je samen bekijken wat financieel haalbaar is. 

Extra tipje

Inschrijvingsgeld of kampgeld is vaak een grote hap uit de rekening. Om dat te vermijden, kan je er heel creatief mee omgaan. Werk met intervallen. Je kan bijvoorbeeld aan de ouders vragen om een bedrag te betalen tussen 100 en 150 euro. Zo is de drempel voor de mensen die het iets minder breed hebben veel kleiner om een lager bedrag te betalen. Anderen zullen dan weer iets extra betalen zodat er centjes over zijn voor degenen die het financieel moeilijker hebben. 

Vraag om hulp 

Sparen doe je samen. Ga daarom op zoek en vraag ook hulp buiten je eigen Chirogroep. 

Chiro Voor Chiro

Wist je dat de Chiro een fonds heeft dat Chiro Voor Chiro heet? Dat fonds brengt Chirogroepen die het moeilijker hebben en Chirogroepen met een grotere financiële pot samen. Je kan bijvoorbeeld een kledingbib starten of slaapzakken en bedjes aanvragen of voorzien voor andere Chirogroepen. Neem zeker een kijkje op chiro.be/chiro-voor-chiro. 

Gemeente

Heel wat steden en gemeenten voorzien middelen voor jeugdwerk. Ga eens op bezoek bij het gemeentehuis en bekijk samen of er subsidies of projectsubsidies zijn waar jouw groep van kan genieten. Een chauffeur nodig voor het kamp? Wie weet kunnen ze daar ook een handje toesteken. 


Sponsors

Er zijn zeker wel enkele bedrijven die het zien zitten om hun steentje bij te dragen. Ga eens langs bij de lokale middenstanders of het stamcafé. Je zal snel merken dat ze graag financiële steun bieden. Misschien willen ze de Chirokleren wel sponsoren of geven ze een vrije bijdrage? 

 

Met deze tips zorg je er vast en zeker voor dat je de Chiro betaalbaar houdt voor iedereen. Wil je nog meer weten? Kijk eens op de webpagina chiro.be/info-voor-leiding/financiën voor extra tips!