Jeugdhulp
Jeugdhulp
Alle kinderen en jongeren hebben recht op vrije tijd. Voor kinderen en jongeren die in een jeugdhulpvoorziening verblijven is het vaak een hele zoektocht naar de gepaste vrijetijdsbesteding. De jeugdbeweging is ook voor hen een terrein om te spelen, vrienden te maken en zinvolle vrije tijd te beleven.
Wat moet je weten over jeugdhulp?
Niet alle kinderen en jongeren wonen thuis. Wanneer ze in een verontrustende opvoedingssituatie (VOS) opgroeien, worden ze soms door de jeugdrechter, de ondersteuningscentra jeugdzorg of de brede instap (bv. CLB) toevertrouwd aan een organisatie binnen de jeugdhulp. De ondersteuning die ze krijgen van deze organisatie, wordt in verschillende vormen aangeboden. Sommige kinderen en jongeren verblijven in een leefgroep binnen een organisatie (residentiële hulp), bij anderen komt er een begeleid.st.er aan huis (ambulante contextbegeleiding), sommigen verblijven in een pleeggezin en nog anderen krijgen begeleiding in het alleen wonen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn deze voorzieningen niet gesloten. Je kan er dus langsgaan om jezelf en je jeugdbeweging voor te stellen aan de kinderen, jongeren en begeleiding. Meer nog, je bent er welkom!
Geen idee welke jeugdhulporganisaties er actief zijn in jullie buurt? Ga ten rade op de sociale kaart.
Enkele concrete tips
- Neem verschillende keren per jaar contact op, kinderen en jongeren veranderen soms snel van voorziening of traject waardoor er regelmatig nieuwe jongeren zijn om aan te spreken. Neem de gegevens van de jeugdhulporganisaties mee in jullie mailing- of postlijst. Zo zijn ze steeds op de hoogte.
- Zorg ervoor dat je heel concreet voorstelt wat je werking inhoudt, welke activiteiten er op de planning staan, wanneer de activiteiten doorgaan (dag, begin en einduur), welke kledij kunnen jongeren het best aan hebben, wat moeten ze meebrengen, hoe kunnen ze er geraken, wie zal er allemaal aanwezig zijn… Voorspelbaarheid en structuur zijn ingrediënten van succes.
- Kinderen en jongeren hebben in een jeugdhulporganisatie steeds een individuele of trajectbegeleid(st)er, waarbij je terechtkan om verdere afspraken op maat te maken.
- Vrije tijd is een basisrecht voor alle kinderen en jongeren in de jeugdhulp. Kosten (lidgeld, kampen, bewegingskledij,…) zijn bespreekbaar.
- Hou er wel rekening mee dat de kinderen en jongeren in de Jeugdhulp soms wat extra administratie hebben (toelating Jeugdrechter voor overnachting/kamp, bewijs van betaling voor boekhouding,…). Bespreek alles dus tijdig met de organisatie.
- Voorzie een buddyfiguur of steunfiguur, iemand van de leiding of een andere leeftijdgenoot, waarbij het kind of de jongere steeds terechtkan met vragen of onzekerheden.
- Wees krachtig aanwezig en ga aanklampend te werk. Ga kinderen en jongeren halen in de voorziening, breng ze terug en maak nog een praatje met de begeleiding, bel hen als ze een activiteit gemist hebben om te zeggen dat je hen gemist hebt, stuur een berichtje om hen te herinneren aan een leuke activiteit,…