Online brainstormen voor je bivak

Online brainstormen voor je bivak

In tijden van #blijfinuwkot is het niet evident om nog met je leiding zaken geregeld te krijgen. Nog geen kampthema en echt geen idee hoe je daarover zal beslissen? Dat is écht niet erg! Met deze methodiek heb je in no time een kampthema gevonden!

Door Lieven van Dubbelpunt

De ideale omgeving

Een brainstorm vereist een creatieve omgeving. Gebruik Habbo of Sunnieday om je leidingslokaal na te bouwen. Een perfecte opwarmer voor je brainstormsessie.

Sommige mensen zullen de website 'Habbo' nog kennen, die was pakweg 12 jaar geleden geweldig populair bij jongeren. Op die website bestuur je een virtuele avatar van jezelf en kan je een kamer bouwen waarin je kan chatten met vrienden. Die kamers functioneren dus als een letterlijke chatroom, waar je jezelf en anderen in kan zien rondlopen! Het spijtige aan de zaak is dat je voor heel wat meubels moet betalen met echt geld.

Daar hebben de mensen van Sunnieday iets op gevonden. Ze hebben het Habbo-systeem gekopieerd, maar meer dingen gratis gemaakt. Een beetje plagiaat dus. Je kan daar dus perfect je leidingslokaal in namaken en een virtuele leidingskring houden!

Videomeeting via Zoom

Na een klein onderzoek werd Zoom onze favoriete app. Opgelet, je krijgt enkel de eerste sessie volledig gratis, dus iedereen moet een keertje host zijn. Via die app kan je een meetingroom aanmaken en webcammen met je leiding. Je kan de gallery-view aanduiden, zodat iedereen even groot wordt getoond op je scherm. De host kan mensen muten en via ‘raise your hand’ kunnen mensen aangeven dat ze iets te zeggen hebben. Je kan ook gebruikmaken van de chatbox-functie, zodat je links kan doorsturen naar elkaar.

Brainstormen met PONDR

Pondr is een online brainstormtool. Ben je niet zo'n spontane brainstormer? Dan is Pondr iets voor jou! Op die website kan je een zoekterm ingeven. De website geeft je direct woorden die gerelateerd zijn aan jouw woord. Je kan dus beginnen vanuit een woord (zoals: jeugdbeweging) en er daarna andere woorden uit trekken die je interesseren. Die zullen op hun beurt dan weer andere woorden tonen, waar je weer mee verder kan gaan. Zo kan je heel snel heel veel thema's of woorden samen gooien en iets leuks bedenken!

Brainstormen met Wikipedia

Ga naar Wikipedia en klik aan de linkerkant op ‘Willekeurige pagina’. Die link brengt je – vrij letterlijk – naar een willekeurige pagina van Wikipedia. Van daaruit laat je iedereen van de leiding om beurten een getal kiezen tussen 1 en 20. Kiest de eerste persoon bijvoorbeeld het nummer vijf, dan klik je op de vijfde link in het artikel. Zo word je naar een andere pagina gebracht, waar je dezelfde oefening nog eens doet. De pagina die je als laatste hebt, bepaalt je thema!

Ontspannen: virtueel kaartjes leggen

Wie na de leidingskring nog even wil blijven plakken, kan naar deze website surfen. Het spreekt voor zich dat je hier online kan manillen. Je meldt je aan met een e-mailadres, waarna je een spel kan opstarten. Je kan met vrienden of vreemden spelen. Voor mensen die niet kunnen manillen, is deze website top, want je kan niet ‘per ongeluk’ valsspelen. Het spel geeft je dus enkel keuzes die je mag en kan maken.