Racisme

Racisme

Hoe ga je om met racisme in je Chirogroep?

Als Chiro willen we een plek zijn waar alle kinderen en jongeren zich welkom voelen, zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontplooien. In de Chiro zien we elkaar graag. We zijn verbonden met elkaar, hebben onvoorwaardelijke vriendschappen. Dat gevoel van thuiskomen in jouw Chirogroep, volledig jezelf kunnen zijn of helemaal opgaan in het spel. Dat gevoel gunnen we alle kinderen en jongeren, ongeacht hun achtergrond. In de Chiro zijn we voor gelijkwaardigheid van alle kinderen en jongeren.

Met de Chiro hebben we een belangrijke stem in de maatschappij. Met die stem kunnen we een verschil maken in de strijd tegen ongelijkheid, discriminatie en racisme. We vertrekken vanuit een bezorgdheid voor alle kinderen en jongeren. Om dat te kunnen realiseren, willen we niet alleen expliciet racisme, maar ook het dagelijkse, vaak onbedoeld en onbewust racistisch denken, spreken en handelen aanpakken, zoals stereotypen en vooroordelen. 

Toolbox Racisme

Ben je op zoek naar methodieken en nuttige spelen om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken? Chirojeugd Vlaanderen, Uit De Marge en tal van andere organisaties uit het netwerk Jeugdwerk Tegen Racisme ontwikkelden een toolbox die jou kan helpen om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken. In die toolbox vind je heel wat nuttige spelen en methodieken om het gesprek met je leden of leidingsploeg aan te gaan. Je kan tools raadplegen volgens thema, leeftijd of niveau (verkennend – verdiepend).

Ken jij Komaf al? 

Komaf wil meer drempels naar vrije tijd verlagen. Dus méér jeugdwerk en jeugdaanbod realiseren voor méér kinderen en jongeren.

Dat doen ze door:

  • Informatie en inspiratie te verzamelen rond allerhande thema's zoals: gender, toegankelijkheid, grensoverschrijdend gedrag, vervoer, taal, enz.
  • Vormingen en begeleidingen aan te bieden. In samenwerking met een netwerk aan organisaties binnen en buiten het jeugdwerk.
  • Onderzoek en monitoring voorop te zetten. Zodat ze weten wat er leeft binnen het jeugdaanbod, en waar de grootste drempels bestaan.

Hun website staat boordevol tips en getuigenissen. Je kan er ook een vorming of begeleiding aanvragen bij een van hun partners. In beide gevallen bezorgt Komaf jou een kortingvoucher voor het deel dat zij voor jullie betalen: voor een vorming is dat € 150, voor een begeleiding € 1000.

Lees alles op de website van Komaf

Wil je zelf iets kwijt? Kwam je in aanraking met racisme of discriminatie, hetzij als slachtoffer, hetzij als omstander? Stuur gerust een mailtje naar diversiteit@chiro.be.