Wat doet een VB?

Wat doet een VB?

Het ideale ‘VB-profiel' bestaat niet. Wat iemand tot een goede VB maakt, is eigen aan de groep en meer nog: afhankelijk van de leidingsploeg van het moment. Toch zijn er enkele handvaten die je als VB kan gebruiken.

Ben jij benieuwd hoe het er in andere groepen aan toe gaat? Wissel tijdens de GL en VB dag, een evenement op maat van groepsleiding en VB’s, uit over jouw rol met andere VB’s.

Vaak ben als VB van alle markten. Ontdek welke rollen je kan innemen en vergroot zo je VB-skills!

De VB als ruggensteun

Een leidingsploeg is een groep jongvolwassenen die een échte ploeg willen vormen en samen heel wat verantwoordelijkheden opnemen voor kinderen en jongeren. De VB kan hen hierin ondersteunen.

  • De VB probeert zich neutraal op te stellen binnen de ploeg, en kan zo conflicten en spanningen beter ter sprake brengen.
  • In de taken die opgenomen worden, kan de VB een grote ruggensteun zijn. Deze zet de positieve dingen in de verf, maar durft ook de vinger op de wonde te leggen als er iets niet zo goed verlopen is.
  • De leid.st.ers zijn niet alleen jongeren binnen de Chiro, maar ook daarbuiten. De VB kan een vertrouwensfiguur zijn in de brede zin van het woord. Een luisterend oor kan vaak al veel betekenen.
  • Daarnaast probeert een VB specifiek de groepsleiding te ondersteunen in hun taken en (extra) verantwoordelijkheden.

Kom voor je mening uit – de VB als confrontatiefiguur


Jonge mensen hebben een eigen kijk op het leven. Vaak is die visie nog niet af en kan ze nog verschillende wegen uit. Een VB kan leiding daarover bevragen: voor welke waarden staan ze, waarom doen ze aan Chiro, waarom kiezen ze voor een bepaalde activiteit bij die afdeling, enz.? De VB kan in zulke gesprekken de zaak van een andere kant belichten. Een confrontatiefiguur kan soms bedreigend overkomen. Toch wordt het gerespecteerd als een VB voor diens mening uitkomt. Vergeet niet dat op het einde van het gesprek de mening van de groep telt, en niet per se die van de VB.

Tussen jong en oud bouw je bruggen

Jongeren en volwassenen, het klikt niet altijd even goed. Wederzijdse vooroordelen, misverstanden en conflicten maken het samenspel en de dialoog soms moeilijk. Een VB kan als volwassene dan ook een belangrijke tussenpersoon zijn bij conflicten of bij het opbouwen van relaties met bijvoorbeeld ouders, contactpersonen bij de gemeente, etc.

Geen zin in Chiro? Als VB ben jij de inspirator

Een VB kan mee zoeken naar visie, waarden en zin van Chiro. Als het eens te veel wordt tijdens de werking of als het thuis of op het werk eens wat minder gaat, dan kan de VB er als inspirator staan. Diens enthousiasme, een leuke babbel, een schouderklop of positieve feedback op een spel dat toch niet voor 100 % gelukt was, werkt zeker inspirerend voor een leidingsploeg!

Een leidraad voor VB's:
Chiro moet gemaakt worden door jongeren voor jongeren, en zij dragen dan ook de eindverantwoordelijkheid. Ze krijgen kansen om zich te ontplooien, om fouten te maken en hieruit te leren.

GL en VB dag!

Wil jij op zoek gaan naar jouw eigen doel als VB? Heb je nog extra handvaten nodig om dit doel te bereiken? Ben je benieuwd hoe andere Chirogroepen het VB-schap invullen?

Schrijf je dan gauw in voor de GL en VB dag! Wissel uit met andere VB’s en groepsleiding en leer je Chirogroep en jezelf als VB nog beter kennen.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.