Bucketlist

Natuurlijk ben jij zo'n leid(st)er die al je zondagen en het kamp minitieus voorbereidt.  Je leden moeten elke seconde bezig zijn, jij laat niets aan het toeval over!  Moest het toch zo zijn dat je nog wat inspiratie zoekt omdat het nu eenmaal altijd nog net iets voller of drukker kan, werk dan gerust (zelf of met je leidingsploeg of met je leden) deze bucketlist af.

De bucketlist:

- Fotografeer jezelf of je medeleiding of je tijdens de onvermijdelijke ontmoetingen met koeien: koe op het kampterrein, koe strelen op trektocht, koe melken bij lokale boer, koe op de milkachocolade die je stiekem onder je bed hebt liggen ...

- Probeer zo veel mogelijk rare blikken van buurtbewoners te krijgen: maak je eens belachelijk in het openbaar, doe en reactietocht (zoek 'reactietocht' op chiro.be/spelendatabank)

- Draag je Chirokleren van het begin tot het einde van het kamp.  Dat scheelt een hoop was!

- Gebruik een Tussend'oortje uit de Tussend'Oortjesbundel om je kamp wat meer pit te geven.  Deze bundel vind je in De Banier.

- Ruim in vijf minuten het leidingslokaal (of de afdelingstent) op.

- Slaap onder de blote hemel (en erger iedereen die nog wakker is door te doen alsof je iets van sterren weet)

- Organiseer een altijdrechtdoor-tocht.  Dat vraagt weinig voorbereiding en je kunt tegen alle mensen die je tegen komt zeggen: “ Het is niet ons idee, hoor!  We hebben dit op tv gezien.”

- Post een tekst of foto op Facebook, Twitter of Instagram met #dagenvolChiro

- Verf je haar in je afdelingskleur.  Dat kan met crêpepapier, tenzij je echt heel donker haar hebt.

- Versier iemand met een zelfgemaakte bloemenkrans.

- Laat iedereen van de leidingsploeg bij het begin van het kamp raden hoeveel uur ze zullen slapen op kamp.  Hang een schema uit in de leidingstent waarop iedereen per nacht het aantal geslapen uren kan inkleuren.  Wie zat er het dichtste bij?

- Rol van een heuvel en voel je even volledig onbestuurbaar

- Wees een kameleon en ga volledig op in je omgeving.  Dat kan verkleed, maar ook volledig gebodypaint.

- Doe een omgekeerde dag op kamp.

- Picknick met de hele Chiro.  Ga zo ver als je wil in de inkleding ervan: picknickdekens, saaie boterhammen of een collectie frisse slaatjes en smoskes, servetten in afdelingskleuren, zelfgemaakte ijsthee ...

- Ontferm je over een weerloos dier (pier, mier, spin, eekhoorn, sprinkhaan, koekoek of een babypanda ...)

- Steek ontzettend veel tijd in iets wat je normaal gezien snel afhandelt.  Zo kun je 3 uur voorbereiden aan de ochtendgym van de dag erna, een hele avond kokkerellen om een heerlijke vijfde maaltijd te bekomen ...

- Lees een verhaaltje voor het slapengaan, zeker ook bij keti's en aspi's.  Onze tip: 'Het gouden ei' van Tim Krabbé is een klein boekje met een spannend verhaal.

- Verstel tijdens de platte rust of een ander rustig moment wat gehavende Chirokleren van jezelf of van anderen.

- Speel met je tito's, keti's en/of aspi's een jongerenspel van Spoor ZeS (vraag het gratis aan op chiro.be/jongerenspel).

- Verzin een volksdans op een hedendaags lied.

- Laat een watermeloen openspatten door er een heleboel elastiekjes rond te spannen.  Zoek op internet of YouTube met de zoektermen 'watermeloen' en 'elastiek' om je voor te bereiden.  Spannend en smakelijk!

- Speel schoenpetanque (of speel petanque met andere voorwerpen)

- Stuur een brief met je kampadres naar totaal onbekende mensen en hoop dat ze je antwoorden.  Je kunt een willekeurig punt op googlemaps aanduiden, of op zoek gaan naar de meest voorkomende straatnamen in Vlaanderen: Molenstraat, Kerkstraat, Nieuwstraat, Schoolstraat of Veldstraat.

- Neem even de tijd om een gedetailleerde tekening te maken van (een deel van) je kampterrein.

- Doe iets wat je nooit eerder deed.

- Hou een (gezamenlijk) dagboek bij van alle mooie momenten op kamp.

- Zorg dat jouw lievelings(Chiro)lied vaak gezongen wordt.

- Maak een citatenpot: je pimpt een doos, maakt er een gleuf in, je legt er wat kladpapier en bikken naast, en klaar!  Alle rare uitspraken, alle schattige dingen die kinderen nu eenmaal uitkramen, de rare zinsconstructies van je medeleiding die stilaan moe wordt ...  Alles krijgt een mooi plaatsje in de citatenpot.