Vrienden onder elkaar: “Samen in één gebouw? Oké. Eén groep worden? No way!”

Vrienden onder elkaar: “Samen in één gebouw? Oké. Eén groep worden? No way!”

Interview Vrienden Onder Elkaar: Chiro Welle

Of ze nu 60 of 61 jaar bestaan, de leiding van Chiro Welle staat elke week met veel goesting klaar om een zotte zondagnamiddag te organiseren voor hun leden. Wij spraken met hen over hoe ze samen beslissingen nemen en welke tradities ze zeker niet overboord willen gooien. 

Door Hannelore
 


 

Chiro Welle

Dubbelpunt: Waar staan jullie als Chirogroep voor en wat maakt jullie uniek? 


Margot: Wij zijn allemaal vriendinnen die op zondag samen plezier willen maken. We zorgen ervoor dat onze leden zich elke week opnieuw zorgeloos kunnen amuseren. 
Lisa: Wij proberen vooral om de vriendschap die tussen de leiding leeft over te brengen naar onze leden. 
Kaat: Bij ons is ook iedereen gelijk. Elk lid kan helemaal zichzelf zijn. 

Dubbelpunt: Jullie zijn een meisjesgroep. Was dat ooit anders? 


Lisa: Nee, dat is altijd al zo geweest. Voor de jongens is er de KSA.
Fien: We bestaan dit jaar 60 of 61 jaar. Er is wat discussie over hoe lang we juist bezig zijn. 

Dubbelpunt: Al een hele tijd enkel meisjes, dus. Blijft dat ook zo in de toekomst? 


Margot: Ja, dat denk ik wel. 
Fien: We zitten hier sinds kort met de twee verenigingen, Chiro en KSA, samen in één nieuw gebouw. Het is gemakkelijk dat we samen zitten, maar we gaan niet meteen één jeugdbeweging worden, denk ik. Dat zou anders gebeurd zijn op het moment dat we van locatie veranderden. 
Ronit: Soms doen we wel activiteiten samen, zoals een valentijnsspel of iets drinken op vrijdagavond. 

Dubbelpunt: Laten we het even hebben over jullie engagement als leiding. Wat houdt leiding zijn bij jullie in? Hebben jullie daar duidelijke afspraken over? 


Ronit: Ja, we maken die elk jaar tijdens onze jaarvergadering. 
Lisa: Bij ons zijn inzet en initiatief nemen wel belangrijk zodat iedereen inbreng heeft. 
Fien: En aanwezig zijn. 
Ronit: Iedereen draagt bij ons echt wel hun steentje bij. 

Dubbelpunt: Hoe zorgen jullie dat ieders stem even luid klinkt? 


Lisa: Als we tijdens een vergadering discussiëren over een activiteit of een beslissing die genomen moet worden, doen we altijd een rondje zodat iedereen de kans krijgt om te zeggen wat ze denkt. Op die manier luisteren we ook naar elkaar. Dat is niet van in het begin makkelijk. Tijdens je eerste jaar in de leidingsploeg luister je vooral naar anderen, maar dat groeit wel. We zitten ook regelmatig per afdeling samen met de groepsleiding. Zo kunnen we bespreken hoe alles loopt, zowel binnen de afdeling als binnen de leidingsploeg.

Dubbelpunt: Als leidingsploeg moeten jullie soms moeilijke beslissingen nemen. Op welke manier gebeurt dat bij jullie? 


Lisa: Op zulke momenten babbelen we er eerst kort eens over met de groepsleiding samen, waarna we het tijdens een vergadering met de hele leidingsploeg bespreken. 
Fien: Als we er echt niet uit komen, hernemen we het puntje op het einde van de vergadering. Zo kunnen we het even laten bezinken voor we er opnieuw over babbelen. Daarna werken we wel met het meerderheidsprincipe. 

Dubbelpunt: Welke veto’s hebben jullie binnen de leidingsploeg? 


Ronit: Onverantwoordelijk zijn wanneer er verwacht wordt dat je er als leiding staat. Bijvoorbeeld als we een fuif organiseren en jij hebt shift, dan is het ook de bedoeling dat je je verantwoordelijkheid neemt en je shift goed doet en niet zat bent of zo.
Lisa: Er niet zomaar van uitgaan dat iemand anders een taakje in jouw plaats zal doen. Je verantwoordelijkheid nemen binnen de groep is bij ons inderdaad wel belangrijk. 

“Je mag niet zomaar verwachten dat iemand je taakje overneemt”

Dubbelpunt: Hebben jullie bepaalde sterke regels binnen jullie volledige Chirogroep? 


Margot: Discriminatie is bij ons not done. Wij maken dat ook duidelijk aan de leden en de ouders. We werken bijvoorbeeld met de kansenpas. Op die manier zorgen we ervoor dat iedereen zich lid kan maken, kan deelnemen aan activiteiten en mee kan gaan op kamp. 
Lisa: Wij organiseren ook elk jaar Open Chiro. Zo kunnen alle leden hun vriendinnen uitnodigen om eens een dagje mee te komen doen. Op die manier willen we ook tonen dat iedereen welkom is. 
Kaat: En uiteraard stellen we ook een veto tegen pesten. Als het nodig is, gaan we daarover met de ouders in gesprek. 

Dubbelpunt: Hoe pakken jullie moeilijke gesprekken met ouders aan? 


Ronit: Voor en na de werking staan wij klaar om de leden te begeleiden van en naar hun ouders. Dat is het moment om een ouder even apart te nemen, een vraag te stellen of iets te vertellen. 
Fien: Er zijn ook ouders die ons zelf aanspreken. Als ze weten dat hun dochter even in een moeilijke periode zit, vragen ze ons soms om feedback of hoe het met hun kind geweest is in de Chiro.

Dubbelpunt: Elke Chirogroep heeft zo haar gewoontes en tradities. Hebben jullie bepaalde tradities die jullie nooit willen afschaffen? 


Ronit: Zoals de meeste Chirogroepen hebben we aan het begin van elke Chironamiddag een openingsformatie. 
Fien: Op kamp organiseren we elk jaar Ontdek De Ster. Dat is een avond waarop alle leden een act mogen doen. De leiding hangt de hele show aan elkaar met grappige toneeltjes. De leden vinden dat elk jaar een plezante avond. 
Margot: Ik denk dat onze bezinning ook wel in het rijtje past. Eén keer per kamp komen we samen met de hele groep om na te denken over wat Chiro echt betekent en hoe we er zelf voor kunnen zorgen dat het een leuk kamp wordt. Dat laten we de leden ontdekken aan de hand van een rustig spelletje, liedjes en tekstjes. 
Kaat: We blikken ook telkens terug op ons fantastisch kamp door een diamontage te organiseren. Dan nodigen we alle leden en ouders uit om naar ons kamptoneel en naar de foto’s te komen kijken. Het is altijd een mooie en toch wel een beetje een emotionele avond. 

Dubbelpunt: Zijn er ook bepaalde zaken die jullie recent wel veranderden? 


Fien: De grootste verandering die er recent was, is toch wel de verhuis naar ons nieuw lokaal. We hebben nu veel meer plaats om buiten te spelen. 
Margot: Ik heb eens een leuk ideetje uit een Dubbelpunt gehaald om taakjes te verdelen. Naargelang de werklast van de taak kreeg je een bepaald aantal sterren. Zo zag je snel wie al veel werk had en wie nog niet. 
Ronit: Nu nam iedereen het initiatief om een taakje op zich te nemen. 
Lisa: Ja inderdaad, er werd minder naar elkaar gekeken. Iedereen wist hoeveel sterren je moest hebben zodat op het einde alles eerlijk verdeeld was.
Kaat: Sinds we verhuisd zijn, organiseren we met de leiding een leefweek. Hopelijk wordt dat ook echt een traditie. We voorzien dan leuke avondactiviteiten en een rodedraadspel. 

“Hopelijk wordt de leefweek een echte traditie”

Dubbelpunt: Het is bijna Kerstmis. Hoe vieren jullie dit binnen de groep? 


Lisa: Elk jaar gaan we met de leiding kerstzingen. Dan gaan we met de hele ploeg langs bij onze ouders. We zingen telkens een zelfgemaakt liedje. We krijgen dan meestal een hapje of drankje aangeboden. Het is het ideale moment om een beetje te socializen met de ouders van onze leidingsploeg. 
Fien: In de kerstvakantie organiseert elke afdeling ook een gezellig kerstfeestje. We voorzien dan spelletjes, kleine cadeautjes en iets om te eten. 
Kaat: Onze kerstfeestjes zijn ook wel een echte traditie geworden! 

 

Dubbelpunt: Bedankt voor dit fijne gesprek en geniet van de feestdagen!