Chirohiro: Chiro Schaarbeek

Chirohiro: Chiro Schaarbeek

Hanien, Lili en Hannelore vertellen over de oprichting van hun jonge Chirogroep

“Voor het eerst stromen leden door naar leiding”

‘Chiro in beweging’ draait niet alleen om de fysieke beweging, maar ook over verandering binnen de Chiro. Wij spraken met Chiro Schaarbeek, een van de jongste Chirogroepen. In een woelige context konden ze leiding én leden aan boord krijgen en houden. Daarom roepen we de hele groep uit tot Chirohiro van de maand.

Door Romy

 

Dubbelpunt: Hey, Chiro Schaarbeek! Hoe lang bestaan jullie nu?
Hannelore: Onze Chirogroep is opgericht in 2015. We zijn dus ongeveer acht jaar bezig.

Dubbelpunt: Hoe lang zijn jullie al leiding? 
Hanien: Lili en ik zijn dit jaar begonnen aan ons eerste jaar als leiding en staan ook samen bij dezelfde afdeling. 
Lili: Het gaat echt heel vlot, want we zijn beste vriendinnen en zijn dus goed op elkaar afgestemd.
Hannelore: Onze Chirogroep bestaat acht jaar en ik maak er al zeven jaar deel van uit. De afgelopen zes jaar was ik leiding, en dit jaar heb ik de taak van groepsleiding op mij genomen. Ik geef momenteel geen leiding meer aan een specifieke afdeling, maar hou mij vooral bezig met de grotere taken.

Dubbelpunt: Jullie hebben de oprichting dus van dichtbij meegemaakt. Waren jullie voordien lid van een andere Chirogroep?
Hannelore: Ik zat eerst bij een Franstalige scoutsgroep, omdat er in mijn jeugdjaren in Brussel nog niet veel Nederlandstalige jeugdbewegingen waren. Toen ik via via hoorde dat er een nieuwe Chirogroep opgericht was in Schaarbeek heb ik niet lang getwijfeld. 
Hanien: Mijn kleine zus is sinds de oprichting lid van Chiro Schaarbeek. Een jaar later ben ik haar gevolgd, maar dat was eigenlijk tegen mijn zin omdat ik nog geen vrienden had. Even later stuurde Lili mij een bericht om te vragen of ze eens mee mocht komen naar mijn Chirogroep. Ik vond dat superleuk.
Lili: Voor mij was het extra handig dat Chiro Schaarbeek nog niet zo lang bestond, want zo kon ik meteen deel uitmaken van een groep zonder dat ik mij een buitenstaander voelde. Iedereen was tenslotte redelijk nieuw.

Dubbelpunt: Hoe is het idee ontstaan om een nieuwe Chirogroep op te starten? 
Hannelore: Drie mama’s die in Schaarbeek woonden, wilden graag een jeugdbeweging opstarten zodat hun kinderen later bij een Chirogroep terecht konden. Ze hebben een oproep gedaan in het krantje van Schaarbeek om jongeren te ronselen en het is hen gelukt om het eerste jaar te starten met negen leiders en leidsters. 

Dubbelpunt: Wat hebben jullie gedaan om de oprichting praktisch haalbaar te maken? 
Hannelore: We hebben veel gehad aan het gewest, het verbond en de gemeente, maar vooral de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft ons goed geholpen. Zij hebben gezorgd voor onze eerste lokalen: de kelder in een gemeenschapscentrum. Dat was een goede locatie om andere partners meteen van bij de start te leren kennen. Bovendien is het een vrij herkenbare plek in Schaarbeek, waar veel gezinnen komen. Een jaar of twee geleden hebben we dan nieuwe lokalen gekregen in een gedeeld jeugdcentrum van de VGC.

Dubbelpunt: Konden jullie meteen rekenen op veel enthousiaste leden? 
Hannelore: Ik weet dat het eerste kamp niet zo’n groot succes was. Er waren meer leiders en leidsters dan jongeren. Wat het ledenaantal door de jaren heen betreft, zijn we geëvolueerd van een twintigtal naar een honderdtal leden. Het is dus vrij snel gegroeid. 
Hanien: Wat ook opvalt, is dat de leden in de beginjaren redelijk jong waren. Ik zat zelf bij de rakwi’s, wat toen de oudste afdeling was, maar wij zijn meegegroeid en sinds vorig jaar hebben we ook aspiranten.

Dubbelpunt: Was het een moeilijke zoektocht naar leiding? 
Hannelore: De eerste generatie leiding hebben ze geronseld via oproepen in de lokale kranten en op Facebook. De meeste leiding kende elkaar oorspronkelijk niet, maar ze zijn vrij snel samen op testdag vertrokken naar de zee om elkaar beter te leren kennen.
Lili: Dit jaar hebben we voor het eerst een doorstroom van leden die leiding zijn geworden. Voordien moesten we roeien met de riemen die we hadden om gemotiveerde leiding te vinden. 

Hannelore van Chiro Schaarbeek

Hannelore van Chiro Schaarbeek

“Chiro is een onbekend gegeven in een grootstad als Brussel”


Dubbelpunt: Jullie leidingsploeg is een samenstelling van mensen uit verschillende jeugdbewegingen. Welke tradities hebben jullie overgenomen?
Hanien: Uitzonderlijk voor onze Chirogroep is de totemisatie na ons eerste jaar als leiding. Bij dat ritueel krijgt iedereen van de leiding een totem: de naam van een dier met dezelfde eigenschappen als jij. Dat hebben we overgenomen van de scouts.
Hannelore: De grote structurele dingen hebben we overgenomen van andere Chirogroepen. We gebruiken de algemene namen voor de afdelingen, organiseren eetfestijnen, gaan op leefweek, gaan met de hele Chirogroep samen op kamp en op de laatste kampdag houden we een bonte avond. Alleen huisbezoeken doen we enkel als het echt nodig is, omdat een huisbezoek in Brussel niet zo evident is als in een klein dorpje. 

Dubbelpunt: Welke tradities hebben jullie zelf gemaakt? 
Lili: Na het kamp organiseren we een 'foto choco'. Ouders kunnen dan de kampfoto’s bekijken terwijl ze een tas chocomelk drinken. Ook hebben we onze eigen kreten gemaakt. De oudste afdeling heeft die kreten mogen verzinnen en de meeste kreten zijn sindsdien niet meer veranderd. 
Hannelore: De meeste Chirogroepen hebben verplichte kleding, maar daar doen wij niet aan mee. We merken in Schaarbeek dat sommige ouders het niet breed hebben en willen die financiële drempel zo laag mogelijk houden. Chiro moet tenslotte beschikbaar zijn voor elk kind. Uniformen worden vooral gedragen om elkaar te herkennen, dus wij vragen wel om de kleuren ongeveer te volgen.
Hanien: Misschien zijn we niet de enige Chirogroep die dat doet, maar wij organiseren een casinoavond op kamp. Je krijgt in het begin van de avond een aantal jetons die je kan inzetten om spelletjes te spelen en meer jetons te verzamelen. Met die gewonnen jetons kan je dan bijvoorbeeld eten kopen.

Dubbelpunt: Hebben jullie veel moeilijkheden ervaren tijdens de eerste jaren? 
Hannelore: De jeugdbeweging is een redelijk onbekend gegeven in een grootstad, waardoor het moeilijk was om aan ouders het concept van de Chiro duidelijk te maken. Het is geen opvang. We zijn vrijwilligers. Het is een beetje de bedoeling dat je doorstroomt en Chiro is echt spelen en ravotten. Dat gegeven duidelijk maken, is vooral een uitdaging bij ouders die zelf nooit in een jeugdbeweging gezeten hebben. Bovendien zitten we in Brussel met het diversiteitsgegeven waarop we proberen in te spelen. Dat lukt ons redelijk goed dankzij mond-tot-mondreclame van ouders van wie de kinderen al bij onze Chirogroep zitten. 
Daarnaast was het in die eerste jaren niet gemakkelijk om leiding te vinden. De meerderheid van onze eerste generatie leiding is zeven jaar gebleven. Zij hebben dus nog net de eerste doorstroom van aspiranten naar leiding meegemaakt, maar leiding vinden die zo lang wil blijven, is niet vanzelfsprekend. 
Ten slotte is het voor de eerste generatie leiding ook moeilijk om in te schatten hoeveel tijd de Chiro in beslag neemt. Zeker als je voordien zelf nooit in een jeugdbeweging zat, is het een grote aanpassing. In Brussel is er altijd wel iets te doen, dus dan kan het voorvallen dat je met een kater naar de werking komt of het feesten een keer laat vallen om die tijd in een vergadering of evenement te stoppen. Bij vele Chirogroepen die al lang bestaan, is het een normaliteit die wij nog niet kenden. 
Hanien: Ik denk dat de moeilijkheid schuilt in het vormen van één team. Samen activiteiten doen na de werking, zoals een kerstfeestje, kan daarbij helpen. In mijn ogen draait de Chiro niet alleen om het spelen met de ketten, maar ook om het versterken van de leidingsploeg.

Hanien en Lili van Chiro Schaarbeek

Hanien en Lili van Chiro Schaarbeek

“We hadden de vrijheid om onze groep op onze manier te creëren”

 

Dubbelpunt: Wat vinden jullie het leukste aspect aan een nieuwe Chirogroep? 
Lili: Het is een heel comfortabel gevoel dat we de vrijheid hadden om de groep op onze eigen manier te creëren. Het is leuk dat je de vrijheid hebt om zelf ideeën in te brengen.
Hanien: Vele tradities zijn nog niet ingeworteld, waardoor het gemakkelijk is om dingen aan te passen die we liever op een andere manier zouden doen. 
Hannelore: Het fijne is ook hoeveel we uit de oprichting geleerd hebben. Later kunnen we terugkijken op deze tijd en beseffen dat het niet niks is wat we hier hebben gedaan. Ik vind het heel fijn dat die drie mama’s ons deze kans hebben gegeven en vind nu al dat we heel trots mogen zijn op het resultaat.

Dubbelpunt: Welke tip geven jullie mee aan geëngageerde mensen die een Chirogroep willen oprichten? 
Lili: Zorg voor een goed groepsgevoel bij de leiding. Als dat gevoel goed zit en jullie op dezelfde golflengte zitten, dan haalt de groep daar alleen maar voordelen uit. 
Hannelore: Ga zeker praten met de gemeente, het verbond, het gewest en andere jeugdbewegingen. Zij kunnen veel meer hulp bieden dan je soms denkt. Wees ook niet bang om hulp te vragen aan ouders van de leden. Zeker als je nog een jonge leidingsploeg hebt, kan een goed contact met ouders heel nuttig zijn. Sta ook even stil bij wat de buurt nodig heeft en wat jullie doelen voor de toekomst zijn. Een perspectief kan je vooruit helpen bij eventuele conflicten. 
Hanien: Zoek leiding die erg gemotiveerd is en goed nagedacht heeft over wat leiding zijn inhoudt. Dan kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het jaar.


Dank je wel voor jullie interessante inzichten, Hannelore, Lili en Hanien van Chiro Schaarbeek. Veel succes in de toekomst!