Kampthema's en stereotypen
Kampthema's en stereotypen
Het kamp komt dichterbij! Tijd dus om een maf kampthema te verzinnen en uit te werken. Sta je bij het kiezen en het uitwerken van je kampthema bewust stil bij stereotypen en vooroordelen?
Wat is een stereotype?
Een stereotype is een uitvergroot beeld van een groep mensen. Een beeld dat niet (meer) klopt met de werkelijkheid omdat één eigenschap of een vroegere eigenschap uitvergroot wordt. Alsof elke Engelsman een bolhoed draagt, elke zwarte Afrikaan goed danst en elke 60-plusser met een wandelstok loopt.
Stereotypen en vooroordelen kunnen kwetsend zijn en zelfs leiden tot discriminatie. Ook als er niemand van de ‘doelgroep’ aanwezig is, is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Stereotypen en vooroordelen beïnvloeden het wereldbeeld van kinderen en jongeren. Als leiding in de Chiro heb je een grote invloed op hen. Bewust stilstaan bij stereotypen en vooroordelen in je kampthema heeft dus effect!
Think outside the box
Gaan jullie voor een bestaand concept zoals een tv-serie, een bekend verhaal of een populair thema als kampthema? Of toch liever een volledig nieuw verhaal? Durf outside the box te denken, zo kom je tot originele kampthema’s en blijf je gemakkelijker weg van stereotypen en vooroordelen.
- Vertrek vanuit een lettersoep. Iedereen schrijft een letter op een papiertje, leg alle papiertjes samen en probeer een woord of zin te vormen. Et voilà, dat wordt jullie nieuwe kampthema!
- Ooit al eens een liedje gebruikt om jullie te inspireren voor jullie thema? Bijvoorbeeld Ruimtevaarder van Kommil Foo, Toveren van Herman Van Veen, Andersomdag van Bart Peeters, …
- Mix thema’s of verhalen door elkaar. Wat zou je favoriete sprookje in Star Wars-thema geven, bijvoorbeeld?
- …
Personages
Sta bij de uitwerking van je kampthema voldoende stil bij je personages. Wie speelt de hoofdrol? Hoe worden je personages voorgesteld? Wordt de prinses gered door de prins? Is de zorgzame rol weggelegd voor een vrouw en de stoere rol voor een jongen? Doorbreek stereotypen en vooroordelen en ga voor niet-karikaturale rollen met meerdere lagen en dimensies zoals bijvoorbeeld stoere ridders met een gevoelig kantje.
Andere culturen
Soms komt er in een thema iets of iemand van een andere cultuur voor. Als je iemand van een andere cultuur wilt portretteren, let er dan op dat je niet in stereotypen vervalt. Ook racisme of discriminatie in een thema zijn nooit oké. Je geel of zwart schminken om duidelijk te maken dat je uit een ander land komt, kan kwetsend zijn. Maar hou ook rekening met de realiteit en vertel zaken vanuit een hedendaags perspectief: in Kenia hebben ze heus wel smartphones en lopen ze niet rond in strooien rokjes. Net zoals ze in Japan in het dagelijks leven geen kimono dragen. Je gaat een Belgisch personage toch ook niet afbeelden met kleren zoals in Bokrijk? Het is ook helemaal oké om genderrollen of andere machtsverhoudingen te doorbreken in ‘historische thema’s’. Vrouwen en niet-westerlingen speelden een veel grotere en belangrijker rol in de geschiedenis dan de geschiedenisboeken ons willen doen geloven. Wist je bijvoorbeeld dat de machtigste piratenkapitein aller tijden een Chinese vrouw was?