Hoe hulplijn Awel al jouw vragen oplost

Hoe hulplijn Awel al jouw vragen oplost

Hoe maak ik het uit of waarom word ik gepest? Awel weet raad!

 

“De meeste vragen die we krijgen, gaan over de relatie van jongeren met hun ouders”


Dubbelpunt babbelde met Awel, de Vlaamse hulplijn voor jongeren en kinderen. Sinds 1981 zijn ze de go-to hulplijn waar je anoniem terechtkunt met al je vragen, problemen en verhalen. Je kunt hen mailen (brievenbus@awel.be), bellen (102), of met hen chatten (awel.be).
 

Man die zich zorgen maakt met GSM in de handen

DUBBELPUNT: Hoe werkt Awel precies?
Awel: We hebben een team van 350 opgeleide vrijwilligers die zowel telefonisch bereikbaar zijn als via mail en chat. We beantwoorden oproepen van jongeren die vragen hebben of gewoon even willen babbelen. Sinds kort hebben we ook een peer-to-peerforum waarop jongeren in gesprek kunnen gaan met elkaar. Verder werken we samen met verschillende organisaties, zoals het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en de Zelfmoordlijn. We zijn dagelijks bereikbaar tussen 16 uur en 22 uur. Onze chat staat open tussen 18 en 22 uur. Natuurlijk kun je ook altijd participeren op het forum of ons mailen.

 

DUBBELPUNT: Hoe maken jullie jezelf bekend? Of raken jongeren zo tot bij jullie?
Awel: Naast het feit dat we de enige hulplijn zijn voor jongeren in Vlaanderen werken we mee aan vele acties voor het welzijn van jongeren. Zo zijn er de Rodeneuzendag, de actie 'Kies kleur tegen pesten', en televisieshows zoals 'Forever' en 'Devijver' op Ketnet. Dat levert ons veel reclame op. Verder delen we informatie uit in scholen en staan we op evenementen als Pennenzakkenrock en Pop-eiland. En dan gebeurt het ook nog dat we vermeld worden in de media, zoals recent in 'De buurtpolitie'.

 

De meest gestelde vragen


DUBBELPUNT: Met welke vragen komen Vlaamse jongeren het meest bij jullie?


Awel: In de eerste plaats gaat het over de relatie die jongeren hebben met hun ouders. Vaak zijn er thuis conflicten over prestaties of de sfeer op school. Ouders die door een scheiding gaan, is ook een moeilijk bespreekbaar thema voor jongeren. Op de tweede plaats staan vragen over liefde. “Hoe maak ik het aan?” en “Hoe maak ik het uit?” zijn vaak gestelde vragen.


Het thema vriendschap komt ook vaak terug. Voor jongeren is een 'BFF' hebben zeer belangrijk. Sociale media vallen daar ook onder. Pesten, cyberpesten, zelfverwonding en zelfdoding komen helaas ook nog veel meer voor dan zou mogen. Dat zijn vaak de zwaarste gesprekken.

 

DUBBELPUNT: Schrik je soms zelf van sommige telefoontjes?


Awel: Absoluut! De oproepen die we krijgen, kunnen heel gevarieerd zijn. Zo kan je een oproep krijgen van een kind dat het recept zoekt voor pannenkoeken, wat natuurlijk een heel luchtig en grappig gesprek kan zijn. De volgende oproep kan zijn van iemand die net een overdosis pillen nam. We moeten dus altijd goed de switch kunnen maken, wat niet gemakkelijk is.

 

DUBBELPUNT: Zijn er piekperiodes?


Awel: Het aantal oproepen kun je volgen met het verloop van het schooljaar. Om te beginnen, zijn er in september veel oproepen over jongeren die zich niet goed in hun vel voelen op hun nieuwe school. Tijdens de examenperiodes in december en juni krijgen we oproepen over faalangst of examenstress. Verder stellen acties als de Rodeneuzendag of 'Move tegen pesten' ons tijdelijk in de belangstelling. Dan merken we ook een hoger aantal oproepen. Ten slotte zijn aanslagen of rampen waarbij jongeren betrokken zijn ook onderwerpen waarover wij gecontacteerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de busramp in het Zwitserse Sierre in 2012.

“Luister écht naar je leden en vel geen oordeel”


DUBBELPUNT: Is het thema 'mentale gezondheid' vandaag makkelijker bespreekbaar dan vroeger?


Awel: We hebben wel het gevoel dat jongeren daar meer over durven praten dan pakweg dertig jaar geleden. Er is de laatste jaren meer een praatcultuur ontwikkeld. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat er nog veel schaamte is. Het feit dat de Chiro dit jaar voor het jaarthema 'Ça va?!' kiest, helpt dus zeker! 

 

DUBBELPUNT: Welke tips kunnen jullie geven aan Chiroleiding?


Awel: Het is belangrijk om met een empathische houding naar je leden te luisteren. Je moet hen ernstig nemen en écht luisteren, zonder een oordeel te vellen. Probeer het probleem te plaatsen zonder onmiddellijk een lijst met oplossingen aan te dragen. We hebben hier helaas geen lade met pasklare oplossingen. Het is belangrijk dat je daar samen naar op zoek gaat, met het kind, stap voor stap.


Als je merkt dat een lid het even lastig heeft en zich anders gedraagt dan anders is dat een belangrijke signaal om op te pikken. Creëer een rustig moment waarop je even één-op-één kunt babbelen. Neem de tijd om even aan de drukte te ontsnappen, ook als je het echt druk hebt.

 



 

Awel in het kort:

 

  • Door alle kinderen en jongeren te contacteren met al hun vragen, problemen en verhalen.

  • Awel luistert, voelt en denk mee.

  • Awel werk volledig anoniem. Dat betekent dat alleen jij en Awel weten dat jij met hen contact opneemt. Ze brengen niemand op de hoogte (geen ouders, leerkrachten, enz.) én telefoongesprekken verschijnen niet op de factuur.
  • Awel contacteren is gratis.

Hoe contacteer je Awel?

 

Bel naar 102 

Mail naar brievenbus@awel.be

Of chat op awel.be