Begeleiding en deelnemers coachen

Begeleiding en deelnemers coachen

Begeleiders en deelnemers coachen

Zowel voor als tijdens de cursus is het belangrijk om je begeleidingsploeg te coachen. Coaching is een manier van met elkaar omgaan waarbij je – vaak door vragen te stellen – de persoon zelf aan het nadenken zet over diens acties, capaciteiten, enz. Door vragen te stellen, verbreed je de blik van degene die gecoacht wordt. Zo stimuleer je die persoon om zaken vanuit een ander standpunt te bekijken of om verschillende redenen uit te spitten voor een bepaald gedrag en na te gaan wat alternatieven zijn. Met vragen activeer je de ander: door in gedachten andere pistes te bewandelen, of eventueel over te gaan tot actie. 

De inhoudelijke sturing van het gesprek ligt voornamelijk bij degene die gecoacht wordt. De methodiek wil voornamelijk dingen losmaken, die dan door die persoon zelf benoemd worden, en waar je door vragen te stellen verder mee bouwt. Het is zeker niet de bedoeling om een oordeel te vellen over sterktes of zwaktes, tenzij de ‘coachee’ dat zelf doet. De ‘coach’ houdt zich ver van advies en verkondigt geen eigen mening, maar maakt ruimte en heeft enkel oor voor de elementen die de ‘coachee’ zelf aangeeft.

In de methodiekendatabank vind je een hoop manieren om tijdens de cursus zowel medebegeleiding als deelnemers te coachen. Hoe voelen ze zich, waar kunnen ze hulp gebruiken? Als trekker of medebegeleider kan jij hen op een goede manier ondersteunen. Een spoedcursus ‘coachen’ vind je hier! Ook op deze deze poster vind je een heel aantal methodieken die je kan gebruiken om te coachen.