Wat denken die van de KLJ of Scouts over ons?

Wat denken die van de KLJ of Scouts over ons?

Briefjes andere jeugdbewegingen aan Chiroleiding

 

Elke jongere is meer waard dan al het goud op de wereld. Jozef Cardijn zei het, en volgens die filosofie werkt zijn jongerenbeweging KAJ. De leden zijn het belangrijkst: op ieder moment het beste in de jongeren naar boven halen, de jongere bijstaan in moeilijke momenten en er vooral voor zorgen dat elke jongere zich kan uitleven bij vrienden op een leuke activiteit. Gelukkig werkt de Chiro op dezelfde manier, want ook bij jullie staan de leden ongetwijfeld op de eerste plaats. Samen maken we de wereld voor jongeren mooier, activiteit per activiteit, bivak per bivak.

Gianni, KAJ


Bij kunstjeugdbeweging BAZART spelen we met, in, door en onder kunst. De ene keer doen we action painting op het ritme van de muziek, de andere keer een groot spel rond theater. Maar net als in de Chiro gaan we vooral op zoek naar een manier waarop alle kinderen kunnen meespelen. Laten we activiteiten maken vertrekkend vanuit hun mogelijkheden: of ze nu vooral snel of gek kunnen lopen, opvallend of subtiel kunnen toneelspelen. Als groep gaan we op zoek gaan naar sterktes door zowel de beste sjorder en kampvuurbouwer als de beste raadseloplosser en versierder van het kampterrein in de bloemetjes te zetten. Samen vinden we voor iedereen een plekje in ons jeugdwerk.

Hanne, BAZART


Beste Chiroleiding

Durf vernieuwen, durf herbronnen, durf een sprong in het onbekende wagen. Want ook Chiro is durven! Zo waagde ik twee jaar geleden maar ook deze zomer zelf een sprong. Eerst was ik inspringleiding op zomerkamp bij de concurrentie bij een bijzondere, buitengewone Chirogroep. Deze zomer volgde ik voor het eerst een cursus bij de scouts. Het is niet omdat je al jaren ervaring hebt in leiding dat je jezelf ook in een onbekende groep kent. Dus geef ik graag de boodschap mee: doe eens zot, doe een iets anders, val maar sta op als een nog sterkere leider of leidster met nog meer goesting! Ik wens jullie allemaal van harte een sfeervol, motivatierijk en speels Chirojaar! 

Een stevige scoutsgroet
Aquarelblauwe gemoedelijke patrijs, Hanne 


Als vrienden van de KLJ wensen we jullie een spetterend Chirojaar toe! Vol met spetterende momenten en memorabele zondagen!

Maarten Van Rompa - ex-voorzitter KLJ Antwerpen


Beste Chiroleiding, als jong mannetje bij de Scouts leerden ze mij dat Chiro cacao is. We zongen luidkeels afgelekte frisco telkens we een groep blauwhemden tegenkwamen op daguitstap of kamp. Maar zelfs toen al voelde ik een vriendschappelijke band in deze ludieke wijze van elkaar beschimpen. Meer erkenning van de gelijkgezindheid dan enig doel om te beledigen. Mijn respect voor elke vorm van jeugdbeweging is dan ook met de jaren gegroeid. Intussen ben ik gelukkig getrouwd met een door en door Chiromeisje. Waar vroeger de verschillen in uniform en manier van werken opvielen, zijn het nu de grote gelijkenissen die naar boven komen. We zijn allebei sociaal gevormd door onze jeugdbeweging. We zijn volwassen geworden in een groep mensen waar alle aspecten van het menszijn ooit weleens komen bovendrijven. Het maakt een kind klaar voor het leven. Mocht je je ooit afvragen waarom je elke week met een bende op hol geslagen kinderen ergens op een nat grasveld Dikke Bertha of tussen twee vuren aan het spelen bent, weet dan dat de impact op die kinderen groter is dan je ooit met je eigen ogen zal waarnemen. Blijf vooral doen waar jullie mee bezig zijn. En als ooit de dag komt dat mijn eigen kinderen moeten kiezen tussen Chiro of scouts zal ik hen maar een heel klein beetje richting beige hemd en groene broek pushen. Welke keuze ze ook maken, ik weet dat ze goed zullen terechtkomen. 

Karsten, scouts


Het gekke aan Chiro vind ik dat er zoveel onderlinge verschillen zijn tussen alle Chirogroepen. De ene groep is superavontuurlijk, houdt van de natuur en is niet bang om zich vuil te maken, terwijl dat juist niet zo is bij een andere Chirogroep uit datzelfde dorp. Zij houden zich liever bezig met creatieve knutselwerkjes, passieve praatspelletjes of een uitstapje naar een pretpark. Bij de scouts is dat anders. Zo goed als elke oudere scoutsgroep gaat op tentenkamp, beleeft een avontuurlijke tweedaagse en leert aan hun leden hoe ze met hun handen moeten werken (bv. sjorren of primitief koken). Het verschil tussen Chirogroepen is zodanig groot, dat ik het bijna frustrerend ga vinden. Als ik later mijn kinderen naar de Chiro zou sturen, wil ik er eerst absoluut zeker van zijn dat het een avontuurlijke groep is waarin ze verantwoordelijkheid en zelfstandigheid gaan kweken. Een groep waarin ze leren overleven en zeker ook op tentenkamp gaan. Een scout associeer je met natuur, avontuur en sjorbalken, maar met wat associeer je in godsnaam de term Chiroleider/-leidster als er geen eenheid zit in de groepen?

Elvine, Scouts


Ik heb het nooit willen toegeven, maar misschien is dit wel het juiste moment. Lieve Chirovrienden, ik ben kei-jaloers op jullie kleren! Dat rokje, die verschillende T-shirts, truien, kousen en nu ook schoenen. Ik vind ze stiekem (nu niet meer zó stiekem) veel mooier dan ons uniform!

Jana, KSA


Briefjes van chiroleiding aan andere jeugdbewegingen

 

Aan elke scout die dit ooit leest: het mag dan weleens gaan gedaan zijn met dat vlaggen pikken op kamp, hé! En als je 't dan toch niet kan laten, geef ons dan tenminste de kans om ze terug te verdienen en laat een boodschap achter.

Met vriendelijke groeten,

Emiel


Die verschillen tussen jeugdbewegingen zijn echt gek en ondenkbaar voor mij als Chiroleidster. Leiding worden bijvoorbeeld. Bij de scouts is er een jin-jaar en bij de KLJ kan je lid zijn en leiding worden tegelijkertijd. Of het feit dat ze bij de scouts met iedere afdeling apart op kamp gaan. Da's toch raar? Het fijne aan bivak vind ik juist dat we daar allemaal samen als één grote Chirogroep zijn. Jong en oud bijeen. Dat soort verschillen zijn aan de andere kant wel leuk om te zien. Tegelijkertijd denkt de scout of KLJ'er die dit nu leest misschien hetzelfde over onze gewoonten.

Janice


Door maatschappelijke veranderingen is de samenstelling van onze bevolking enorm veel veranderd. Ook verscheidene thema's zoals gender, inclusie, vluchtelingen, enz. zijn zeer actueel. Graag zou ik deze groei aan diversiteit meer willen terugvinden in onze jeugdbewegingen. Diversiteit is een thema waar op nationaal vlak sterk op wordt ingezet maar dat zich niet altijd even goed vertaalt op lokaal vlak. Enerzijds is er de goede wil en kracht om die jongeren te integreren binnen de plaatselijke werkingen, anderzijds worden dergelijke onderwerpen al snel van de tafel geschoven met de woorden: “Deze jongeren zijn moeilijker te bereiken. En we kunnen hen niet de nodige aandacht bieden." Toch mogen we niet bang zijn om minderheidsgroepen te integreren in onze werkingen.
Ook deze jongeren moeten we verwelkomen met open armen. Een opdracht die niet altijd even makkelijk zal verlopen maar door ons best te doen en met de juiste ingesteldheid een meerwaarde kan bieden aan jouw vereniging. In mijn ogen verdienen die jongeren evenveel kansen op een fijne jeugd als ieder ander kind. Om dat allemaal te kunnen realiseren, vraagt dat wel enige begeleiding en kennis om alles in goede banen te kunnen leiden. De overheid zorgt voor een waaier aan cursussen om leiding die extra kennis bij te brengen om die uitdaging aan te gaan.


Elke jongere moet het gevoel krijgen dat ze veilig zijn bij hun leiding en dat hun leiding hen bekijkt als evenwaardig. Ze moeten zich bovenal thuis en geaccepteerd voelen binnen de werking, ondanks hun verschillen. Als we met z'n allen een steentje bijdragen, kunnen we die groep ook de jeugd laten beleven waar ze recht op hebben. 

Jens


Een jaar geleden keerde ik nu vol blijdschap terug van Krinkel. De tijd van mijn leven, dat is zeker! Maar toch oh zo jaloers als ik nu op Facebook zie verschijnen dat de Scouts elk jaar van zulke geweldige momenten kunnen genieten. De Herfstontmoeting mag dan wel veel korter zijn dan Krinkel, ze hebben toch mooi iets waar ze elk jaar naar kunnen uitkijken. Gelukzakken!

Inge