Vroege Vogels? NatuurLeuk!

Vroege Vogels? NatuurLeuk!


De krachtlijnen van Vroege Vogels

  • We willen spelen in de natuur!
  • We dragen zorg voor de natuur bij het spelen!
  • Het Krakmoment leent zich fantastisch als inkleding van een gewestelijk afdelingsmoment.
  • Als streefdatum voor het Krakmoment nemen we 6 maart 2005.

Vroege Vogels spelen in en met de natuur

Tijdens het Krakmoment willen we het jaarthema, de natuur dus, nog eens in de kijker plaatsen.  Hoe kunnen we dat beter doen dan door onszelf in de natuur te plaatsen?
Met Vroege Vogels trekken we met de Chiro de natuur in om er te spelen.

Vroege Vogels dragen zorg voor de natuur

Vroege Vogels?  Om zorg te dragen voor de natuur terwijl we erin spelen, kiezen we ervoor om er "vroeger dan de vogels" in te trekken.
In de lente broeden er veel vogels, krijgen er veel dieren kleintjes en bloeien er veel kruiden.  Spelen in de natuur kan, maar je doet het best niet met te veel mensen, maakt best niet te veel lawaai, en loopt best niet te veel weg van de paadjes.
De winter is voor bijvoorbeeld het bos dan weer het ideale seizoen om erin te spelen.  De grond is vaak bevroren, zodat je die niet verstoort.  Kruiden ontbreken en struiken dragen nog veel dode takken, zodat je al veel geruster kunt rondhossen.

Speel je in het bos?  Vraag dan toestemming aan je boswachter!  Kijk op www.bosspel.be.

Vroege Vogels op 6 maart 2005?

We kiezen ervoor om dit Krakmoment op 6 maart 2005 te organiseren, net vóór de natuur weer ten volle tot leven komt.
Let wel: het is belangrijker het Krakmoment te doen, dan het op 6 maart te doen.  Doe het desnoods een week vroeger of later!

Vroege Vogels met het gewest!?

Een Krakmoment heeft het meeste succes wanneer we er allemaal aan meewerken.  Daarom stellen we het Krakmoment voor als thema voor een gewestelijk afdelingsmoment.  Het gewest kreeg in juli al alle materiaal en ideeën mee in een Kadermap.
Kan het gewest geen afdelingsmoment opzetten?  Dan kan het Krakmoment ook gewoon in de groep!  Trek dan zelf de natuur in!

Vroege Vogels en een rode draad

Heel wat invulling van Vroege Vogels hangt van jou af.  Organiseer je iets voor alle afdelingen, doe je iets voor de oudere afdelingen, besteed je aandacht aan Vroege Vogels op een weekend,…?  Daarom geven we je geen uitgewerkt slot of actiemoment mee.  We geven je hier enkele ideeën voor een rode draad en per afdeling wat spelideeën.

Rode-draadidee: Vroeg vogels?  Warme vogels!
Een dikke maand na het Krakmoment komen ze er weer aan: de trekvogels.  Onze spreeuwen overwinteren in Zuid-Engeland, onze zwaluwen in Zuid-Afrika.  En na onze Vroege Vogels komen ook zij weer thuis.
Maar thuiskomen blijkt niet altijd zo makkelijk.  Veel vogels nesten in dode, holle bomen of onder dakpannen.  Wij halen dode bomen vaak uit het bos en onze moderne bouwtechnieken zorgen voor een gebrek aan dakpannen met bijhorende spleten.
Het maken van een thuis voor de (voor ons) late vogels kan dan ook een echte hulp zijn voor hun voortbestaan.
Misschien maakt elke afdeling wel een nestkastje als aandenken aan Vroege Vogels?
(Natuurpunt vzw heeft zo projecten en kastjes voor gier- en andere zwaluwen, lees het eens na op www.natuurpunt.be.)

Rodedraadidee: Boompjesweekend - Kom op tegen Kanker!
Misschien is 6 maart voor jouw groep wel een startmoment voor een hele actie…
Van 4 tot 20 maart 2005 kun je meedoen aan de acties van Kom op tegen Kanker.  Door boomcertificaat-stickers te verkopen, steun je de projecten van Kom op tegen Kanker, zorg je voor de aanleg van 5 provinciale Kom op tegen Kankerbossen en werk je aan een groenproject in jouw gemeente.
Je verkoopt tussen 4 en 20 maart stickers aan € 5.  De opbrengst van de stickers gaat voor het grootste deel naar projecten van Kom op tegen Kanker.  Bij elke sticker zit een boomlabel.  Elk label geeft recht op een boom.  Die kan de koper zelf komen planten op 20 maart, in één van de 5 provinciale bossen.
Als groep kun je voor de stickers die jullie zelf kochten, die jullie leden kochten of die jullie verkochten aan mensen die zelf niet kunnen komen op 20 maart, ook bomen komen planten.  Als jullie er een hele hoop mogen planten, kan er zelfs een eigen deel van het bos afgebakend worden.
Ook jullie gemeente kan deelnemen aan de actie.  Voor elke verkochte boom krijgt die dan € 1 subsidie.  Hiermee kan de gemeente een lokaal groenproject realiseren.  Jouw groep kan zelf zo'n project indienen bij de gemeente.  Kom op tegen Kanker heeft hier de juiste documenten voor.
Om mee te doen moet je een attest aanvragen bij Kom op tegen Kanker.  Dat attest geeft je het recht om te verkopen en het recht acties te organiseren onder de noemer van Kom op tegen Kanker.  Het aanvraagformulier kun je verkrijgen bij de provinciaal coördinator van Kom op tegen Kanker.  Daar kun je ook het verkoops- en promotiemateriaal aanvragen.
Meer informatie en de adressen van de provinciale secretariaten vind je op www.komoptegenkanker.be of www.boompjesweekend.be.