Van een rivier tot een verlaten parking: 9 originele speelplekken

Van een rivier tot een verlaten parking: 9 originele speelplekken

Ga op zoek naar een buitengewoon terrein waarop je een (on)gewoon spel kunt spelen. Ziehier een dubbele pagina alternatieve speelterreinen.
1. Follow rivers 

Op kamp in de buurt van een riviertje?  Zoek dan een plekje waar het veilig is om te zwemmen (belangrijk!), waar je dan bijvoorbeeld een quiz houdt waarbij de leiding aan de ene oever zit en de leden aan de andere.  Om een antwoord te mogen geven op de vraag moeten de leden op originele manier aan de overkant geraken.

Rivieren zijn ook ideale omgevingen om de rode letter te upgraden.  Voor elke keer dat een genoemde letter voorkomt in je naam mag je een zwemslag naar voren doen.  Zwem je echter als de rode letter gezegd wordt, dan moet je helemaal terug naar achteren zwemmen.  Wie als eerste over is, wint.  En ook gewone kringspelen  kunnen heruitgevonden worden in waterige milieus.

Zin in iets avontuurlijkers voor je leden?  Vlottentochten zijn altijd spannend, zeker als er wat competitie bij komt kijken.  Met wat sjorbalken, palletten en lege tonnen steek je ze zo zelf ineen.  Op verschillende plekken vind je ook georganiseerde vlottentochten.  Voor een riviertje hoef je bovendien niet naar ver afgelegen gebieden te trekken, je vindt ze ook in steden.  Je kunt er papieren bootjes op laten drijven, er afval uit opvissen, enz.  Allemaal dingen die je in je stadsspel kunt vermengen.

 

2. Festivalgangers 

Doe eens zot en ga eens samen met je leden naar een gratis festivalletje.  Je kunt bijvoorbeeld opdrachten uitvoeren bij de andere festivalgangers.  Bekijk het programma en aanbod op voorhand, daar kunnen ook leuke spelconcepten uit ontstaan!  En vergeet natuurlijk niet te genieten van elkaars gezelschap en de muziek.

 

3. Militair terrein 

Wie graag de klassieke (bos)stratego naar een hoger niveau tilt, kan de militaire speelterreinen in Vlaanderen eens uitchecken.  Ga wel op voorhand na welke toegankelijk zijn en welke niet.  We willen maar zeggen: onderneem geen illegale acties.  Voor forten rond Antwerpen check je best fortengordels.be (klik dan verder naar 'Toegankelijke Forten' onder het tabblad 'Bezoeken').  Een andere mogelijkheid: een oud Duits oefenveld uit de Eerste Wereldoorlog in Maasmechelen.  De loopgraven en bunkers zijn daar grotendeels bewaard en het gebied staat open voor wandelaars en fietsers.

 

4. Winkelfanaten 

Winkelcentra, de ideale plaatsen om eens verloren te lopen.  Bekijk op voorhand of het desbetreffende shoppingcenter open is op de dag dat je plant te gaan.  Een zoektocht kan hier vast en zeker in het plaatje passen. Pas wel op!  Niet alle winkeliers zijn niet zo happig op spelende kinderen, betrek hen dus niet te hard in het spel of ga op voorhand vragen of het mag.

Een alternatief voor de klassieke winkelcentra vind je in grote blauwe gebouwen waarop in grote gele letters 'IKEA' staan.  Dat winkelparadijs biedt ook een mooi terrein voor een zoektocht of een een-tegen-allen.  Je lievelingswinkelcentrum niet open op zondag en geen ander in de buurt?  De grote parkings die dan leeg komen te staan, vormen een ideaal speelterrein om je gewone spelen eens groot aan te pakken.

 

5. Urban exploring 

Vind je de parking van Waasland Shopping Center op een zondag niet verlaten genoeg?  Zoek dan eens verder naar verlaten plekken die die speciale desolate sfeer rond zich hebben hangen en een spel net dat ietsje extra geven.  Het dorpje Doel is hier een goed voorbeeld van, en ideaal voor een spookachtig spel. Verlaten fabrieken en industrieterreinen lenen zich ook goed voor spelen zoals paintball of lasershooten.  Vaak kun je materiaal hiervoor zelf huren en meenemen, al kom je met klakkenbuizen en het mengsel bloem/water ook al een heel eind.

Check zeker op voorhand of het legaal is om het terrein te betreden.  Ga niet over hekken klimmen of sloten breken. We gaan niet de illegale toer op!

 

6. TreinTramBus 

Leuke speelterreinen hoeven geen vaste grond te hebben, maar kunnen ook bewegen.  Het openbaar vervoer is bijvoorbeeld de ideale omkadering voor een omgekeerde dropping.  Daarbij moeten de leden dan aan de hand van raadsels en tips op een bepaald punt geraken.  Laat hen bijvoorbeeld een deel met de bus of tram afleggen, en geef hen als instructie dat ze moeten afstappen nadat ze een bepaalde winkel gezien hebben.  Zorg wel op voorhand voor geldige vervoersbewijzen.

 

 

7. Ridders en prinsessen 

Voor leiding en groepen met een zwak voor feeërieke ensceneringen zijn oude kastelen de place to be.  Op de gronden rond kastelen zoals Alden-Biesen, Kasteel van Horst en Kasteel d'Ursel kun je je kleinste leden met een spel in thema ridders en prinsessen een totaalervaring bieden.  Het zijn ook ideale terreinen om je eens in te leven in een zeventiende-eeuwse rijke edelman die zijn zomer op het platteland wil doorbrengen.  De parken zijn publiek toegankelijk.  Om binnenin te mogen spelen, zul je waarschijnlijk toestemming nodig hebben.

 

8. Sporters in de buurt 

Wie graag sportieve spelen ineensteekt maar kampt met een beperkt aanbod aan sportmateriaal in het materiaalkot of gebrek aan plaats kan eens een kijkje nemen bij een sporthal in de buurt.  Of misschien kun je bij de gemeente sporttoestellen ontlenen?  En dan: reisje rond de wereld met ál het materiaal dat je kunt vinden.

 

9.Over de grens 

Reis rond de wereld in het echt? Probeer net over de grens iets te doen met je leden.  Een kleine dropping of een tocht.  Of neem de trein tot vlak ervoor en speel dan een spel om over de grens te geraken. Wil je graag dat je leden thuis kunnen zeggen dat ze op een Chironamiddag in drie landen geweest zijn, dan kun je je het beste naar het drielandenpunt begeven waar Nederland, Duitsland en België samenkomen (in Vaals).  Speel daar spelletjes die typisch zijn voor elk van de drie landen.