Aspiklas
Aspiklas
Dit spel is een quiz gebaseerd op het spelprogramma De klas van Frieda. De aspi's strijden tegen elkaar in teams van drie om de primus van de klas te worden.
Spelverloop
Er zijn meerdere spelrondes die ze als team spelen. Het team dat wint, mag de finale spelen, maar vanaf dan spelen de spelers ieder voor zich. De winnaar van de finale is de primus van de klas.
Ronde 1: raadsel
Elk team krijgt een raadsel om op te lossen. Als het antwoord juist is, krijgen ze punten.
Download de raadsels en oplossingen
Ronde 2: de spreekbeurt
Elke ploeg geeft een spreekbeurt. De tekst voor de spreekbeurt staat op een rol papier geschreven, maar enkele woorden zijn weggelaten. Tijdens het voorlezen moeten de aspi's de juiste antwoorden in de tekst kunnen invullen. Per juist antwoord krijgen ze een punt.
Download de teksten van de spreekbeurt.
Ronde 3: het groepswerk
Elke ploeg krijgt een reeks foto's en woordkaartjes. Daar moeten ze de juiste combinaties mee maken. Voor elke juiste combinatie krijgen ze een punt.
Ploeg 1
Bekende paarden:
- Jolly Jumper (Lucky Luke)
- Slecht-Weer-Vandaag (Sint)
- Amika
- Black Beauty
- Tornado (Zorro)
Ploeg 2
Bekende boekomslagen en personages:
- Pluk van de Petteflet (Zaza)
- Harry Potter (Hermelien)
- Agatha Christie (Hercule Poirot)
- Alice in Wonderland (konijn dat de klok leest)
- Sjakie en de chocoladefabriek (Oempaloempa)
Ronde 4: de vakleraar
In deze ronde komt een vakleraar vragen stellen over zijn of haar specialiteit. Verkleed je als een op-en-top Chiro-expert of nodig hiervoor de VB, oud-leiding, enz. uit om de vragen te komen stellen.
- Hoeveel jaar bestaat dé Chiro dit werkjaar? 85 jaar
- Noem vijf Chirogroepen van je gewest, je eigen Chirogroep mag niet.
- Welke Chironaam bestaat niet? Alowio, Chickie, Pleplo
- Waar of niet waar? Er zijn in totaal 73 gewesten die de Chirogroepen ondersteunen. Waar
- Hoe heette de Chiro voor het de naam 'Chiro' kreeg? Het patronaat
Ronde 5: juist of fout
Iedere kandidaat krijgt tien beelden met onderschrift te zien en moet binnen de vier seconden zeggen of beeld en onderschrift bij elkaar passen.
In de digitale bijlage staan lijstjes met foto's en woorden. Het is handig om ze in een powerpointpresentatie te zetten in plaats van alles af te drukken. Opgelet: de foto's moet je zelf nog even bij elkaar zoeken op het internet.
Finale: het eindexamen
De kandidaten van het winnende team nemen het tegen elkaar op. De leiding stelt vragen waarvan de antwoorden allemaal met dezelfde letter beginnen. De kandidaat die als eerste tien punten behaalt, is de primus van de klas.