Littekens vermijden in drie stappen
Littekens vermijden in drie stappen
Een (brand)wonde! Wat nu?
Chiro, dat is spelen, lachen, ravotten, zingen, dansen, klauteren, vallen en ... je pijn doen. Blauwe plekken, schrammen en schaafwondjes zijn er iedere activiteit opnieuw bij. Om nog te zwijgen van die opengekrabde insectenbeten op kamp. Hoe verzorg je die pijntjes nu het beste en hoe help je littekens te voorkomen? Dubbelpunt frist alvast enkele belangrijke EHBO-regeltjes op!
Schrammen en schaafwonden
Een van je speelclubbers valt keihard voorover op de kiezelsteentjes tijdens kat-en-muis. Zijn beide knietjes liggen open en in de wondjes is duidelijk zand en aarde te zien. Een unhappy gezichtje vol tranen komt naar jou gestormd. Zo pak je het aan:
-
Kleine schrammen en schaafwondjes stoppen normaal gezien snel vanzelf met bloeden. Is de wonde iets groter en dieper? Hou er dan gedurende vijf à tien minuten een kompres of proper doekje tegen om het bloeden te stelpen.
-
Maak de wonde schoon met (fysiologisch) water en eventueel wat zeep. Reiniging is heel belangrijk om infectie tegen te gaan. Let daarbij op dat je geen vuil van naast de wonde er weer in wrijft. Dep daarna droog met een kompres of huishoudpapier.
-
Dep met een kompres ontsmettingsmiddel op de wonde en dek die vervolgens af met een pleister of verbandje zodat je speelclubber gewoon verder kan meespelen.
Brandwonden
Het is pannenkoekenslag en door een tekort aan helpende handen bakken de aspi's mee. Eén van de meisjes doet dat net íéts te enthousiast en botst met haar arm tegen de hete pan op het vuur. Zo pak je die brandwonde het beste aan:
-
Spoel de brandwonde zo snel mogelijk gedurende tien à vijftien minuten onder lauw (niet ijskoud!) stromend water, dat zorgt ervoor dat de wonde niet verder gaat nabranden.
-
Breng daarna een zalf aan (bv. Flamigel).
-
Dek de wonde eventueel af als je ziet dat het om een tweedegraadsbrandwonde gaat (rode, pijnlijke huid met blaarvorming). *
* Als het om een tweedegraadswonde groter dan een muntstuk van € 2 gaat, moet je die zo snel mogelijk laten behandelen door een arts. Idem bij elke vorm van een derdegraadsbrandwonde (de huid is wit of zwart, droog, en het onderhuids vetweefsel is aangetast), maar die vorm wordt gelukkig zelden opgelopen tijdens Chiroactiviteiten.
Opengekrabde insectenbeten
Het is zomer, de zon schijnt en de temperaturen schieten weer de hoogte in. Jullie zijn op kamp op een mooi terrein, omringd door veel natuur. Dé favoriete biotoop van kleine beestjes zoals insecten. Er gaat geen bivak voorbij zonder dat je gestoken wordt door een mug, wesp, mier of spinnetje. Juul van de rakkers heeft het vlaggen. Hoewel je de angel verwijderd en de beet meermaals ingesmeerd hebt met de juiste zalf valt de jeuk voor Juul niet te verdragen. Hij heeft het bobbeltje opengekrabd. Zo pak je dat aan:
-
Het heeft geen zin om de beet nu verder in te smeren met insectenzalf. In plaats daarvan reinig je de opengekrabde plek het beste goed met water en zeep. Zo vermijd je infecties.
-
Als de wonde diep en groot werd door het krabben, breng je er wat ontsmettingsmiddel op aan met een kompres. Als de opengekrabde beet geïnfecteerd lijkt, gebruik je daarentegen het beste antibacteriële zalf.
-
Dek de beet af met een pleister, zo voorkom je dat Juul nog verder gaat krabben.
Tip: Vroeger werd aangeraden om het gif uit te zuigen en je kan nog altijd talloze pompjes kopen. Toch is dat niet de juiste manier. Behandel een insectenbeet door er ijs op te leggen. Daardoor trekken de bloedvaten samen en kan het gif zich niet verspreiden.
Zonnebrand
Diezelfde hete zomer zijn enkele tippers hevig verbrand door de zon. Je hebt hen nochtans meermaals gevraagd om zich goed in te smeren. Zo pak je die zonnebrand aan:
-
Vermijd verder contact met de zon de volgende dagen. Bedek de verbrande huid met losse kleren of een handdoek, zoek samen de schaduw op of ga naar binnen.
-
Koel de huid af met natte doeken of laat de tippers een lauwe, zachte douche nemen. Maar let op: zorg dat ze geen onderkoeling oplopen.
-
Vermijd uitdroging. Smeer de huid regelmatig in met een vochtinbrengende crème of aftersun (met aloë vera). Laat je tippers ook regelmatig drinken.
* Als er bijkomende klachten optreden zoals koorts, misselijkheid, draaierigheid, grote blaarvorming of symptomen van uitdroging, gaan jullie het beste meteen samen naar de dokter.
Dit artikel werd nagelezen door Annelies Van de Maat en Bram Peeters.