Mentaal welzijn
Mentaal welzijn
Mentaal welzijn ...
Je op je gemak voelen, is iets zeer persoonlijks. Het gaat over een gevoel en dat is van persoon tot persoon anders.
Een gevoel is nooit fout of verkeerd. Zo zijn er situaties waarin een lid zich misschien niet veilig voelt, maar een leid(st)er net wel.
De Chiro moet een veilige plek zijn waar iedereen zich thuis voelt en elkaar kan vertrouwen. Een plek waar het oké is om je even niet goed te voelen.
... praat erover
Mensen durven meer en meer aan te geven dat het niet zo goed met hen gaat, maar het blijft moeilijk om erover te praten. Want hoe zou de ander reageren?
Het is nodig om over zulke momenten te praten, want praten kan je troost en ondersteuning bieden. En het verlaagt de drempel voor anderen om over hun gevoelens te spreken.
Op deze pagina's vind je tips over wat je kan doen wanneer het moeilijk gaat met iemand uit je groep of met heel de groep.
Aan de slag met mentaal welzijn
Er bestaan al een aantal methodieken om met mentaal welzijn aan de slag te gaan, enkele daarvan kan je onderaan deze pagina vinden. We lichten graag één methodiek iets meer uit: zeg eens eerlijk.
Zeg eens eerlijk is een kaartspel dat je bij alle afdelingen kan gebruiken en dat je makkelijk tijdens een activiteit kan bovenhalen. Het doel van het spel is om ruimte te creëren om een gesprek aan te knopen. Het bestaat uit een dertigtal gespreksstarters, doe-opdrachten en een aantal spelimpulsen om voor wat variatie te zorgen. Die kaartjes kan je hier terugvinden!
Deze materialen kunnen helpen
Die kaarten zijn ideaal als gespreksstarter. Gebruik ze bij het begin van je Chiroactiviteit of je vergadering.
Wil je liever een spel spelen, dan is dit ideaal. Zowel geschikt voor -12 als voor +12.
Een dobbelsteen die je als gespreksstarter kan gebruiken. Die is in 2021 naar elke leid(st)er verstuurd.
Dit was eerst een spel voor het bivak, maar is ook zeer geschikt om tijdens jouw activiteit te spelen. Voor -12 en +12.
Een gratis kaartspel van Wat Wat om een gesprek te starten over jouw gevoelens of die van iemand anders. Geschikt voor keti's, aspi's en leidingsploegen.
Veiligheidsfiche Psychisch Welzijn
Een duidelijk overzicht hoe je een situatie van psychische onveiligheid herkent en hoe je kan werken aan psychische veiligheid.