Gluren bij de buren: de jeugdraad in Schoten

Gluren bij de buren: de jeugdraad in Schoten

Zij brengen participatie in de praktijk

Voor deze editie van Gluren bij de Buren gingen we eens luisteren bij het bestuur van de jeugdraad van Schoten. We vroegen ons af wie ze zijn, wat ze doen en hoe zij participatie laten terugkomen in de gemeente.

Door Rijul

De bestuursleden van de jeugdraad in Schoten zijn Laurien (op foto), Joeri, Jelmer, Peter, Tibo, Jasmien en Emma. Dubbelpunt ging met hen in gesprek!

Dubbelpunt: Kunnen jullie jezelf eens voorstellen? 
Laurien: Ik ben Laurien en zit samen met onze drijvende kracht Joeri, Jelmer, Peter, Tibo, Jasmien en Emma in het bestuur van de jeugdraad van de gemeente Schoten. Maar ik ben ook leidster bij Chiro Schoten. 
Voorafgaand aan elke jeugdraadvergadering komt het bestuur samen om de agenda van de vergadering op te stellen. Tijdens elke vergadering van de jeugdraad leiden we de agenda-items in en bespreken we die met alle erkende jeugdverenigingen in onze gemeente.
Joeri: Het bestuur van de jeugdraad wordt elk werkingsjaar opnieuw verkozen op de eerste vergadering van het jaar.

Dubbelpunt: Wat doet de jeugdraad allemaal voor de jongeren in Schoten? 
Peter: Als jeugdraad zijn we een officiële adviesraad van het gemeentebestuur. We verkondigen de stem van kinderen en jongeren die in de gemeente Schoten wonen, leren of actief zijn in een van de jeugdverenigingen
Jasmien: We fungeren als klankbord en houden openbare vergaderingen om adviezen aan het gemeentebestuur te formuleren.
Tibo: Daarnaast organiseren we een aantal evenementen, zowel voor kinderen, jongeren als leiding van onze jeugdverenigingen.

Dankzij de jeugdraad krijgen jongeren de mogelijkheid om hun mening te formuleren en die op een correcte manier over te maken

Dubbelpunt: Wat betekent participatie voor jullie? 
Joerie: Participatie betekent voor ons gehoord worden door het politieke bestuur van onze gemeente. Dankzij de jeugdraad krijgen jongeren de mogelijkheid om hun mening te formuleren en die op een correcte manier over te maken.

Dubbelpunt: Hoe zorgen jullie ervoor dat jongeren in de gemeente een stem krijgen? 
Emma: Elke vergadering komt het agendapunt ‘Wat leeft er’ aan bod. Daarbij bespreken we een item dat een van de verenigingen zelf heeft aangegeven als een probleem of issue bij hen. Tijdens de rondvraag komt elke vereniging aan de beurt om hun input, aanpak of feedback te geven. 
Laurien: We agenderen dat puntje zodat de verenigingen ook van elkaar kunnen leren. Kennisoverdracht en kruisbestuiving zorgen ervoor dat goed werkende initiatieven overgenomen kunnen worden. 

Dubbelpunt: Zijn er speciale initiatieven die jullie doen of gedaan hebben om participatie te stimuleren bij de jongeren in Schoten? 
Jelmer: Voor de lokale verkiezingen van 2024 heeft de jeugdraad een jeugdmemorandum opgesteld. Een speciaal daarvoor samengestelde werkgroep organiseerde een algemene brainstorm om de belangrijkste thema’s in het dagelijks leven van de jonge Schotenaars te verzamelen. Tijdens het jaarlijkse jeugdtreffen werden die thema’s verder besproken en gebundeld in het effectieve memorandum. 
Peter: Het jeugdmemorandum werd aan onder andere alle andere adviesraden, politieke partijen en gemeenteraadsleden bezorgd om de mening van de jeugd te verkondigen. We hopen dan ook dat het lokale bestuur met onze initiatieven aan de slag gaat en een jeugdig politiek programma opstelt.

Tijdens de jeugdraad kan je je stem laten horen en je ideeën voor de gemeente waarin je woont bespreekbaar maken

Dubbelpunt: Wat is jullie advies aan jongeren die meer willen participeren in hun lokale gemeenschap? 
Joeri: Neem contact op met de plaatselijke jeugdraad. Elke gemeente in Vlaanderen is verplicht een jeugdraad te organiseren. Tijdens die vergaderingen kan je je stem laten horen en je ideeën voor de gemeente waarin je woont bespreekbaar maken. 
Laurien: Word lid van de jeugdraad en laat van je horen! 

Dubbelpunt: Dat onthouden we zeker en vast. Bedankt allemaal!