Verandert jouw leidingskring soms in een heksenkring?

Verandert jouw leidingskring soms in een heksenkring?

Zo pak je de sfeer in de ploeg aan

Een goed groepsgevoel is de eerste stap naar een hechte leidingsploeg. Die goede sfeer is dus zeker niet te overschatten. Als het niet goed loopt kan je ploeg weleens in een heksenkr​​ing veranderen en dat wil je liever vermijden. Maar hoe doe je dat? Lees verder en ontdek tips om de sfeer in je leidingsploeg tot het hoogste niveau te brengen. 

Door Lies

Slechte groepssfeer (h)erkennen

Hangt er niet zo’n goed sfeertje? Dan begint het allemaal bij het (h)erkennen van die slechte sfeer. Als je als groep zelf beseft dat het niet zo goed gaat, wordt het stukken makkelijker om erover te praten. Je weet dat er iets moet veranderen en je kan er samen als ploeg aan werken. Praat over wat niet zo goed gaat en ga op zoek naar oplossingen voor het probleem. 

Waakzaam zijn 

Sommige situaties kunnen hevig uit de hand lopen en voor je het weet, is de leidingploeg geen ploeg meer maar een heksenkring. In de volgende drie situaties is het raadzaam om extra waakzaam te zijn.

Kliekjes

In een groep kan je niet vermijden dat er kliekjes ontstaan. Als sommige personen beter met elkaar kunnen opschieten en een leuk kliekje vormen, is dat helemaal niet erg, maar als er sprake is van uitsluiten, moet je ingrijpen. 

Groepsdruk 

Groepsdruk is not done. Let erop dat iedereen in de groep voor zichzelf kan, mag en durft te beslissen. Als je merkt dat er sprake is van groepsdruk is het belangrijk dat je degene die de druk legt daarover aanspreekt. Hou zeker rekening met ieders grenzen. 

Pesten of plagen?

Plagen is om liefde vragen, zeggen ze weleens. Er is ook niets mis met een beetje geplaag, maar als het onschuldige plagen uitdraait op pesten, moet er meteen ingegrepen worden. 


Als je in een van deze situaties terechtkomt binnen de leidingsploeg is het heel belangrijk om daarover te praten. Ben je zelf het slachtoffer en vind je dat moeilijk? Dan kan je naar de groepsleiding of volwassen begeleiding stappen. Vind je ook dat nog een te grote stap, dan kan je er misschien een brief over schrijven of extra hulp inschakelen van iemand die je vertrouwt binnen jouw leidingsploeg. 

Zie je een van die situaties gebeuren vanaf de zijlijn? Dan moet je meteen actie ondernemen. Spreek de personen in kwestie aan, praat erover op de vergadering of hoor eens hoe het zit bij het slachtoffer en werk samen aan een oplossing om het zo aangenaam mogelijk te maken.

Eerste hulp bij onopgeloste conflicten

Het kan zijn dat je het probleem niet ziet aankomen. Iemand wordt uitgesloten, maar niemand ziet het? Of er zijn meerdere conflicten ontstaan door het opstapelen van frustraties? Als je in zo’n situatie terechtkomt, moet je dat bespreken met je ploeg. Wij schreven vijf stappen uit om onopgeloste problemen aan te pakken. 

Stap 1: Alles begint met een goede voorbereiding

Bereid het gesprek goed voor. Zorg er misschien voor dat een vertrouwd gezicht het gesprek een beetje leidt. Creëer tijdens het gesprek een open en veilige omgeving en zorg ervoor dat iedereen hun mening kan uitspreken. 


Stap 2: De feiten

Om het conflict op te lossen, moet je natuurlijk de feiten kennen. Laat iedereen die bij het conflict betrokken was hun eigen verhaal doen. Luister naar elkaar en leg de verhalen naast elkaar. Let er wel op dat er geen oude koeien uit de sloot gehaald worden zodat de focus bij het probleem van nu blijft. 


Stap 3: Toon begrip

Het is moeilijk om begrip op te leggen aan de tegenpartij, maar het is belangrijk dat je elkaars reacties begrijpt. Peil naar de oorzaken en de gevolgen en vraag naar hoe iedereen zich op dit moment voelt. Luisteren naar elkaar is heel belangrijk. 


Stap 4: En wat nu? 

Iedereen wil natuurlijk een regeling in hun eigen voordeel, maar je gaat het beste op zoek naar een oplossing die voor iedereen goed is. Ga samen op zoek naar een compromis en vergeet niet dat iedereen tijd nodig heeft om alles weer op een rijtje te zetten. Misschien kan je nieuwe regels afspreken om nieuwe conflicten te vermijden. 


Stap 5: Opnieuw één ploeg

Zorg ervoor dat iedereen achter het compromis staat. Het besluit moet door iedereen aanvaard worden en iedereen moet zich er goed bij voelen. Plan een leuke groepsactiviteit zodat jullie weer één hecht team worden. 

Sfeer in de ploeg wordt vaak gezien als een taakje van de groepsleiding, maar dat hoeft niet per se! Je kan aan het begin van het jaar iemand aanstellen voor sfeerbeheer of elke maand iemand de taak geven om iets leuks te voorzien voor de ploeg.