De smartphone op kamp: je vriend of je vijand?

De smartphone op kamp: je vriend of je vijand?

“Hoe vaak gebruik je als leiding je gsm op kamp?” Die vraag stelden we begin januari op het Instagramverhaal van Dubbelpunt. De meningen onder de volgers waren verdeeld, dat was duidelijk. Ideaal dus om eens te polsen hoe verschillende Chirogroepen hiermee omgaan. Drie leidingsploegen geven een inkijk in hun gsm-gebruik op kamp.

Door Sarah
 

Chiro Burcht: Leidingsploeg gebruikt al eens vaker hun gsm

Chiro Zedelgem Dorp: Gsm’s worden weinig tot matig gebruikt op kamp. 

Chiro Dadizele: Gebruikt zelden tot nooit gsm’s op kamp. 

Functie van de gsm


Dubbelpunt: Chiro Burcht, jullie gebruiken je gsm redelijk vaak. Waarvoor gebruiken jullie die zoal?
Ruben
: We gebruiken onze gsm vooral voor noodgevallen of praktische zaken zoals communicatie. Als we bijvoorbeeld iets te laat zullen zijn voor het eten, dan geven we dat door aan de kookouders. 
Anouk: Het is inderdaad de bedoeling dat dat voor praktische zaken gebruikt wordt, maar dat is niet altijd het geval. Het gebeurt dat we onze gsm ook voor recreatief gebruik benutten.
Ruben: Tijdens het kamp posten we ook op onze sociale media, maar het is niet zo dat ouders dagelijkse updates zien over het kamp Zo posten we wel graag eens iets over onze tweedaagse. Ook wordt er praktische info gedeeld via onze socials, zoals wanneer de ouders hun kinderen kunnen ophalen van het kamp. 
Anouk: We willen niet dat de ouders te betrokken geraken, zodat de kinderen nog met een verhaal naar huis kunnen gaan.

Dubbelpunt: Is het gsm-gebruik toegenomen in de loop der jaren?
Ruben
: Tijdens mijn eerste jaar als leiding had ik mijn gsm vaak bij mij, maar ik gebruikte die bijna nooit. Daarna evolueerde dat tot enkel mijn gsm gebruiken voor noodgevallen. Het laatste jaar merk ik dat ik vlug nog eens alles wil checken voor ik ga slapen, wat eigenlijk ook niet echt nodig is.
Anouk: Ja, dat merk ik ook wel. Ik durf weleens scrollen op mijn gsm als ik eventjes alleen ben tijdens een bosspel. 

Dubbelpunt: Waarvoor gebruiken jullie je gsm vooral, Chiro Zedelgem-Dorp?
Bouter
: Bij ons is dat ook vooral voor praktische dingen. Zo posten wij af en toe eens een foto op onze sociale media.
Pieter-Jan: Het is niet zo dat iedereen in de leidingsploeg zomaar foto’s post. Wij duiden verantwoordelijken aan die onze sociale media up-to-date houden tijdens het kamp. 
Ward: Ouders weten dat ze met vragen altijd bij onze kampverantwoordelijken terechtkunnen en het zijn dus vooral zij die hun gsm altijd bijhouden. Wij proberen ons gsm-gebruik zoveel mogelijk te beperken op kamp. 
Bouter: Een gsm is ook niet altijd efficiënt voor communicatie op kamp. Stel: we spreken vooraf af om ergens een groot spel te spelen. Als er dan onderling berichtjes gestuurd worden om de locatie te wijzigen, bestaat de kans dat sommigen dat niet gelezen hebben. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat je beter face-to-face communiceert om geen misverstanden te hebben.

“We zijn tot de conclusie gekomen dat je beter face-to-face communiceert”

Chirowaarden


Dubbelpunt: Chiro Dadizele, jullie gebruiken zelden tot nooit jullie gsm’s op kamp. Vanwaar die keuze?
Tom
: Wij gebruiken onze gsm op bivak enkel voor noodgevallen. Het is een keuze die we maken, gebaseerd op onze eigen Chirowaarden: samenhorigheid, soberheid en stilte. Tijdens onze Chiroactiviteiten worden gsm’s en sociale media beschouwd als stoorzenders voor het groepsgevoel. Elke vier jaar gaan wij trouwens op bivak naar L’Ancien Moulin Magotiaux in Steinbach. Die bivakplaats ligt in een dal waar er geen bereik is, wat een gsm dus volledig nutteloos maakt.

Dubbelpunt: Wat zien jullie dan specifiek onder 'noodgevallen'?
Tom
: Al het contact met externen, zoals de kampgrondeigenaar of camionchauffeur, van wie we hulp nodig hebben om het bivak te doen slagen. Bij echte noodgevallen is er natuurlijk contact met een dokter en de ouders van het betrokken lid. De ouders krijgen een noodtelefoonnummer waarop ze altijd iemand van onze kookploeg kunnen bereiken.

Dubbelpunt: Krijgen ouders tijdens het kamp updates te zien op sociale media?
Tom
: Tijdens het bivak plaatsen we niets op onze sociale media, wat gelijkloopt met onze visie over gsm-gebruik. Eind oktober is er Diarama, een zondagmiddag waarop we de bivakfoto’s projecteren. Tot die dag worden er geen beelden verspreid van het bivak, maar daarna zijn de foto’s digitaal beschikbaar voor de leden en hun ouders. Van de ouders kregen we nog geen klachten over onze keuze daarin. We gaan ervan uit dat ze op de hoogte zijn van onze Chirowaarden.

Dubbelpunt: Heeft jullie Chirogroep er altijd al voor gekozen om zo gelimiteerd mogelijk de gsm te gebruiken?
Tom
: De huidige leiding kan met zekerheid ja antwoorden op die vraag. Ik vermoed dat het voordien ook altijd al zo geweest is. Iedereen die binnen onze Chirogroep opgroeit en de bivakken beleeft, beschouwt onze waarden en de keuze van het gsm-gebruik als de normaalste zaak.

Ongeschreven regels


Dubbelpunt: Chiro Burcht, zijn er afspraken gemaakt over gsm-gebruik op kamp?
Anouk
: Er zijn geen specifieke, geschreven afspraken. Het is de bedoeling dat we onze gsm enkel en alleen voor praktische redenen gebruiken en niet om gewoon wat op Facebook te scrollen. We hebben wel de ongeschreven regel dat er geen gsm’s gebruikt mogen worden aan tafel.

Dubbelpunt: Is iedereen het eens met die afspraken?
Ruben
: Ik ben zelf van mening dat we onze gsm iets te veel gebruiken, maar het is niet dat ik daar actief iets tegen wil doen. 

Dubbelpunt: Hebben jullie daarover regels gemaakt, Chiro Zedelgem-Dorp?
Bouter
: Ja, zoals daarnet gezegd is het de bedoeling dat de gsm vooral gebruikt wordt door de kampverantwoordelijken. Verder is afgesproken dat we enkel na de vergadering onze gsm kunnen gebruiken, dus niet bijvoorbeeld tijdens de platte rust. Op kamp zijn je sociale contacten de leden en niet je sociale media. 

Dubbelpunt: Worden die afspraken goed nageleefd?
Bouter
: De ene gaat met die afspraken al vlotter akkoord dan de andere, maar in het algemeen worden de afspraken goed nageleefd. Al kan het soms wel een pittig discussiepuntje zijn na het kamp. 

Gsm-loos kamp

Dubbelpunt: Zien jullie een kamp zonder gsm's nog als mogelijkheid, Chiro Zedelgem-Dorp?
Pieter-Jan
: Ik denk dat dat met onze leidingsploeg niet mogelijk zou zijn. Het zou tot wrijving en discussie leiden. Ik vermoed dat ik het persoonlijk wel zou kunnen, maar ik vraag me af hoe je dan communiceert met de ouders.
Bouter: Ja, ook op praktisch vlak lijkt mij dat moeilijk. Ik stel mij dan vragen over hoe je bijvoorbeeld muziek laat afspelen of iets timet voor een spel. 

“Volledig zonder telefoon lijkt me moeilijk”

Dubbelpunt: Chiro Dadizele, wat zijn de voordelen van een gsm-loos kamp?
Tom
: Tijdens een bivak leef je enkel samen met de aanwezige personen en je hebt geen enkele afleiding van buitenaf. Zo vermijden we ook heel wat zorgen: gsm’s die per ongeluk beschadigd raken, allerhande regels die gemaakt moeten worden of onnodige ongerustheid bij het thuisfront. Het is verder een onbeschrijflijk zalig gevoel om tien dagen geen informatie te moeten verwerken van de buitenwereld. Na het bivak is er telkens het besef dat de wereld bleef doordraaien.

Bedankt voor jullie antwoorden en inspiratie!