Ik ben het noorden kwijt! Waar kan ik terecht met mijn zorgen?

Ik ben het noorden kwijt! Waar kan ik terecht met mijn zorgen?

Een overzicht van de organisaties waar je als jongere terecht kan

Hulp zoeken als je die nodig hebt, is dapper. Weten waar je terechtkan voor hulp is echter niet evident. Er bestaan zoveel organisaties dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Zit je zelf met zorgen? Of maak jij je zorgen over iemand binnen je Chirogroep? De onderstaande organisaties kunnen je helpen. 

Als leid.st.er kan je een luisterend oor bieden aan je medeleiding of leden. Het is belangrijk om alert te zijn voor elkaar, en ook mild voor onszelf. We zijn echter geen hulpverleners, specialisten of psychologen en dat hoeft ook niet. Voor meer gespecialiseerde hulp verwijs je het beste door naar een organisatie. Een eerste stap kan zijn om jezelf of de ander te laten kennismaken met een van de onderstaande organisaties.

Door Lies
Beeld: Brent Vanderpoorten


TEJO


Bij TEJO kan je als jongere tussen 10 en 20 jaar terecht voor therapeutische hulp. Je kan er je zorgen in vertrouwen delen. Je kan er met of zonder afspraak terecht voor een gesprek met een therapeut. TEJO is gratis, anoniem en je kan er erg snel terecht. De hulp is kortdurend. 

Bekijk op tejo.be waar er in jouw buurt een TEJO-huis is.

Awel 


Bij Awel kunnen jongeren van 6 tot 25 terecht met al hun vragen of zorgen. Je kan met Awel chatten of bellen. Awel is anoniem en gratis. Er is altijd iemand die naar jouw verhaal luistert en mee helpt zoeken naar antwoorden of mogelijkheden.

Je kan bij Awel ook terecht voor getuigenissen en info over thema’s als vriendschap, seksualiteit en ‘wel in je vel’.

Telefoneren naar Awel kan via het nummer 102. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kan dat tussen 16 en 22 uur, en op woensdag en zaterdag tussen 14 en 22 uur. 
Chatten kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 17 en 22 uur, en op woensdag en zaterdag tussen 16 en 22 uur. Daarvoor surf je naar awel.be.

Zelfmoordlijn 1813


Je kunt de Zelfmoordlijn gratis bereiken op het nummer 1813 en op zelfmoord1813.be. Je kan er terecht als je met zelfmoordgedachten zit of als je bezorgd bent over iemand. Ook als je iemand verliest door zelfmoord kan je bij 1813 terecht. 
1813 biedt een luisterend oor maar geeft ook advies en helpt bij zelfhulp. Je kan 24 uur per dag en alle dagen van de week bellen, en iedere avond tussen 17 uur en middernacht chatten. Mailen kan naar mail@zelfmoordlijn.be.

JAC

Het JAC is het jongerenaanbod van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Jongeren tussen 12 en 25 kunnen er gratis terecht met eender welke vraag of bezorgdheid. Dat kan gaan van problemen thuis tot niet goed in je vel zitten. Medewerkers hebben beroepsgeheim, dat wil zeggen dat wat je bij het JAC vertelt vertrouwelijk behandeld wordt. Ouders worden dus niet op de hoogte gebracht. 

Je kan mailen, bellen of chatten, of fysiek langsgaan bij een van de 45 JAC’s in Vlaanderen. Chatten kan je van maandag tot vrijdag tussen 13 en 19 uur. Kijk voor meer informatie over het JAC in je buurt op caw.be/jac.

Lumi


Bij Lumi kan je gratis en anoniem terecht met al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er terecht als je hulp nodig hebt, maar ook als je iemand kent die hulp nodig heeft. Lumi biedt informatie – zowel op hun website als in gesprekken – en een luisterend oor. Je kan er ook terecht als je graag in contact wil komen met anderen die ook twijfelen of ze holebi, transgender, polyamoreus, aseksueel, … zijn.

Je kan bellen op maandag en woensdag tussen 18.30 en 21.30 uur, op het nummer 0800-99 533. Chatten kan op maandag, woensdag en donderdag tussen 18.30 en 21.30 uur. Meer info vind je op lumi.be.

1712


1712 is een organisatie voor iedereen die geweld meemaakt, pleegt of er getuige van is. Dat omvat zowel lichamelijk, emotioneel, seksueel als financieel geweld. Je kan contact opnemen met 1712 als je met vragen zit over bepaalde situaties of als er iemand een grens overschreed. 1712 geeft informatie en advies, en verwijst je eventueel door naar verdere hulp. Contact opnemen met 1712 is gratis en kan anoniem.

Bellen doe je op het nummer 1712. Dat kan van maandag tot vrijdag tussen 9 en 18 uur. Chatten kan van maandag tot vrijdag van 13 tot 17 uur en van 18 tot 22 uur. Je kan ook mailen via een invulformulier op de website. Meer informatie vind je op 1712.be/nl.

Teleblok


Bij Teleblok kan je terecht voor tips en tricks over studeren en over omgaan met school- en examenstress. Je vindt er info over studieplekken en studieplanners, en getuigenissen van medestudenten. Tijdens examenperiodes (januari en juni) is Teleblok ook online bereikbaar. Je kan in die periodes dagelijks van 18 tot 23 uur chatten. Meer info vind je op teleblok.be. 

Druglijn


De Druglijn is een organisatie waar je anoniem terechtkan voor betrouwbare info, advies en zelfhulp. Ze beantwoorden al je vragen over alcohol, drugs, pillen en gokken. De Druglijn biedt een luisterend oor en vertelt je waar je terechtkan voor hulp. 

Je kan van maandag tot vrijdag bellen tussen 10 en 20 uur. Chatten kan van maandag tot vrijdag tussen 12 en 18 uur. Je kan ook mailen. Meer info vind je op druglijn.be.

Wat Wat


Wat Wat is een online platform waar je heel wat kennis en info vindt op maat van jongeren. Vragen over je rijbewijs halen, liefdesverdriet, alleen gaan wonen, onzeker zijn, geld, studiekeuze, seks… Bij Wat Wat vind je tal van getuigenissen, verhalen en informatie over onderwerpen waar jongeren mee bezig zijn. Benieuwd? Surf naar watwat.be. 


Was je getuige of slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag binnen je eigen Chirogroep? Dan kan je altijd terecht bij het Aanspreekpunt Integriteit (API).