Vrienden onder elkaar: “Iedereen Mee Op Kamp heeft de blik van onze Chirogroep echt verruimd” 

Vrienden onder elkaar: “Iedereen Mee Op Kamp heeft de blik van onze Chirogroep echt verruimd” 

Enkele jaren geleden deed Chiro Hermeline uit Wetteren mee met Iedereen Mee Op Kamp, een initiatief waarmee de Chirogroep twee zusjes het kamp van hun leven bezorgde. In dit interview vertelt de leiding hoe ze het concreet aanpakten en wat hun ervaring was met het initiatief. Lees dus zeker verder. Misschien kan jij met jouw Chirogroep ook kinderen die het thuis wat moeilijker hebben blij maken door hen uit te nodigen op jullie bivak. 

Door Hannelore 

 

Iedereen Mee Op Kamp? 

Het recept voor het zaligste kamp heb je al: dé beste leidingsploeg van het land, leden met veel goesting en een heerlijk maf kampthema. Wordt het geen tijd om die zalige ervaring te delen met kinderen en jongeren die om de een of andere reden de weg naar de Chiro (nog) niet gevonden hebben? Met kinderen en jongeren in een kwetsbare positie? Met Iedereen Mee Op Kamp stel je jouw kamp open voor niet-leden en ga je op zoek naar kinderen en jongeren die met jullie de tien beste dagen van het jaar beleven. 

 

Dubbelpunt: Van waar kwam het idee om mee te doen aan Iedereen Mee Op Kamp?  

Chiro Hermeline: Via de sociale media van Chirojeugd Vlaanderen leerden we het initiatief kennen. We hadden op dat moment wel interesse en zochten een manier hoe we konden meewerken. Een mama van een van onze leidsters was nogal actief in onze gemeente. Ze had ook een vzw opgericht waarmee ze een winkeltje startte met kleren voor mensen die het financieel moeilijker hebben. Toen we haar vertelden over Iedereen Mee Op Kamp was zij meteen enthousiast en moedigde ze ons aan om daaraan deel te nemen. 

 

Dubbelpunt: Hoe hebben jullie het concreet aangepakt? Hoe hebben jullie de kinderen bereikt?  

Chiro Hermeline: We konden via het nationaal secretariaat gratis flyers bestellen om reclame te maken. Die deelden we uit aan vzw's die mensen helpen die het niet zo breed hebben, zoals de lokale voedselbank en vluchtelingenwerking. Samen met hen hebben we het project uitgelegd aan mensen uit onze doelgroep. Die vzw's wisten ook beter wie geïnteresseerd zou zijn, aangezien niet iedereen meteen openstaat voor zo'n project. Zo konden we doelgericht zoeken en kwamen we dus in contact met de twee zusjes die uiteindelijk met ons mee op kamp geweest zijn. 

 

Dubbelpunt: Hebben jullie veel extra moeten voorbereiden zodat de zusjes zonder problemen mee konden op kamp?  

Chiro Hermeline: We hadden echt de bedoeling om de kinderen gratis te laten meegaan. Zo konden we kinderen die nog niet in een jeugdbeweging zaten op een laagdrempelige manier laten kennismaken met onze werking en hen een zorgeloos kamp bezorgen. We namen daarvoor contact op met de organisatie van Chiro Voor Chiro, die ons een budget gaf waarmee we materiaal aanschaften. We kochten slaapzakken, veldbedjes en nog wat ander gerief. Die dingen gebruiken we nu nog altijd. Elke keer dat we op kamp gaan, zetten we in ons kampboekje dat er de mogelijkheid is om slaapmateriaal van ons te gebruiken. Het kampgeld van de zusjes hebben we gesponsord gekregen van een plaatselijke serviceclub. 

 

Dubbelpunt: Hoe hebben de twee zusjes het kamp beleefd?  

Chiro Hermeline: Het feit dat het zusjes waren, vonden zij zelf ook wel leuk. Op dat moment waren de kinderen tien en twaalf jaar. Ze zaten toen ook in dezelfde afdeling en als zusjes hadden ze dus ook wel nog veel aan elkaar. Die kinderen gingen tenslotte tien dagen op kamp zonder dat ze iemand kenden. Waarschijnlijk waren ze daarvoor ook nog niet echt alleen van huis geweest. In het begin van het kamp waren ze uiteraard wel gesloten, maar ze zijn toch snel opengebloeid. Vooral de jongste had het echt naar haar zin. Op het einde kwam ze zelfs vragen of ze naar een andere afdeling mocht omdat ze met haar zus niet altijd even goed kon opschieten (lacht). Ook de andere kinderen stonden ervoor open en gingen er echt goed mee om. Het is echt goed meegevallen. 

 

Dubbelpunt: Zitten de zusjes nu nog altijd bij jullie in de Chirogroep?  

Chiro Hermeline: Ja! Intussen zitten ze elk in een andere afdeling, maar ze komen nog iedere week met veel plezier naar de Chiro. Ze zijn echt part of the group geworden. Aan het begin van hun eerste kamp kregen ze van ons ook Chirokleren. Die kregen ze na het kamp dan ook mee naar huis zodat ze daar zelf niet in hoefden te investeren. De kinderen zelf waren daar ook dolgelukkig mee. Om het met hun woorden te zeggen: “Nu voelen we ons een echt Hermelineke.” 

 

“De twee zusjes zijn intussen echt part of the group” 

 

Dubbelpunt: Hebben jullie al andere jeugdbewegingsgroepen in jullie buurt kunnen overtuigen om ook zoiets te organiseren?  

Chiro Hermeline: Op de jeugdraad hebben we wel al over het initiatief gesproken en probeerden we de anderen warm te maken om deel te nemen. Ze toonden interesse, maar tot nu toe hebben de andere groepen in Wetteren nog niet zoiets gedaan. De plaatselijke club van de Rotary is ook langsgekomen om te laten weten dat zij budget hebben om zulke initiatieven te sponsoren. Chirogroepen moeten dus zeker niet afgeschrikt worden door de financiële kost. Bij ons verliep die sponsorzoektocht echt wel vlot. Zelf hebben we de laatste twee jaar wel niet meer deelgenomen aan Iedereen Op Kamp wegens corona. We spraken wel al af om volgend jaar opnieuw enthousiaste kinderen te zoeken. 

 

“Dankzij Chiro Voor Chiro kregen wij het budget om slaapmateriaal aan te kopen” 

 

Dubbelpunt: Waarom zouden jullie het initiatief aanraden aan andere groepen?  

Chiro Hermeline: Het is een ideale manier om extra leden te werven. Wij waren heel blij dat de twee zusjes ook na het kamp nog naar de Chiro wilden komen. Het initiatief verruimt ook de blik van je leidingsploeg, waardoor je op een andere manier naar het Chirowerk kijkt. Je krijgt echt het gevoel dat je als Chirogroep je steentje kan bijdragen. De twee kinderen die met ons meegingen, kenden het jeugdbewegingsleven ook totaal niet, dus omgekeerd hebben wij als groep ook hun blik kunnen verruimen. 

 

“Je krijgt echt het gevoel dat je als Chirogroep je steentje kan bijdragen” 

 

Dubbelpunt: Welke tips geven jullie nog mee?  

Chiro Hermeline: Laat je zeker niet afschrikken door het financiële aspect. Zoals gezegd zijn wij vrij snel aan het kampgeld geraakt. Vraag dus zeker eens rond bij serviceclubs. Om kinderen te vinden, is het een goed idee om samen te werken met plaatselijke vzw's die zich bijvoorbeeld inzetten voor mensen in kansarmoede. Zij zullen je zeker willen helpen en hebben een goed zicht op wie je specifiek kan aanspreken. 

 

Dubbelpunt: Bedankt voor het interview!