Getuigenissen

Getuigenissen

Getuigenissen over racisme

Amina kwam vandalisme aan haar Chiroheem aangeven bij de politie. Daar kreeg ze de waarschuwing dat ze mensen van haar eigen soort kwam aangeven. Toen Jamesson aspi was, werd hij gepest in zijn Chirogroep. Zijn huidskleur gaf de pesters makkelijke munitie om tegen hem te gebruiken.

Verhalen als die van Amina en Jamesson doen ons schrikken. Ze krijgen veronderstellingen of scheldwoorden naar het hoofd geslingerd op basis van hun naam of hun uiterlijk. Het doet hen pijn, ze krijgen de kans niet om hun jeugd onbezonnen door te brengen, om gek te doen, of om gewoon zichzelf te zijn. En dat kwetst ook ons. In de Chiro heeft zulk gedrag geen plaats. Vanuit verontwaardiging en een rechtvaardigheidsgevoel streven we naar beter: we laten iedereen meespelen en nemen het op voor elkaar.

Getuigenissen als deze tonen ons hoe belangrijk het is om onze stem te laten horen en de strijd tegen racisme aan te gaan. We slaan de handen in elkaar om die verhalen naar buiten te brengen en bewustwording te creëren. We willen racisme en discriminatie – zowel binnen de jeugdsector als daarbuiten – verkleinen.

Zit je met vragen? Wil je zelf je verhaal delen of wil je iets kwijt? Stuur gerust een mailtje naar diversiteit@chiro.be.