Chiro Beselare deed mee aan Operatie Proper van Mooimakers
Chiro Beselare deed mee aan Operatie Proper van Mooimakers
De commissie Duurzaamheid sprak met Liesbeth van Chiro Beselare, waar ze de afgelopen jaren deelnamen aan Operatie Proper van Mooimakers. Ze begonnen met zwerfvuil opruimen in hun buurt, maar ze deden nog veel meer.
Hoe kwamen jullie op het idee om zwerfvuil op te ruimen in de buurt?
Liesbeth: Heel wat van onze leden waren er zelf al mee bezig. Zo ruimden ze in hun hun straat, buurt of wijk regelmatig zelf zwerfvuil op. Daardoor werden we een drietal jaar geleden geïnspireerd om met onze Chirogroep zwerfvuil te gaan opruimen in onze gemeente. Dus nog voor we in aanraking kwamen met Mooimakers waren we al bezig met onze buurt proper te maken.
Hoe kwamen jullie in aanraking met Operatie Proper van Mooimakers?
Liesbeth: De school bij ons in de buurt deed ook zwerfvuilacties en deelde informatie over Mooimakers en Operatie Proper. Omdat we zelf al opruimacties organiseerden, waren we erg benieuwd wat Mooimakers voor ons kon betekenen. We namen contact op met Mooimakers en uiteindelijk kwam er iemand langs om ons wat uitleg te geven over wat Operatie Proper allemaal inhoudt.
Kan je ons vertellen wat het precies is?
Liesbeth: Als je deelneemt aan Operatie Proper stel je met je Chirogroep een actieplan op waarin je acties noteert om het Chiroterrein en de buurt netter te maken. De acties focussen niet alleen op het organiseren van zwerfvuilacties. Zoveel mogelijk verpakkingen vermijden bij het vieruurtje of op andere activiteiten kan ook een actie zijn. Er is een webshop waar je gratis materiaal kan bestellen om je opruimactie te organiseren, bv. grijpers, vuilniszakken, fluohesjes, enz.
Wat deden jullie precies en wat kreeg je ervoor terug?
Liesbeth: We stelden zo'n actieplan op en nu organiseren we dus al drie jaar zwerfvuilacties. De leidingsploeg steekt wel wat voorbereiding in die acties. Zo wordt de gemeente opgedeeld in zones en verdelen we welke afdeling waar gaat opruimen. Helaas kon door de coronamaatregelen onze zwerfvuilactie dit jaar in mei niet doorgaan.
Wat krijgen we ervoor terug? Veel respect van buren, ouders en andere inwoners van Beselare. Daarnaast leerden we onze leden iets bij over wat we als Chirogroep belangrijk vinden. En verder krijgen we er ook wel een mooie financiële beloning voor. Op het einde van het werkjaar krijg je een bepaald bedrag van Mooimakers. Dat wordt bepaald op basis van het aantal acties dat je uitvoert, het aantal leden van je Chirogroep, enzoverder.
Wat vonden de leden van de opruimactie?
Liesbeth: De leden vonden het plezant. We hadden hen op voorhand niet verteld wat we gingen doen. Uiteindelijk waren ze aangenaam verrast. Zo vonden ze het leuk om eens de grijpertjes van Mooimakers te gebruiken. We deden ook een klein wedstrijdje. We lieten hen in groepjes tegen elkaar strijden: om het meeste afval in hun zak. Daardoor was er wat competitie, wat het extra leuk maakte.
Heeft dat veel energie van jullie gevraagd? Zou je het andere groepen aanraden?
Liesbeth: Dat valt heel goed mee. Je moet er natuurlijk wel aandacht voor blijven hebben en af en toe informatie doorgeven aan Mooimakers. Maar als je er een verantwoordelijke voor aanstelt, is het zeker haalbaar. Ik zou het zeker andere groepen aanraden. Operatie Proper heeft een positief effect op de leden, de leiding en de buurt van onze Chirogroep. Bovendien krijg je er wat voor in ruil. We zijn van plan om dit werkjaar opnieuw deel te nemen.
Hoe staan jullie verder tegenover duurzaamheid en ecologie in jullie Chirogroep?
Liesbeth: In onze leidingsploeg zijn er een paar zeer bewust bezig met duurzaamheid. Daarom proberen we er tijdens onze werking zo veel mogelijk op te letten. Zo zullen we altijd voor glazen flesjes kiezen en proberen we op verschillende manieren te sensibiliseren. Voor Mei Plasticvrij maakten we onder andere een affiche voor de leden met tips over hoe ze in het dagelijks leven minder plastic kunnen gebruiken. En op kamp zorgen we door de juiste informatie dat onze leden goed weten hoe ze moeten sorteren.
Zorgt corona ervoor dat het moeilijker is om met duurzaamheid in je werking bezig te zijn?
Liesbeth: Corona zorgt inderdaad wel voor enkele extra obstakels. Zo gaven we als vieruurtje normaal gezien boterhammen aan onze leden. Door corona is het helaas moeilijker om dat op een veilige manier te doen. Daarom hebben we nu gekozen voor koekjes die apart verpakt zijn. Dat vinden we jammer, maar we proberen er wel op te blijven letten. Zo konden sympathisanten van onze Chirogroep als vervanging voor ons jaarlijks feestweekend dit jaar aperoborden bestellen. Hier kozen we er dan weer bewust voor om gebruik te maken van de borden van de Chiro en vroegen we een waarborg. Zo vermeden we het gebruik van kartonnen of plastic borden.
Fijn dat jullie in coronatijden toch aandacht proberen hebben voor duurzaamheid in jullie werking.
Interesse om met jouw Chirogroep deel te nemen aan Operatie Proper van Mooimakers?