Samen sterk

Samen sterk

Een kampbezinnig van Chiro Pendoender

Een kampbezinning van Chiro Pendoender. 

Inhoud

Woord vooraf

Een inkeermoment

Een duidingsmoment. 3

Een doe-moment. 3

Een symbool

Zending

 

. 4

Woord vooraf

Het woord 'bezinning' heeft vele betekenissen. Googleman kan die al na enkele klikken geven. Het is je even beraden, raad vragen, antwoorden zoeken.  Het kan ook berouw tonen zijn. Beseffen wat je doet en hoe je je gedraagt. Je scherpt je bewustzijn, je onderzoekt je eigen geweten.  Je komt tot een helder inzicht, misschien wel tot inkeer. Je vindt een nieuwe kalmte. Je komt misschien zelfs tot meditatie. Je krijgt misschien wel spijt of zelfs wroeging.  Maar het opent in elk geval deuren voor overleg om samen te bouwen aan een betere wereld, en dat begint bij jezelf en zeker ook in jouw afdeling.

In deze bezinning zullen we het hebben over samen kamp maken, door gebruik te maken van elkaars talenten (een stuk geïnspireerd op de kampbezinning 'Verwen(d) met talent' van KSJ-KSA-VKSJ).

 

Een inkeermoment

Enkele leiders zijn takken aan het verzamelen voor het kampvuur. De zingever onderbreekt hen en vraagt wat ze aan het doen zijn. Ze vertellen dat ze hout sprokkelen voor het kampvuur. Daarna vraagt de zingever waarom ze de leden die takken niet laten zoeken. De leiders vertellen dat ze bang zijn dat het fout zou lopen.

Zingever              Hoi, dag leiders, wat zijn jullie aan het doen?

Leider 1                Wij verzamelen hout voor het kampvuur.

Zingever              En waarom laat je de leden dat niet doen? Dat is toch makkelijker? Jullie hebben al werk genoeg!

Leider 2                Dat zou gemakkelijk zijn, ja, maar wat als ze dan ruziemaken voor wie de meeste takken vond?

Leider 1                Of dat ze elkaar met die takken zouden slaan?

Leider 2                Of goede takken van de bomen kraken, terwijl dat niet nodig is.

De zingever vertelt dat hij dat wel jammer vindt, dat de leiders de leden niet vertrouwen. Een goed kamp kan maar slagen als iedereen volgens hun eigen talenten hun best doet.

Zingever              Ik begrijp, leiders, dat jullie voor een superkamp willen gaan. Maar ik denk dat de leden dat ook wel willen doen. En dat zij zich bewust zijn van hun rol daarin. Een aantal leden willen dat ook uitspreken.

Een aantal leden komen vooraan om iets voor te lezen.

Lid 1                      Als ik ruzie maak met mijn vrienden, dan breek ik de tak van de vrede.

Lid 2                      Als ik kwetsende woorden spreek, dan breek ik de tak van de vriendschap.

Lid 3                      Als ik iemand pest, dan breek ik de tak van zijn of haar vertrouwen.

Lid 4                      Als ik niet wil zeggen dat iets goed was omdat ik jaloers ben, dan breek ik de tak van talent.

Lid 5                      Als ik altijd kritiek heb op de activiteiten die de leiding organiseert, dan breek ik de tak van hun inzet.

Lid 6                      Als ik iemand niet wil helpen, of als ik klaag over de diensten die ik moet doen, dan breek ik de tak van de dienstbaarheid.

Zingever              Bedankt, jongens en meisjes, dat jullie dat wilden voorlezen. Ik ben er zeker van: als jullie zo denken, ook over andere zaken, dan breken we geen takken, maar houden we ze samen om iets mee op te bouwen.

Een duidingsmoment

De zingever laat de leden ervaren dat takken op zich niet zo sterk zijn, maar als we ze bundelen, worden ze onbreekbaar. Op kamp gaat het niet over een individu alleen maar over wat we samen kunnen doen. We mogen ook niemand uitsluiten, anders wordt die broos en breekbaar.

Zingever              Ik zou graag twee sloebers bij mij hebben.

De sloebers komen erbij.

Zingever              Neem eens allemaal één tak. En probeer die te breken, in zoveel mogelijk kleine stukjes.

De kinderen nemen een droge tak en breken die al bij al gemakkelijk in stukjes.

Zingever              Een tak alleen, los van de boom, verliest kracht en wordt heel erg broos. Zo zijn ook wij. Als we alleen zijn, zijn we niet zo sterk.

                               Ik zou nu graag twee speelclubbers hebben, telkens met een leider.

De speelclubbers komen erbij.

Zingever              Neem eens de overige takken en maak er samen met je leider een bundel van. Probeer daarna de bundel eens te breken.

Er wordt een stevige bundel gemaakt. De speelclubber kan die niet breken (of het gaat toch heel moeilijk).

Zingever              Als wij de takken bundelen, dan wordt de nieuwe bundel sterk en onbreekbaar. Zo is het ook met ons, als wij onze talenten kunnen bundelen. Dan wordt onze groep heel sterk, en dat moeten we proberen te doen. Samen sterk!

Een doe-moment

In de groep zullen de leden nu met elkaar spreken. Het onderwerp is: wie heeft welk talent? Ze mogen even ‘stoefen’, maar uiteindelijk moet het gesprek ook gaan over hoe ze hun talenten kunnen inzetten voor de groep. De leiding is supergoed bezig als ze erin slagen om de kinderen ook de talenten van de vriendjes te laten benoemen. Probeer iedereen erbij te betrekken. Je kan ook een voorbeeld geven: “Ik vind dat jij supergoed kan zorgen voor iemand die het lastig heeft in een spel.” Of ook: “Ik vind het knap dat jij iedereen motiveert om hun best te doen tijdens het spel.”

Daarna mogen de kinderen hun talent op een post-itje schrijven. Dat mogen gerust verschillende kleuren zijn. Dat post-itje wordt bevestigd op een borstelstok van hun afdeling.

Intussen speelt er muziek.

Een symbool

De stokken worden samengebracht en bovenaan samengebonden zodat we ze open kunnen zetten als een tipi. Vanuit de bovenkant vertrekt een touw waaronder een lantaarn hangt met een Chirokaars in. De leden brengen de stok naar de hoofdleider terwijl een lid van de afdeling voorleest.

Zingever              Nadat jullie in je afdelingen bezig geweest zijn, willen we nu de krachten van alle afdelingen bundelen in een mooi symbool. Een lid van elke afdeling brengt zijn stok naar de hoofdleiding terwijl de leider iets voorleest.

Sloebers              We bundelen onze takken met talenten, want grote en kleine talenten moeten allemaal een plaats krijgen in onze groep. Iedereen hoort erbij, we willen niemand uitsluiten. Dat we daarin sterk mogen worden.

Speelclub            We bundelen onze takken van vriendelijkheid, want als we aan iedereen die we tegenkomen een goede morgen, goede middag of goede avond wensen, zal de wereld er al wat vriendelijker uitzien. Dat we daarin sterk mogen worden.

Rakwi's                We bundelen onze takken van vrede, want als wij geen ruzie maken, gaan grote mensen misschien ook beter nadenken. Dan moeten kinderen en jongeren niet meer vluchten voor geweld en zal de wereld vredevoller zijn. Dat we daarin sterk mogen worden.

Tito's                     We bundelen onze takken van dienstbaarheid, want als wij elkaar helpen en voor elkaar door het vuur gaan, dan bouwen wij aan een warme samenleving. Dat we daarin sterk mogen worden.

Keti's                    We bundelen onze takken van delen, want als wij van onze overvloed delen met armen dichtbij of veraf, dan zullen minder mensen hongerlijden of dakloos zijn. Dat we daarin sterk mogen worden.

Aspi's                    We bundelen onze takken van verdraagzaamheid, want als we leren omgaan met de kleine kantjes van de anderen, dan ergeren we ons minder en zullen er heel wat minder conflicten zijn. Dat we daarin sterk mogen worden.

Kokjes en VB's  We bundelen onze takken van het kind zijn, opdat ook wij volwassenen het kind in ons niet zouden verliezen. Opdat we leren om ons te ontspannen en het leven aan te nemen zoals het komt, zoals kinderen ook doen. Dat we daarin sterk mogen worden.

De hoofdleiders maken de tipi en laten de kaars branden.

Zending

De zingever sluit de bezinning af door ons op kamp te zenden.

Zingever              Jongens en meisjes, beste leiders en volwassenen. We stonden op de vooravond van ons kamp even stil bij de kracht van het samenwerken. Alleen ben je niets op kamp, maar we hebben je talent nodig om er iets moois van te maken. We hebben jou nodig, anders lukt het ons ook niet.

                               Het symbool dat hier door de hoofdleiders werd gemaakt, zal ons daar blijvend aan herinneren. De Chirokaars wordt gedragen door de afdelingen samen, door elk van jullie met zijn of haar talent. Als we daar niet in slagen, dan valt de tipi in elkaar en ligt de Chiro op de grond. Dat willen we niet. We willen de Chiro optillen naar een niveau waar het voor iedereen goed is. De kaars van de Chiro brandt in het midden zoals ook het vuur van deze beweging leeft in onze groep.

                               Geniet van het kamp en vergeet de boodschap van vandaag niet.

 

De groepsleiding kan nu nog de laatste schikkingen meedelen.