Superhiro: Jitske Van de Veire

Superhiro: Jitske Van de Veire

“Chiro is een van de mooiste ervaringen uit je leven. Je leert er veel en je hebt het vaak later pas door.”


Jitske Van de Veire is een creatieve duizendpoot: ze is eigenaar van de WAKKO-kapper in Gent, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, schenenschopper op Instagram en dochter van radiomaker Peter Van de Veire. In februari reikte ze nog een MIA uit. Deze maand doet ze er nog een schepje bovenop en is ze Superhiro in Dubbelpunt!

Door Lies


Dubbelpunt: Dag Jitske, leuk je te ontmoeten. Wanneer is jouw Chiroavontuur gestart?
Jitske
: Ik ben op mijn 7 jaar bij de pinkels gestart, bij de allerkleinsten in Chiro Waarschoot. Toen was dat nog een meisjesgroep, Chiro Nazoena. Het is via een vriendinnetje dat ik bij de Chiro terechtgekomen ben. Mijn papa heeft zelf in de Chiro gezeten en mijn beide zussen later ook. Chiro zit dus wel in de familie. Toen ik tweedejaars aspirant was, gingen de jongens- en meisjesgroep van Waarschoot samen. Ik ben drie jaar leiding geweest bij Chiro Waarschoot. Dat was vrij kort in vergelijking met anderen, maar ik had er op een bepaald moment geen tijd meer voor waardoor ik moest stoppen. 

Mijn papa en mijn zussen zaten in de Chiro. Het zit in de familie.

 

Dubbelpunt: Wat vond je zelf het leukste? Lid of leiding zijn?
Jitske
: Lid zijn, omdat alles dan nog zo onschuldig is. Als leiding moet je volwassen en verantwoordelijk zijn. Toen ik lid was, keek ik erg hard uit naar het leiding zijn en dat was heel tof, maar er komt zoveel meer bij kijken dan je eerst zou denken. 

Dubbelpunt: Welke afdeling vond je het leukst als lid?
Jitske
: Als lid vond ik de tippers en de aspi’s het leukst. Als tippers hadden wij heel toffe leiding die heel goed kon omgaan met al die ontluikende pubers. Dat waren wijze en intense spelletjes. Onze vriendengroep is toen ook echt hecht geworden. Mijn aspirantenjaar vond ik geweldig. Je mag dan al wat meer doen dan normaal. Wij zijn toen voor de eerste keer gemengd met de jongens erbij op weekend gegaan, waardoor wij ineens met veel meer waren. Dat bracht wel wat drama met zich mee als er koppeltjes gevormd werden. Ikzelf had daar geen last van! (lacht)

Dubbelpunt: En als leiding?
Jitske
: Als leiding heb ik in mijn eerste jaar leiding gegeven aan de pinkels. Dat waren supergrappige kinderen. De rakwi’s vond ik zelf een pittige afdeling. Die beginnen heel licht te puberen maar zijn tegelijkertijd nog heel kinds. De tofste afdeling om leiding aan te geven, vond ik de speelclub. Die zijn hilarisch! Die speelclubbers zijn enthousiast over alles en zijn in tegenstelling tot pinkels niet bang van wat verf. Dat zijn echte ravotters. 

Wij waren met drie meisjes thuis, dus de avond voor wij op kamp vertrokken: pure chaos!

 

Dubbelpunt: Zijn er momenten of ervaringen die er voor jou uit springen?
Jitske
: Ik keek altijd zo hard uit naar het kamp! In tenten slapen, ons wassen in een rivier en heel de dag buiten zijn. Naarmate het kamp naderde was het elk jaar weer wachten op het moment dat je het kampboekje kreeg met daarin het bivakthema, wat we gingen doen en wat we gingen eten. Wij waren op voorhand al bezig met raden wat het thema ging zijn. De avond voor wij op kamp vertrokken, was altijd heel chaotisch bij ons thuis. Wij waren met drie meisjes en altijd moest er wel iemand last minute nog iets van de winkel hebben. Op kamp schreef ik zelf nooit brieven naar huis, hoogstens een kaartje. 

Dubbelpunt: Je bent ondertussen oud-leiding. Heb je nog veel contact met de Chiro of met je Chirovrienden van toen?
Jitske
: Met mijn Chirovrienden heb ik nog veel contact. Er zijn wel wat Facebookgroepjes met de harde kern, de OG’s. Binnenkort is het ook fuif van Chiro Waarschoot, dan gaan we met z’n allen wat eten voor we naar daar gaan. Met de Chiro zelf heb ik niet zoveel contact meer. Maar ik neem wel veel dingen mee die ik in de Chiro geleerd heb. Zo ben ik woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, waar ik vorming geef aan pubers. Een van de plekken waar ik daarvoor mijn inspiratie haal is de Chiro. Daar heb ik leren omgaan met kinderen, verantwoordelijkheid opnemen, sociaal omgaan met mensen, vergaderen en zoveel meer. Op dat moment besef je dat totaal niet, maar je kan zoveel uit je Chirocarrière halen. 

Als LGBTQ+-jongere opgroeien is in de Chiro soms moeilijk

 

Dubbelpunt: Zoals je net al aanhaalde, ben je woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. Waarvoor staan jullie en wat doen jullie zoal?
Jitske
: Wij zijn een jongerenorganisatie die wel wat anders is dan de standaard jeugdbeweging. Wij zijn een organisatie voor LGBTQ+-jongeren van 12 tot 30 jaar. Wij doen heel uiteenlopende dingen. Zo geven wij vorming of workshops voor jongeren, en we organiseren kampen, weekends en praatcafés. Allerlei sociale activiteiten voor LGBTQ+-jongeren om elkaar te leren kennen. Het is belangrijk voor jongeren om in een veilige omgeving op te groeien en dat kan soms in bijvoorbeeld de Chiro moeilijk zijn. Bij WJNH komen ze zo in contact met andere LGBTQ+-jongeren, die in een soortgelijke situatie zitten.

Dubbelpunt: Wel Jong Niet Hetero geeft dus vorming in het jeugdwerk. Waar gaat die zoal over?
Jitske
: Dat kan bij Chirogroepen zijn. Daarbij geven wij info over situaties, zoals hoe je ermee moet omgaan als er iemand uit de kast komt of trans is in je leidingsploeg. Het is vooral belangrijk om te weten hoe je in sommige situaties moet reageren. Om een veilige plek te vormen voor kinderen moet je het discreet genoeg aanpakken en benadrukken dat het normaal is. Voor de Chiro is het belangrijk dat onderwerpen zoals gender, seksualiteit en diversiteit zichtbaar worden. Zoals nu bijvoorbeeld via Dubbelpunt of via jaarthema’s. Het bespreekbaar maken doet al veel. 

Dubbelpunt: Was er in je eigen Chirogroep aandacht en plaats voor die onderwerpen?
Jitske
: Ça va. Dat was bij mijn Chirogroep geen probleem. Toen ik zelf tegen mijn vrienden vertelde dat ik op vrouwen viel, deden zij daar niet vreemd over. Ik had een heel hechte vriendengroep. Je hebt altijd weleens onbegrip van bijvoorbeeld kindjes in de Chiro. Onlangs ging ik nog eens leidinggeven en toen was er een jonge gast van de keti’s die het woord gay als scheldwoord gebruikte. Als leiding vind ik het belangrijk om op zulke zaken te reageren. Toen vond ik dat moeilijker om te reageren omdat ik zelf geen leiding meer was en ik dat mijn taak niet vond.

Niet iedereen moet in hun bloot gat op Instagram gaan staan, zoals ik!

 

Dubbelpunt: Je bent erg actief op Instagram, je hebt maar liefst meer dan 36 000 volgers. Wat is de boodschap die je wil meegeven aan je volgers?
Jitske
: Instagram is voor mij een soort reality check. Ik wil een tegenantwoord bieden aan alle perfectie op Instagram. En met die perfectie is niks, hoor. Maar ik wil dus tonen dat het oké is om jezelf te zijn. Niet iedereen moet daarom in hun bloot gat op Instagram gaan staan, zoals ik. (lacht

Dubbelpunt: Heb je nog een boodschap of tip voor je huidige Chirovolgers?
Jitske
: Ja, ik heb mij binnen de Chiro soms wel onzeker gevoeld omdat je in een groep jezelf weleens vergelijkt met anderen. Maar omarm vooral die diversiteit. De Chiro zorgt ervoor dat je vriendschappen sluit die je anders misschien niet zou sluiten. Je hebt er veel aan. En je ziet of merkt het ook aan mensen of ze in de Chiro hebben gezeten. Ik had dat zelf meteen door bij mijn lief. Chiro is een van de mooiste ervaringen uit je leven. Je leert er veel en je hebt het vaak later pas door.

Chiro @ Pride!

Stap mee met de Chiro tijdens de Pride! Toon dat de Chiro er voor iedereen is, steun je Chirovrienden die een coming-out deden of kom om te tonen dat er helemaal niets mis mee is! De Pride is een groot feest met leuke Chiromensen en tegelijkertijd maak je een sterk statement. Door de coronamaatregelen is de pride in Brussel uitgesteld naar eind augustus. Youthwork@Pride – waar me ons met de Chiro bij aansluiten - bekijkt momenteel of we zullen meelopen op de Pride in Antwerpen begin augustus of die in Brussel eind augustus. Van zodra we hier meer over weten vind je alle informatie op onze Pride webpagina.