Herbruikbare bekers

Herbruikbare bekers

Wetgeving

Vanaf 15 juni 2023 wordt het gebruik van wegwerpbekers verboden bij alle voor het publiek toegankelijke evenementen. Het wordt verplicht om hierbij een systeem te voorzien waarbij 90% van de bekers wordt ingezameld voor hergebruik. Voor meer info rond de nieuwe wetgeving kan je hier terecht.

Impact corona op het gebruik van herbruikbare bekers

Hygiëne en veiligheid op evenementen zullen des te belangrijker worden na de coronacrisis. Aan het gebruik van herbruikbare bekers op evenementen zal er op zich niks veranderen, maar extra hygiënemaatregelen zullen natuurlijk nodig zijn.

Nog voor de coronacrisis adviseerden we in samenwerking met Ecocup om het aantal bekers te bestellen, gelijk aan het effectieve aantal consumpties dat er ongeveer gedronken zal worden op jullie evenement. Op die manier moet er niet afgewassen worden tijdens het evenement en wordt er voor elke consumptie een nieuwe/propere beker gebruikt. Na het evenement worden de bekers industrieel en op hoge temperatuur gereinigd, zo worden alle mogelijke virussen gedood. 

Waar vind ik herbruikbare bekers? 

  • De regionale afvalintercommunale: 
    Heel wat regionale afvalintercommunales voorzien al herbruikbare bekers. In sommige gevallen beschikken ze helaas niet over voldoende bekers als er meerdere evenementen tegelijk plaatsvinden.
    Kom via deze pagina te weten onder welke afvalintercommunale jouw gemeente valt en neem er contact mee op.
     
  • De uitleendienst van de gemeente:
    Er zijn gemeenten die hun eigen ontleensysteem voor herbruikbare bekers uitgewerkt hebben. Neem dus zeker eens contact op met de milieudienst van jouw gemeente.
     
  • Drankhandelaren:
    Er zijn grote en kleine drankhandelaren waar je herbruikbare bekers kan ontlenen als je ook de drank van je evenement bij hen afneemt. 
     
  • Een privé-aanbieder:  
    Er zijn heel wat bedrijven die jou kunnen voorzien van herbruikbare bekers.

Hoeveel bekers heb je nodig?

Bestel 4 bekers per liter alcoholische en niet-alcoholische drank. 
Baseer je daarvoor op het aantal liter dat je het jaar ervoor hebt verkocht of die je schat te verkopen.
    
Zo hoef je je tijdens het evenement geen zorgen te maken over de afwasshift en heb je voldoende bekers voor een hele avond. 
Na afloop van het evenement gaan de bekers terug naar de leverancier en worden ze daar afgewassen. Elke geopende doos wordt aangerekend als vuil en daar moet je dus ook afwaskosten voor betalen. 

Waarborg- en inzamelsysteem

Om je bezoekers respectvol te laten omgaan met herbruikbare bekers werk je het beste met een waarborgsysteem. Zo zullen bezoekers de bekers niet meenemen naar huis of zomaar laten rondslingeren. Je kan werken met verschillende inzamelsystemen.

  • Waarborg:
    Het is aangeraden om de bezoekers van je fuif een waarborg voor de beker te laten betalen. Dat kan door bij de drankkaarten jetons te verkopen die de bezoekers aan de bar moeten omruilen voor hun herbruikbare beker. Per drankje betaal je een drankbon en een jeton. De lege bekers kunnen opnieuw ingeruild worden voor een jeton. Op het einde van de fuif krijg je dan als bezoeker je waarborg terug als je de jeton inruilt. Je kan ook zonder jetons werken en rechtstreeks een waarborg van bv. € 1 vragen.
    Op grote evenementen is het minder praktisch om aan de bar met cash geld te werken. We raden dus aan om jetons of bekers aan de drankbonnenstand te verkopen en te laten inleveren. 
  • Beloningsysteem:
    Je vraagt geen waarborg maar elke bezoeker kan bekers inleveren en krijgt daarvoor een beloning. Opgelet: als je bekers huurt, zal je per ontbrekende beker een bepaalde som moeten betalen, waar je in dit geval geen waarborg van je bezoeker voor gekregen hebt.  
  • Zelf bekers ophalen:
    Als je voldoende medewerk(st)ers hebt, kan je zelf regelmatig de bekers ophalen in de zaal. Zorg dan wel dat de medewerk(st)ers herkenbaar zijn aan de hand van hun outfit. Let er ook op dat niemand bekers meeneemt naar buiten.

Alle drie die inzamelsystemen hebben voor- en nadelen. Onderzoek dus wat voor jullie het handigste is. Stem met de verenigingen in jullie gemeente af welk systeem zij hanteren en spreek af welke waarborg je aan de bezoekers vraagt. Zo vermijd je dat de bezoekers van jouw fuif de bekers bijhouden en inruilen op een andere fuif waar ze meer waarborg terugkrijgen. 

Tips:

  • Breng de bezoekers op de hoogte van hoe het beker- en waarborgsysteem werkt. 
  • Zet de waarborg hoog genoeg (minstens een euro).
  • Voorzie altijd de mogelijkheid om bekers in te ruilen voor geld.
  • Zorg dat de barmedewerkers goed gebrieft zijn over het waarborgsysteem en hoe ze het moeten toepassen. 
  • Hou de inzamelstand langer open dan de bar.
  • Bij grotere evenementen scheid je de inzamelstand het beste van de rij van de bar.
  • Voorzie bij de uitgang een doneerstand voor bekers als bezoekers niet willen wachten om hun bekers in te leveren.


Meer informatie over het gebruik van herbruikbare bekers vind je in de handleiding van OVAM of op ikorganiseer.be.