Solidariteitsproject voor het basisonderwijs

Nieuw: Samen, plezant, sterk!

Samen, plezant, sterk! Een mooi motto dat Wivine en haarfamilie belangrijk vinden. Zo zijn zij lid van de boerenbond. In die organisatie van lokale boeren worden de krachten gebundeld om betere omstandigheden te krijgen. In Djuma is de landbouwgrond namelijk geen privébezit. De grond is eigendom van het grondenhoofd. In ruil voor het lenen van een stukje grond moeten de inwoners huur betalen en een stukje van hun oogst afgeven. Daarnaast is het moeilijk om een toekomstplan te hebben. Boeren weten niet welk stuk grond ze volgend jaar mogen bewerken en kunnen dus geen teeltplan maken. Door de krachten te bundelen, proberen ze die uitdagingen het hoofd te bieden.

Tijdens dit project maken we kennis met Wivine, een 12-jarig meisje uit de Democratische Republiek Congo. We maken kennis met haar gewoonten, rituelen en familie, maar ook met de uitdagingen in haar leefomgeving. Ontdek het samen met ons en beleef samen met haar talloze avonturen.

De materialen

Handleiding voor de leerkracht (€6)

In de handleiding vind je per week het thema en het verhaal, kant-en-klare lessen met methodieken, gespreksvormen, een afsluiter en leuke weetjes: voor elk wat wils!

Wiwine - LSP 2023
Wiwine - LSP 2023 ob
Wiwine - LSP 2023 bb

Het werkmateriaal voor de leerlingen

Een speels boekje voor elke leerling met daarin opdrachten, de tekeningen van het verhaal, de partituren van het lied, en enkele extra's.

We voorzien een apart boekje voor de onderbouw (tweede - derde - vierde leerjaar) en voor de bovenbouw (vijfde - zesde leerjaar).

Themalied - 'Tot iedereen mee is!'

Dit jaar werken we met het lied ‘Tot iedereen mee is'. Je leert samen met de leerlingen een strofe na elke lesweek. Het lied en de partituur kan je downloaden met je gepersonaliseerde link via webshop.broederlijkdelen.be.

Alle downloads

Vanaf dit jaar stellen we een aantal bijlagen van het lagere schoolproject ook online beschikbaar, zodat je die gratis kan downloaden. Hieronder kan je de gratis bijlagen van dit jaar terugvinden.