Samen Leven (Spoor ZES, de dienst voor Zingeving Engagement Solidariteit)
Bezinning of viering voorbereiden
Bezinning of viering voorbereiden
Help, ik moet een bezinning of viering voorbereiden!
Een bezinning of viering is een dankbaar moment om tot rust te komen en met je afdeling of Chirogroep even stil te staan. Maar hoe begin je eraan? Hieronder geven we je met een stappenplan mee hoe je een viering of bezinning kunt voorbereiden.
Stap 1: Neem een wit blad
Neem een groot wit blad of een flap en ga rond die flap zitten voor een korte brainstorm.
Stap 2: Wat willen jullie vieren?
Dikwijls worden vieringen en bezinningen georganiseerd uit gewoonte, omdat het moet. Stel je met het ploegje de vraag: waarom willen we deze viering?
Geen idee? Misschien is het wel om een van de volgende redenen:
- Blij dat we met zoveel in de Chiro zitten of met zoveel op kamp zijn
- Vieren dat het nieuwe Chirojaar begonnen is of vieren dat een fijn kamp is
- Stilstaan bij wie er niet bij is dit kamp
- Afscheid nemen van elkaar, afsluiter van een geweldig jaar
- Als sfeermoment
Stap 3: Wie zijn jullie?
Je hebt pas iets aan een bezinning of viering als die afgestemd is op de doelgroep: jullie dus. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wie zijn wij?
Een groep die houdt van tradities of een groep waar het warme water opnieuw uitgevonden kan worden?
Een groep die samen bezinningen organiseert of een groep die liever per afdeling werkt?
Een groep die zelf aan het woord wil zijn of een groep die iemand anders de leiding ziet nemen?
Een groep waar Jezus een plaats krijgt of een groep die het wat anders aanpakt?
Stap 4: Met wie?
Is de viering iets voor je Chirogroep? Of enkel voor je eigen afdeling?
Wil je ook anderen uitnodigen? Hoe zul je hen uitnodigen?
Stap 5: Kleed je viering in
Thema
Een thema maakt een viering of bezinning makkelijker om voor te bereiden. Een thema kan zowat alles zijn. Je kunt iets kiezen op maat van de kleintjes, je kunt vertrekken vanuit een thema, een prentenboek of muziek. Zorg wel dat het geheel afgestemd is op de doelgroep: een ribbel heeft niets aan Kings of Leon. Samen zingen kan natuurlijk ook.
Kijk eens op de zingevingsdatabank. Je vindt er een pak inspiratie.
Uitwerking
Eens je een thema gekozen hebt, kun je verder brainstormen over de verschillende onderdelen van je bezinning of viering. Bouw op rond een centraal idee of een centrale activiteit. De betrokkenheid is altijd hoger in een viering of bezinning als je iets mag doen. Kijk eens bij onze methodieken op de zingevingsdatabank als je hierbij niet meteen zelf ergens op kunt komen.
Praktisch
Wil je een korte bezinning of iets langer? Laat de duur afhangen van wat je doet. Maak je een mooi geheel met teksten en liedjes, zorg er dan voor dat het geheel ongeveer 30 tot 40 minuten duurt. Als je een actieve opdracht geeft, mag het langer duren.
Is wat je wil doen haalbaar met het aantal mensen? Een boek voorlezen kun je niet met 50 mensen, maar projecteren kan wel.
Welke middelen heb je nodig? Heb je elektriciteit, een beamer, een microfoon of internet nodig voor deze dingen? Is dat haalbaar? Wil je iets meegeven als aandenken aan de viering?
Stap 6: Waar en wanneer?
Waar en wanneer wil je de viering of de bezinning laten plaatsvinden? Het kan gezellig binnen met kussen en dekentjes of buiten bij het ondergaan van de zon. Je kunt stoelen of banken voorzien, of iedereen laten plaatsnemen op het gras.
Tip: Laat de plaats afhangen van het thema. Zorg wel dat het haalbaar blijft.
Stap 7: Taakverdeling
- Wie doet wat? Wanneer verdelen jullie de taken? Zijn er mensen die goed kunnen voorlezen in jullie groep? Wie spreekt hen aan?
- Wie zal de viering of bezinning leiden of aan elkaar praten? Doen jullie een beroep op iemand extern, spreek dan zeker eens vooraf af om alles te overlopen. Misschien heeft die persoon ook nog tips en suggestie