Spel en begeleiding
Spel en begeleiding
Spelen en activiteiten
- Heb je voldoende spelmateriaal bij om met de verschillende afdelingen tegelijk te spelen?
- Maak met de hele leidingsploeg een duidelijke planning op. Wie speelt wanneer welk spel en heeft welk materiaal nodig? Zo vermijd je bijvoorbeeld dat je met drie afdelingen tegelijk alle verf nodig hebt.
- Op dagtocht? Dat kan ook afwisselend, zodat bijvoorbeeld de jongste afdelingen op één dag op dagtocht gaan en de oudste op een andere dag. Het is immers veiliger om met een kleinere groep op tocht te gaan en bovendien ontlast je op die manier de kookploeg: er zijn dan twee dagen waarop er voor minder leden gekookt moet worden.
- Meer over op tocht gaan op de webpagina 'Op tocht'.
“We waren op kamp met 250 leden. Het was heel warm, dus iemand van de leiding had een spontaan idee om met de hele groep te gaan zwemmen de volgende dag. Het was echter niet evident om daar onvoorbereid aan te beginnen (vervoer, bereikbaarheid, toegankelijkheid van het zwembad, enz.) dus we besloten om niet te gaan zwemmen. Al goed, want de aspi's, een groep van 20, gingen de dag erna wel zwemmen en die hadden geen plaats in het zwembad.
Sinds enkele jaren leggen we ons zwembad voor de dagtocht al in maart vast. De leidingsploeg overweegt om de groep op te splitsen en naar verschillende zwembaden te wandelen, of op verschillende dagen op dagtocht te gaan.”
Lisa, oud-leidster Chiro Hoegaarden
- Hou rekening met geluidsoverlast, zowel voor je eigen leden als voor de buren.
- Zoek bijvoorbeeld voor (avond)spelen een speelterrein iets verder van de slaaptenten of de bewoonde omgeving.
- Opgelet! Niet overal mag je zomaar spelen. Check hier de speelzones en of je er een aanvraag voor moet doen.
- Sommige Chirogroepen hebben een 'kampuur': ze draaien de klok op kamp een uur door (2 uur wordt 3 uur), dat maakt dat leden 'in real life' minder laat aan het spelen zijn.
- Om 22 uur kan je via een fluit- of ander signaal laten weten dat leden vanaf nu stil(ler) moeten zijn.
- Zoek bijvoorbeeld voor (avond)spelen een speelterrein iets verder van de slaaptenten of de bewoonde omgeving.
- Communiceer op voorhand met je kampeigenaar, buurtbewoners, gemeente, enz.
- Heb je voldoende EHBO bij om kleine en grote ongelukjes op te vangen? Denk aan voldoende pleisters, een extra tekentang,...
- Tip: voorzie een zakje EHBO per afdeling, dat is ook gemakkelijk om mee te nemen als je buiten het kampterrein gaat spelen.
- Op tweedaagse met je oudste leden? Ook dat vraagt wat meer voorbereiding:
- Zoek eventueel op voorhand al een slaapplek
- Stippel een veilige fiets- of wandelroute uit.
- Zoek indien mogelijk wat extra leiding die mee wil fietsen.
“Onze tiptiens gingen samen op tweedaagse vorig jaar maar zochten in deelgroepen een slaapplaats. Wel in hetzelfde dorp, maar elk op een andere locatie. Het is gemakkelijker om voor tien leden een slaapplaats te zoeken dan voor twintig.”
Jane, oud-leidster Chiro Scheldebloem
- Zijn je groepsmomenten niet niet haalbaar om met zo'n grote bende te doen? Splits ze eventueel op.
“De bezinning was totaal niet meer persoonlijk of intiem. Een oplossing is om het bezinningsmoment op te splitsen in twee aparte momenten. Dan ben je met minder tegelijk en heb je maar de helft van het materiaal nodig.”
Lisa, oud-leidster Chiro Hoegaarden
- Splits groepsmomenten niet zomaar automatisch op. Massamomenten kunnen juist ook een stevige boost geven en een gevoel van verbondenheid. Je bent immers allemaal samen op kamp.
Begeleiding en ondersteuning
Extra leiding is op kamp vaak meer dan welkom met een grote bende leden.
- Pols bij oud-leiding, vrienden of familie van de huidige leiding, andere mensen in jullie netwerk, enz. of zij misschien zin hebben om mee in leiding te staan.
- Schakel tijdens gezamenlijke momenten je oudste leden in om zich mee te ontfermen over de jongste
- Bv tijdens eetmomenten, op dagtocht, tijdens het wassen, enz.
- Een technische ploeg kan extra ondersteuning bieden bij praktische taakjes: technische zaken in orde brengen, materiaal klaarzetten, enz.
- Ook voor de kookploeg kan je versterking zoeken: vrienden/familie van (kook)ouders, mensen in jullie netwerk, enz. staan misschien wel klaar voor zo'n kookavontuur op kamp.
- Ken je Chiro Erasmus al? Via die Facebookgroep kan je een oproep doen om extra leiding te vinden voor op je kamp. Heeft al heel wat Chiroleiding uit de nood gehaald!