Iedereen Mee Op Kamp: Samenwerken met een OKAN-school
Iedereen Mee Op Kamp: Samenwerken met een OKAN-school
Iedereen Mee Op Kamp: samenwerken met een OKAN-school
Droom jij ervan om alle kinderen uit je buurt een bangelijk kamp te bezorgen? Dat kan met Iedereen Mee Op Kamp. Stel je kamp open voor iedereen, neem niet-leden op in jullie Chirofamilie en amuseer jullie rot tijdens het bivak! Maar hoe begin je nu aan een samenwerking om zoveel mogelijk kinderen te bereiken?
Ben jij met de je Chirogroep al ingeschreven? Top! Zo niet, doe dat dan snel via het inschrijvingsformulier.
Hoe haal ik het beste uit Iedereen Mee Op Kamp?
Het is niet zo gemakkelijk om die jongeren te bereiken, maar een OKAN-school kan je daarbij helpen. Ze werken met en voor de kinderen en jongeren waar jij naar op zoek bent en weten dus perfect hoe je kinderen en jongeren met een kwetsbare achtergrond kan bereiken.
OKAN-scholen
OKAN staat voor 'Onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers'. Dat onthaalonderwijs wordt ingericht voor kinderen en jongeren die nieuw binnenkomen in ons land en het Nederlands onvoldoende beheersen om direct met hun leeftijdsgenoten mee te kunnen. In zo'n onthaalklas kunnen ze zo snel mogelijk Nederlands leren. Leerlingen volgen 1 of 2 onthaaljaren en stromen nadien door naar het regulier onderwijs. Onthaalonderwijs wordt zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs aangeboden. Voor het secundair onderwijs bestaat er een lijst met scholen die OKAN-klassen inrichten. Wie weet biedt je oude school het zelfs wel aan?
Hoe leg je contacten?
Het eerste contact kan je leggen met de directie van de school. Ga eens langs, mail of bel eens om Iedereen Mee Op Kamp uit te leggen en te bekijken hoe jullie kunnen samenwerken. OKAN-scholen hebben vaak een specifieke vrijetijdsmedewerk(st)er, de directie kan je zeker met hem of haar in contact brengen. Of misschien kennen jullie zelf wel een leerkracht uit de school die mee zijn of haar schouders onder een samenwerking wil zetten?
Zien jullie het niet zitten om alleen naar de school te stappen? Of weet je niet zo goed hoe je daaraan moet beginnen? Ga dan zeker eens aankloppen bij de jeugddienst. Zij hebben misschien al banden met de school en kunnen samen met jullie of voor jullie de eerste contacten leggen.
Hoe verloopt de samenwerking verder?
Heb je contact gelegd met de school en iemand gevonden die met jullie wil samenwerken? Super! Bekijk samen wat jullie van de school verwachten en wat zij kunnen doen voor jullie. Hoe kunnen zij leerlingen aanspreken? Kunnen ze via bijvoorbeeld een oudercontact de ouders inlichten? Welke rol nemen ze verder op in de opvolging? Plan zeker een moment om in de klassen zelf een voorstelling te doen. Enkel een flyertje zal wellicht niet voldoende zijn om de leerlingen te overtuigen. Denk er bij die voorstelling aan dat het Nederlands van de leerlingen misschien nog niet zo sterk is. Gebruik voldoende beelden, foto's en pictogrammen om je verhaal visueel te ondersteunen. Een succesvol voorstellingsmoment gehad? Onderhoud dan zelf voldoende contact met de school. Scholen hebben het vaak heel druk en dan dreigt dat weleens te verdwijnen in de grote hoop werk. Aarzel dus zeker niet om te informeren naar de opvolging!
Hoe stel je Iedereen Mee Op Kamp voor?
Je wilt natuurlijk niet met lege handen aankloppen bij een sociale organisatie. Daarom maakten we voor jou deze handige invulfiche. Die kan je makkelijk meenemen zodat je contactpersoon voldoende informatie meekrijgt. Is je Chirogroep ingeschreven voor IMOK? Dan kunnen jullie gratis flyers laten drukken. Neem die mee tijdens je bezoek.
En wat met kampgeld?
De betrokken families kunnen het lastig hebben om de kamprekening te betalen, maar daarvoor zijn er verschillende oplossingen. Je kan een aanvraag doen bij Chiro Voor Chiro en ook het OCMW kan bijdragen. Of denk misschien zelf eens na over een solidariteitssysteem, zoals de mogelijkheid om het kampgeld te betalen op afbetaling.