Iedereen Mee Op Kamp: zo werk je samen met sociale organisaties

Iedereen Mee Op Kamp: zo werk je samen met sociale organisaties

Iedereen Mee Op Kamp: zo werk je samen met sociale organisaties

Droom jij ervan om alle kinderen uit je buurt een bangelijk kamp te bezorgen? Dat kan met Iedereen Mee Op Kamp. Stel je kamp open voor iedereen, neem niet-leden op in jullie Chirofamilie en amuseer jullie rot tijdens het bivak! Maar hoe begin je nu aan een samenwerking om zoveel mogelijk kinderen te bereiken?

Ben jij met de je Chirogroep al ingeschreven? Top! Zo niet, doe dat dan snel via het inschrijvingsformulier.

Hoe haal ik het beste uit Iedereen Mee Op Kamp?

Het is niet zo gemakkelijk om kinderen jongeren in een kwetsbare situatie te bereiken. Het OCMW, OKAN-scholen, de jeugddienst of sociale buurtorganisaties kunnen jullie daarbij helpen! Zij werken met en voor de gezinnen waar jij naar op zoek bent en weten dus perfect hoe je kinderen en jongeren in een kwetsbare positie kan bereiken.

De jeugddienst

 

De jeugddienst heeft een overzicht van organisaties die werken met jongeren. Zij kunnen jullie dus perfect in contact brengen met de gezinnen waar jullie naar op zoek zijn. Er zijn sowieso al veel ouders die komen vragen welke zomerkampen er zijn. Het zou dus ideaal zijn dat de jeugddienst kinderen, jongeren en ouders kan doorsturen naar jouw Chirokamp.

Hoe leg je contacten?

In stedelijke context of bij grotere jeugddiensten is er een balie waar jongeren terechtkomen. Daar word je geholpen door de baliemedewerk(st)er of doorverwezen naar een jeugddienstwerker die specifiek op je noden kan inspelen. Bij kleinere jeugddiensten is er een contactpersoon die je verder zal helpen.

Hoe verloopt de samenwerking verder?

Binnen de jeugddienst is er een zeer open aanpak. Jongeren kloppen er aan met verschillende vragen. Chirogroepen zijn er dus meer dan welkom! Iedereen Mee Op Kamp kan bijvoorbeeld opgenomen worden in de kampbrochure van je gemeente. Zo weet iedereen dat jullie deelnemen aan het project.

Spreek duidelijk af wat jullie bedoeling is en wie jullie willen bereiken. Dan weet de jeugddienst perfect hoe ze jullie moeten helpen.

Het OCMW

Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) staat rechtstreeks in contact met de kinderen en jongeren waar jij naar op zoek bent. Ze bieden die gezinnen bescherming, geven hen schuld- of budgethulpverlening, administratieve ondersteuning en psychosociale ondersteuning. Ze kennen de families dus door en door.

Hoe leg je contacten?

Een OCMW heeft vaak een informatiepunt of een medewerk(st)er die specifieke thema's zoals vrijetijdsparticipatie opvolgt. Ga eens langs, stuur een mailtje of bel eens. De OCMW-medewerk(st)er staat voor jou paraat!

Hoe verloopt de samenwerking verder?

Het OCMW is hét perfecte aanspreekpunt voor jullie. Zij kunnen jullie in contact brengen met de moeilijk bereikbare gezinnen. Het is belangrijk dat je hen duidelijk uitlegt naar wie je op zoek bent, het OCMW zal je dan vertellen waar je je informatie over Iedereen Mee Op Kamp moet verspreiden. 

OKAN-scholen

OKAN staat voor 'Onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers'. Dat onthaalonderwijs wordt ingericht voor kinderen en jongeren die nieuw binnenkomen in ons land en het Nederlands onvoldoende beheersen om zomaar mee te kunnen met hun leeftijdsgenoten. In zo'n onthaalklas kunnen ze zo snel mogelijk Nederlands leren. Leerlingen volgen 1 of 2 onthaaljaren en stromen nadien door naar het regulier onderwijs. Onthaalonderwijs wordt zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs aangeboden. Voor het secundair onderwijs bestaat er een lijst met scholen die OKAN-klassen inrichten. Wie weet biedt je oude school het wel aan?

Hoe leg je contacten?

Het eerste contact kan je leggen met de directie van de school. Ga eens langs, mail of bel eens om Iedereen Mee Op Kamp uit te leggen en te bekijken hoe jullie kunnen samenwerken. OKAN-scholen hebben vaak een specifieke vrijetijdsmedewerk(st)er, de directie kan je zeker met hem of haar in contact brengen. Of misschien kennen jullie zelf  wel een leerkracht uit de school die mee zijn of haar schouders onder een samenwerking wil zetten?

Zien jullie het niet zitten om alleen naar de school te stappen? Of weet je niet zo goed hoe je daaraan moet beginnen? Ga dan zeker eens aankloppen bij de jeugddienst. Zij hebben misschien al banden met de school en kunnen samen met jullie of voor jullie de eerste contacten leggen.

Hoe verloopt de samenwerking verder?

Heb je contact gelegd met de school en iemand gevonden die met jullie wil samenwerken? Super! Bekijk samen wat jullie van de school verwachten en wat zij kunnen doen voor jullie. Hoe kunnen zij leerlingen aanspreken? Kunnen ze via bijvoorbeeld een oudercontact de ouders inlichten? Welke rol nemen ze verder op in de opvolging? Plan zeker een moment om in de klassen zelf een voorstelling te doen. Enkel een flyertje zal wellicht niet voldoende zijn om de leerlingen te overtuigen. Denk er bij die voorstelling aan dat het Nederlands van de leerlingen misschien nog niet zo sterk is. Gebruik voldoende beelden, foto's en pictogrammen om je verhaal visueel te ondersteunen. Een succesvol voorstellingsmoment gehad? Onderhoud dan zelf voldoende contact met de school. Scholen hebben het vaak heel druk en dan dreigt dat weleens te verdwijnen in de grote hoop werk. Aarzel dus zeker niet om te informeren naar de opvolging!

Buurtpartners

Ongetwijfeld zijn er in je buurt nog verschillende organisaties die met kinderen en jongeren werken. Ook hen kan je contacteren in het kader van Iedereen Mee Op Kamp. Je kan de voorkeur geven aan partners die gezinnen bereiken waarvoor het moeilijker is om met Chiro in contact te komen. Denk maar aan armoedeorganisaties, OCMW, organisatie voor mensen met een migratieachtergrond, integratiecentrum of misschien zelfs een vluchtelingenopvang!

Waar vind je deze organisaties?

Je vindt zulke organisaties makkelijk via desocialekaart.be. Links voeg je kernwoorden in, rechts jullie stad of gemeente. Enkel voorbeelden van goede kernwoorden zijn: kinderen, jongeren, armoede, vluchtelingen, moeders, migratie, kansarm, … Of misschien is er wel iemand van jullie leidingsploeg die contacten heeft bij een organisatie bij jullie in de buurt?

Hoe stel je Iedereen Mee Op Kamp voor?

Je wilt natuurlijk niet met lege handen aankloppen bij een sociale organisatie. Daarom maakten we voor jou deze handige invulfiche. Die kan je makkelijk meenemen zodat de contactpersoon voldoende informatie meekrijgt. Is je Chirogroep ingeschreven voor IMOK? Dan kunnen jullie gratis flyers laten drukken. Neem die mee tijdens je bezoek.

En wat met kampgeld?

De betrokken families kunnen het lastig hebben om de kamprekening te betalen, maar daarvoor zijn er verschillende oplossingen. Je kan een aanvraag doen bij Chiro Voor Chiro en ook het OCMW kan bijdragen. Of denk misschien zelf eens na over een solidariteitssysteem, zoals de mogelijkheid om het kampgeld te betalen op afbetaling?