Getuigenis Amina

Getuigenis Amina

Amina kwam vandalisme op haar Chiroheem aangeven bij de politie. Daar kreeg ze de waarschuwing dat ze mensen van haar eigen soort kwam aangeven. Amina is momenteel nog actief als oud-leiding in haar Chirogroep en is een van de krachten achter ons leidingsmagazine Dubbelpunt. Ze hoopt met deze getuigenis wat meer bewustzijn te creëren over het thema en zo anderen te inspireren om zich uit te spreken tegen racisme.

 

Toen ik groepsleiding was bij Chiro Oostakker hadden vandalen allerlei dingen uitgespookt aan ons Chiroheem. Ik trok naar het politiebureau om klacht in te dienen. Daar deed ik mijn verhaal aan een agente en die luisterde aandachtig en noteerde alles wat ik zei. Ze had veel begrip voor onze situatie en uitte haar afschuw tegenover de vandalen die al meermaals dingen kapot maakten op onze terreinen. Tot het moment waarop ik mijn identiteitskaart gaf zodat ze mijn gegevens kon noteren: ‘Amina Laribi, dat is geen naam van hier, hé? Maar ik moet toegeven: je spreekt wel goed Nederlands, hoor. En je bent zelfs verantwoordelijke van de jeugdbeweging? Dat zou ik nu nooit verwachten van mensen van jouw soort.’ Ja, ze zei effectief ‘soort’. Op dat moment wilde ik al buiten stappen, want haar houding veranderde binnen de twee minuten van heel aangenaam naar heel bekrompen.

Toen ze alles in de computer had ingevoerd, zei ze nog: ‘We zullen patrouilleren, maar je weet toch dat de kans groot is dat die vandalen buitenlandse roots hebben, hé? Indirect kom je hier mensen van jouw eigen volk aangeven.’ Ik stond als aan de grond genageld en kon niets meer zeggen op dat moment. Ik ben naar buiten gegaan met een ongelofelijk slecht gevoel.

Amina

Tip voor de leiding om met racisme om te gaan: sta stil bij je eigen mindset. Sta open voor een ander en leer iemand echt kennen, in plaats van te vertrekken vanuit vooroordelen.

In mijn eigen Chirogroep voelde ik me altijd thuis en welkom

Met mijn Tunesisch bloed had niemand in mijn Chirogroep problemen. De Chiro was een veilige omgeving, maar ik ben een paar keer met racisme geconfronteerd. Die kleingeestige agente was niet de enige die mijn Chiropad kruiste. Zatte, racistische praat tijdens gewest- of buurtfeestjes liet ik meermaals over me heen gaan. Ooit ging ik op huisbezoek bij rechtsgezinde ouders: er hing een affiche van Vlaams Belang in de woonkamer. Ik probeerde mijn identiteit te verbergen om opmerkingen te vermijden.

Ik ben er sterker uitgekomen

Hoewel zulke zaken me vroeger diep raakten, hebben ze nu het tegenovergestelde effect. Geen zelfmedelijden meer, maar juist medelijden met de daders. Ik noem het onwetendheid en een bevestiging dat ik zelf gewoon verstandiger ben.

Het is superbelangrijk dat de Chiro opkomt tegen racisme

Het is met je Chirogroep moeilijk om alle kinderen te bereiken. Daarom is het belangrijk om te tonen waar de Chiro voor staat. De Chirowaarden en -methoden zijn zo inclusief dat we onze eigen waarden zouden verloochenen als we ons niet zouden uitspreken tegen racisme.

Leiding: leer de ander kennen, en kom op voor elkaar

Tip voor de leiding om met racisme om te gaan: sta stil bij je eigen mindset. Sta open voor een ander en leer iemand echt kennen, in plaats van te vertrekken vanuit vooroordelen.

Ik vind het – vanuit mijn ervaringen – heel erg belangrijk om op te komen voor anderen, voor zwakkeren of voor mensen die onrechtvaardig behandeld worden. Kom op voor elkaar, al bevindt de andere zich in een situatie die voor jezelf niet meteen herkenbaar is. Onrecht moet de wereld uit!

 

Zit je met vragen? Wil je zelf je verhaal delen of wil je iets kwijt? Kwam je in aanraking met racisme of discriminatie, hetzij als slachtoffer, hetzij als omstander? Stuur gerust een mailtje naar diversiteit@chiro.be.