Herbruikbare bekers

Herbruikbare bekers

Wetgeving

Sinds 1 januari 2020 is het gebruik van wegwerpbekers verboden bij alle voor het publiek toegankelijke evenementen, tenzij je kan aantonen dat je minstens 90% apart kan inzamelen om het te laten recycleren.  Om dat te kunnen doen, moet je contact opnemen met de lokale milieuambtenaar en de afvalverwerker van jouw regio om een plan van aanpak uit te stippelen. Die mogelijkheid is een overgangsmaatregel, op termijn zal ook dat niet meer kunnen. Aangezien er behoorlijk wat werk komt kijken bij het uitwerken van dat plan en aangezien het de bedoeling is om uiteindelijk voor volledig herbruikbaar te kiezen, raadt Chirojeugd Vlaanderen aan om nu al te kiezen voor herbruikbare bekers

Impact corona op het gebruik van herbruikbare bekers

Hygiëne en veiligheid op evenementen zullen des te belangrijker worden na de coronacrisis. Aan het gebruik van herbruikbare bekers op evenementen zal er op zich niks veranderen, maar extra hygiënemaatregelen zullen natuurlijk nodig zijn.

Nog voor de coronacrisis adviseerden we in samenwerking met Ecocup om het aantal bekers te bestellen, gelijk aan het effectieve aantal consumpties dat er ongeveer gedronken zal worden op jullie evenement. Op die manier moet er niet afgewassen worden tijdens het evenement en wordt er voor elke consumptie een nieuwe/propere beker gebruikt. Na het evenement worden de bekers industrieel en op hoge temperatuur gereinigd, zo worden alle mogelijke virussen gedood. 
Meer informatie over corona en herbruikbare bekers vind je op deze webpagina van Ovam. 

Waar vind ik herbruikbare bekers? 

 • De regionale afvalintercommunale: 
  Heel wat regionale afvalintercommunales voorzien al herbruikbare bekers. In sommige gevallen beschikken ze helaas niet over voldoende bekers als er meerdere evenementen tegelijk plaatsvinden.
  Kom via deze pagina te weten onder welke afvalintercommunale jouw gemeente valt en neem er contact mee op.
   
 • De uitleendienst van de gemeente:
  Er zijn gemeenten die hun eigen ontleensysteem voor herbruikbare bekers uitgewerkt hebben. Neem dus zeker eens contact op met de milieudienst van jouw gemeente.
   
 • Drankhandelaren:
  Er zijn grote en kleine drankhandelaren waar je herbruikbare bekers kan ontlenen als je ook de drank van je evenement bij hen afneemt. 
   
 • Een privé-aanbieder:  
  Er zijn heel wat bedrijven die jou kunnen voorzien van herbruikbare bekers. Om ervoor te zorgen dat Chirogroepen aan een redelijk tarief herbruikbare bekers kunnen ontlenen, sloot Chirojeugd Vlaanderen een overeenkomst af met Ecocup. 

Ecocup

Chirojeugd Vlaanderen koos ervoor om samen te werken met Ecocup.
De bekers van Ecocup zien er kleurrijk en neutraal uit, zonder reclame, en ze zijn niet gepersonaliseerd. Op die manier kunnen de bekers door zoveel mogelijk mensen en organisaties gebruikt worden, ook naast de Chiro. Zo verbruiken we minder materialen en grondstoffen. 

Vanaf het voorjaar van 2020 zal er in elke provincie in Vlaanderen een ophaal- en afleverpunt aanwezig zijn waar de bekers ook afgewassen worden. Vanaf dan kan je de bekers daar ook zelf afhalen. Doordat er een afwascentrale in elke provincie zal zijn, zal er minder transport nodig zijn om de bekers op hun bestemming te krijgen. 

 • Tarieven voor Chirogroepen:
  Huurprijs: Gratis
  Afwaskost:  € 0,079
  Prijs per ontbrekende beker: € 0,847
   
 • Transport
  Transportkost per pallet: € 121 - heen/terug vanaf 4 dozen (= 2000 à 10.000 bekers)
  Transportkost per doos: € 36,3 - heen/terug tot en met 3 dozen (= 500 à 1500 bekers)

Die prijzen zijn inclusief btw.
Je zal twee facturen krijgen:

 • de eerste vóór je evenement: het transport heen en terug
 • de tweede ná je evenement: de afwas en de ontbrekende bekers

Voorlopig moet er nog een transportkost betaald worden, maar in het voorjaar van 2020 zullen er in alle provincies in Vlaanderen wascentrales aanwezig zijn, waar je de bekers zelf kan ophalen en terugbrengen. 
 

 • Bekers aanvragen
  Noteer in het aanvraagformulier van Ecocup de naam van je Chirogroep + stamnummer


Belangrijk! Vermeld in je aanvraag dat je een Chirogroep bent!

 

Hoeveel bekers heb je nodig?

Bestel 4 bekers per liter alcoholische en niet-alcoholische drank. 
Baseer je daarvoor op het aantal liter dat je het jaar ervoor hebt verkocht of die je schat te verkopen.
    
Zo hoef je je tijdens het evenement geen zorgen te maken over de afwasshift en heb je voldoende bekers voor een hele avond. 
Na afloop van het evenement gaan de bekers terug naar de leverancier en worden ze daar afgewassen. Elke geopende doos wordt aangerekend als vuil en daar moet je dus ook afwaskosten voor betalen. 

Waarborg- en inzamelsysteem

Om je bezoekers respectvol te laten omgaan met herbruikbare bekers werk je het beste met een waarborgsysteem. Zo zullen bezoekers de bekers niet meenemen naar huis of zomaar laten rondslingeren. Je kan werken met verschillende inzamelsystemen.

 • Waarborg:
  Het is aangeraden om de bezoekers van je fuif een waarborg voor de beker te laten betalen. Dat kan door bij de drankkaarten jetons te verkopen die de bezoekers aan de bar moeten omruilen voor hun herbruikbare beker. Per drankje betaal je een drankbon en een jeton. De lege bekers kunnen opnieuw ingeruild worden voor een jeton. Op het einde van de fuif krijg je dan als bezoeker je waarborg terug als je de jeton inruilt. Je kan ook zonder jetons werken en rechtstreeks een waarborg van bv. € 1 vragen.
  Op grote evenementen is het minder praktisch om aan de bar met cash geld te werken. We raden dus aan om jetons of bekers aan de drankbonnenstand te verkopen en te laten inleveren. 
 • Beloningsysteem:
  Je vraagt geen waarborg maar elke bezoeker kan bekers inleveren en krijgt daarvoor een beloning. Opgelet: als je bekers huurt, zal je per ontbrekende beker een bepaalde som moeten betalen, waar je in dit geval geen waarborg van je bezoeker voor gekregen hebt.  
 • Zelf bekers ophalen:
  Als je voldoende medewerk(st)ers hebt, kan je zelf regelmatig de bekers ophalen in de zaal. Zorg dan wel dat de medewerk(st)ers herkenbaar zijn aan de hand van hun outfit. Let er ook op dat niemand bekers meeneemt naar buiten.

Alle drie die inzamelsystemen hebben voor- en nadelen. Onderzoek dus wat voor jullie het handigste is. Stem met de verenigingen in jullie gemeente af welk systeem zij hanteren en spreek af welke waarborg je aan de bezoekers vraagt. Zo vermijd je dat de bezoekers van jouw fuif de bekers bijhouden en inruilen op een andere fuif waar ze meer waarborg terugkrijgen. 

Tips:

 • Breng de bezoekers op de hoogte van hoe het beker- en waarborgsysteem werkt. 
 • Zet de waarborg hoog genoeg (minstens een euro).
 • Voorzie altijd de mogelijkheid om bekers in te ruilen voor geld.
 • Zorg dat de barmedewerkers goed gebrieft zijn over het waarborgsysteem en hoe ze het moeten toepassen. 
 • Hou de inzamelstand langer open dan de bar.
 • Bij grotere evenementen scheid je de inzamelstand het beste van de rij van de bar.
 • Voorzie bij de uitgang een doneerstand voor bekers als bezoekers niet willen wachten om hun bekers in te leveren.


Meer informatie over het gebruik van herbruikbare bekers vind je in de handleiding van OVAM of op ikorganiseer.be.