UNIEKE VERJAARDAGSKAARTEN

Jarig? Dan krijg je een unieke verjaardagskaart in de bus! 

 

VERLOOP


Je doet het misschien al als leiding: elk lid een kaartje sturen voor zijn/haar verjaardag. Maar je kan het nog persoonlijkemaken. Door tijdens één activiteit iedereen een wenskaartje te laten maken voor iemand die ook op die activiteit is.

Geef de instructie wenskaarten op maat te maken, zodat iedereen wenskaarten krijgt die echt voor hem/haar zijn bedoeld. Bewaak als begeleider goed dat wat op papier gezet wordt, positief is, en dat iedereen aan iedereen complimenten geeft. Spoor de groep aan een welgemeend compliment te geven. Herinner hen eraan dat een compliment iets heel kleins kan zijn (je haar ligt mooi vandaag, je kan mooi schrijven …), maar ook iets heel groots (ik vind het super hoe jij voor je mening durft uit te komen).

TIPS


  • Sommige jongeren zullen een extra steuntje nodig hebben om iets positiefs te formuleren. Verlaag de drempel door de groep alvast enkele voorbeelden te laten opnoemen.
  • Leg het verschil uit tussen een compliment geven aan iemand die je goed kent en aan iemand die je niet goed kent. Het is makkelijker om iets positiefs te zeggen over iemand die je goed kent. Als je iemand die je niet goed kent een compliment geeft, blijft het meestal oppervlakkig.
  • Voor nieuwe groepen of sterk verdeelde groepen kan het veiliger zijn om met algemeen motiverende uitspraken te werken, zoals: jij bent uniek, je kan het, vertrouw op je gevoel, durf voor jezelf op te komen, voel je vrij … Hier vind je inspiratie: http://eigenwijsjes.nl/.

NABESPREKING


Stel in groep volgende vragen:

  • "Vond je het moeilijk om zo’n kaartje te maken voor iemand die je goed kent? Of voor iemand die je niet zo goed kent?"
  • "Vond je het tof om iets te doen voor een ander?"
  • "Vind je het tof om te weten dat je op jouw verjaardag zo’n gepersonaliseerd kaartje gaat krijgen?"

Ga ook met de jongeren in gesprek. Zoek vooraf wat informatie op (knaltip ‘rekenen op anderen') die het gesprek in de juiste richting kan sturen.

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen voor thuis kunnen vinden over rekenen op anderen, vriendschap, hulp vragen aan … Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

 

Duur: 180 minuten
Intensiteit: 1
Leeftijd: van 12 tot 14 jaaar
Spelers: van 4 tot 30
Thema's: gevoelens